Petrom a găsit un mare fâs în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a anunţat că a găsit un zăcământ de gaze care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani. Anunţul nu a impresionat cu nimic piaţa de capital, mai ales că până şi oficialii Petrom au avertizat că se pot înşela cu privire la importanţa descoperirii. Cotaţia titlurilor Petrom la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 1,48% ieri, cu trei zile înainte ca statul să înceapă vânzarea a 9,84% din companie.

OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a anunţat joi seară că o sondă de explorare din Oltenia, judeţul Gorj, a găsit o acumulare de gaze la o adâncime de 3.600 de metri, care ar putea reprezenta cea mai mare descoperire pe uscat din România din ultimii şase ani.

Citiţi şi:

Petrom a găsit un zăcământ de gaze care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani

„În perioada de teste s-a înregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze şi condensat de aproximativ 3.100 bep/zi. Rezultatele înregistrate până la această dată indică faptul că acesta ar putea fi un nou zăcământ semnificativ, care urmează a fi determinat prin evaluare", se arată în comunicatul Petrom.

Oficialii companiei au insistat pe ideea că potenţialul mare al zăcământului este doar estimativ şi că se pot înşela cu privire la importanţa descoperirii. „În timp ce afirmaţiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi şi pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanţele, măsura în care rezultatele efective şi evoluţiile vor atinge aşteptările şi predicţiile noastre depinde de un număr de riscuri şi incertitudini care pot determina ca rezultatele efective, performanţe şi situaţia financiară să difere substanţial de aşteptările noastre", precizează oficialii companiei.

„Nu ne asumăm obligaţia de a face publică orice actualizare a afirmaţiilor anticipative ca urmare a unei informaţii noi, evoluţii viitoare sau altui eveniment, cu excepţia situaţiei în care o astfel de actualizare este cerută de lege", au continuat cei de la Petrom.

Deşi comunicatul este presărat cu sintagme de genul „zăcământ semnificativ" sau „cea mai importantă decoperire", cifra anunţată, de 3.100 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, este relativ mică.

Dacă ne uităm la producţia de gaze a companiei de anul trecut, adică 91.700 de bep pe zi, această cifră înseamnă 3%. În volum, acest lucru înseamnă 173 de milioane de metri cubi pe an sau echivalentul consumului total al României în patru zile de iarnă (în sezonul rece, România utilizează circa 50 de milioane de metri cubi pe zi). Însă, având în vedere faptul că în ultimii ani nu s-a descoperit mai nimic, chiar şi un astfel de volum de gaze ar putea fi catalogat drept o reuşită.

Investitorii nu au fost impresionaţi

Extrem de important este momentul acestui anunţ, cu trei zile înainte de demararea la Bursa de Valori Bucureşti a ofertei secundare prin care statul vinde 9,84% din acţiunile pe care le mai are la Petrom.

„Dacă va fi o influenţă, un astfel de anunţ poate avea doar un impact pozitiv asupra acţiunilor, mai ales că la momentul stabilirii preţului maxim de ofertă nu se luase în calcul această potenţială descoperire", a declarat, pentru „Adevărul", analistul financiar Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, efectul anunţului Petrom pe piaţa de capital ar trebui să se vadă chiar începând de vineri. Însă investitorii nu s-au lăsat impresionaţi, ci, dimpotrivă, titlurile Petrom chiar au închis şedinţa bursieră de ieri în scădere. După ce toată ziua nu s-a întâmplat nimic, iar variaţia de preţ a fost zero, după ora 15.00 valoarea acţiunilor a început să scadă până a ajuns la un minus de 1,48%.

Producţia de gaze, în scădere

Petrom extrage circa jumătate din producţia de gaze a României, cealaltă jumătate fiind asigurată de Romgaz. Potrivit raportului anual al Petrom pentru 2010, anul trecut compania a produs 5,12 miliarde de metri cubi de gaze în România, adică 91.700 de bep/zi, cu 3% mai puţin decât în 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite