Cum poţi lua fonduri UE pentru IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În categoria solicitanţilor eligibili sunt incluse IMM-urile şi autorităţile publice. Beneficiarii pot obţine bani europeni pentru achiziţia de echipamente tehnologice sau pentru implementarea unor reţele de acces la internet în bandă largă.

Calendarul pe 2010 al proiectelor de finanţare pentru tehnologia informaţiei

Valoarea maximă a finanţării acordate în cadrul Programul Operaţional Sectorial, Creşterea Competitivităţii Economice, măsura „Sprijin pentru sisteme TIC integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri" este de un milion de lei, iar cea minimă de 35.000 de lei.

Mai citeşte şi:

Aveţi o fermă mică? Luaţi bani de la UE!

În ceea ce priveşte ponderea sprijinului financiar din totalul cheltuielilor eligibile, aceasta poate ajunge până la 60% pentru microîntreprinderile şi pentru firmele mici, situate în Bucureşti şi Ilfov şi 70% pentru celelalte judeţe. Pentru companiile mijlocii, finanţarea acoperă 50%, respectiv 60% în funcţie de regiunea în care se află firma.

Pentru ce puteţi lua bani

În categoria cheltuielilor eligibile sunt incluse: achiziţia de aplicaţii software, echipamente (nu este decontată achiziţa de echipamente second-hand), servicii de consultanţă şi training necesare pentru activităţi precum implementarea unor aplicaţii electronice pentru managementul afacerii. Nu se acordă sprijin financiar pentru firmele care au ca obiect de activitate jocurile noroc.

Bani pentru administraţia publică

Şi autorităţile române pot lua bani de la Uniunea Europeană pentru realizarea unor reţele de internet în bandă largă, în cadrul axei III, Operaţiunea 3.1.2 - Operaţiunea 3.2.1 Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare (inclusiv e-administraţie) şi asigurarea conexiunii la broadband. Mărimea maximă a finanţării este de 21.300.000 de lei - pentru autorităţile centrale şi de la 5.325.000 de lei pentru cele locale. Rata maximă de cofinanţare este de 98%.

173 de proiecte finanţate

În cadrul acestei axe de finanţare, 173 de proiecte au obţinut bani de la Uniunea Europeană, cu o valoare de aproximativ 626 milioane de lei. Dintre acestea, 128 aparţin beneficiarilor privaţi şi 45 autorităţilor publice.

Valoarea totală  a celor 128 de proiecte cu beneficiari privaţi se ridică la 8,9 milioane de lei (totalul eligibil fiind de 6,8 milioane de lei), iar cea a proiectelor cu beneficiari publici este de 617 milioane de lei (totalul eligibil reprezentând 506,3 milioane de lei).

De asemenea, sunt în curs de semnare 122 contracte cu beneficiari privaţi,  cu o valoare totală a proiectelor de 50,5 milioane de lei. Tot în acest stadiu se regăsesc 17 proiecte ale autorităţilor publice, care valorează 65 de milioane de lei.

Condiţii de eligibilitate

Pentru a beneficia de sprijinul european, IMM-urile nu trebuie să fie în stare de insolvenţă sau lichidare şi să nu aibă datorii la bugetul
de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite