Criza euro îi ţine în tensiune pe reprezentanţii Băncii Naţionale a Elveţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thomas Jordan, preşedintele interim al Băncii Centrale elveţiene (SNB) a spus în primul său discurs de la ocuparea funcţiei că o agravare a crizei euro ar conduce la supra-aprecierea francului. Cum riscurile inflaţioniste sunt aproape inexistente, Jordan s-a declarat hotărât să tipărească oricât de mulţi franci ar fi nevoie.

SNB a stabilit în 6 septembrie valoarea francului la 1,20 euro pentru a evita ca Elveţia să fie afectată de recesiune şi să sufere efectele economice negative ale aprecierii monedei naţionale. Elveţia fiind considerată safe-have, investiţiile celor pe care îi îngrijorează datoriile zonei euro au determinat creşterea francului cu 20% în doar câteva luni, notează Reuters.

„Dacă se materializează scenariul unei amplificări a crizei datoriilor, activitatea economică a Elveţiei ar suferi mai mult decât se aştepta”, a spus Thomas Jordan, care a devenit preşedinte interimar al SNB în urma demisiei preşedintelui Philipp Hildebrand în 9 ianuarie.

Citeşte aici mai multe despre modul în care tranzacţiile realizate de soţia sa au condus la demiterea lui Hildebrand din conducerea SNB

Previziuni pentru economia elveţiană

Jordan a avertizat că economia elveţiană este probabil să înregistreze o creştere foarte slabă în următoarele trimestre, şi că SNB va interveni prin tipărire de bani oricât va fi necesar pentru a păstra francul elveţian la valoarea actuală.

Referindu-se la planul de a interveni, Thomas Jordan a spus:„Acest angajament se aplică oricând, din momentul în care piaţa se deschide luni în Sydney până când se închide vineri în New York. SNB nu va tolera tranzacţiile sub rata stabilită”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite