Soţia Guvernatorului Băncii Centrale a Elveţiei, acuzată de tranzacţii bazate pe informaţii confidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kashya Hildebrand, soţia guvernatorului băncii centrale a Elveţiei, este bănuită că ar fi profitat de decizia soţului său de a deprecia francul. Ea răspunde acuzelor făcute, susţinând că zvonurile nu sunt decât o încercare de destabilizarea Băncii Naţionale a Elveţiei.

Fără a da nume, ea a  sugerat că responsabil pentru lansarea zvonurilor este Christoph Blocher, liderul unei formaţiuni politice ultranaţionaliste. Dincolo de orice joc politic, acuzaţiile împotriva soţilor Hildebrand stârnesc însă serioase îndoieli cu privire la politica valutară a unei celei mai importante bănci centrale din lume. 

Soţia lui Philipp Hildebrand, fost trader valutar, a apărut marţi seară la un post de televiziune elveţian, unde a confirmat că a speculat vara trecută scăderea dolarului faţă de francul elveţian. Astfel, cu capitalul obţinut din vânzarea anterioară a unei proprietăţi ea a achiziţionat 500.000 de dolari, pe care i-a schimbat ulterior din nou în franci, după ce Banca Naţională a Elveţiei a depreciat moneda naţională.

Kashya Hildebrand, care a lucrat pentru un hedge found-ul Moor Capital, a spus că a reuşit să profite de ocazie dată fiind îndelunga sa experienţa de economist. Iar investigaţiile întreprinse de o comisie a băncii central cât şi de un auditor extern, arată că tranzacţiile ar fi fost perfect legale, relatează Financial Times.

Însă, marţi seară, banca elveţiană Sarasin, unde se află depozitele soţilor Hildebrand, a dezvăluit că un angajat a furat informaţii despre tranzacţiile financiare ale familiei guvernatorului Băncii Naţionale – informaţii ce au fost oferite unui apropiat al Partidului Poporului. Iar liderul formaţiunii politice ultranaţionaliste se pare că ar fi a transmis către cercurile guvernamentale elveţiene din Bern o solicitare de verificare a tranzacţiile soţilor Hildebrand.

Investigaţiile oficiale nu au scos la iveală nici o ilegalitate, dar semnele de întrebare sunt destul de serioase, în condiţiile în care presa elveţiană s-a lovit în mod repetat, în investigaţiile întreprinse asupra soţilor Hidebrand, de opacitatea Băncii Naţionale cu privire la tranzacţiile reprezentanţilor săi. Aceste informaţii nu doar că nu sunt publice, dar şi codul etic al băncii este secret, cunoscut doar într-un cerc restrâns.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite