Cotele contribuţiilor de asigurări sociale în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxarea muncii în România este printre cele mai ridicate din UE, cu o contribuţie lunară totală din salariul brut de 44%. Guvernul ţine firmele în stand-by pe reducerea CAS.

Guvernul a anunţat, din nou, că intenţionează să reducă nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) începând cu mijlocul acestui an sau din 2012. Dar aşteaptă cifrele privind creşterea economică, pentru a decide ce proporţie va lua ajustarea, respectiv între 1% şi 3%.

Potrivit Consiliului Fiscal, însă, o astfel de măsură ar putea fi luată în calcul mai degrabă în 2012, din cauza lipsei spaţiului fiscal. Adică statul este nevoit în continuare să strângă cureaua, pentru a menţine ajustarea deficitului bugetar pe care a început‑o odată cu încheierea acordului cu FMI şi Comisia Europeană.

Citiţi şi:

Guvernul ia în calcul diminuarea CAS lde la 44% la 41%, din al doilea semestru al anului

În plus, avansul economic prognozat pentru acest an este unul anemic, care nu permite la rândul său o ajustare a CAS. De cealaltă parte, firmele din România se plâng de povara fiscală ridicată pe muncă. Iar cifrele arată că nivelul CAS nu numai că este printre cele mai mari din UE, dar sistemul de impunere este şi printre cele mai „birocratice", potrivit companiei de consultanţă Nexia International.

Ce plătim, concret, în România? Angajatul este obligat să achite o contribuţie de pensie de 10,5%, la fondul de şomaj dă alte 0,5 puncte procentuale, iar la sănătate - 5,5%.

Angajatorul plăteşte nici mai mult, nici mai puţin de şapte tipuri de contribuţii. Primul, la fondul de asigurări sociale - 20,8%, 25,8% sau 30,8%, în funcţie de condiţiile de muncă. Apoi, la sănătate -- 5,2%, iar contribuţia pentru concediul medical este de 0,85%. La şomaj plăteşte alţi 0,5%, fondul de asigurare în cazul accidentelor de muncă - de la 0,15% la 0,85%, plus alte comisioane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite