Consumăm mai multe gaze scumpe de import. Unde sunt resursele interne?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor consuma în luna martie gaze de import în proporţie de 39,3%, potrivit Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), faţă de 20-25%, cât este normal. Aceasta deoarece combinatele chimice au utilizat doar gaze de producţie internă până în toamna anului trecut. Gazele ruseşti costă circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, mai mult decât dublu faţă de gazele de producţie internă, care au un preţ de 165 de dolari.

Astfel, din consumul total în martie, estimat la 1,6 miliarde de metri cubi, 590 de milioane de metri cubi sunt importuri.

Citiţi şi Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Guvernul nu respectă legile europene".

Din volumul importat, doar 20% sunt gaze extrase din depozite, după ce au fost importate în timpul verii, iar restul de 80% reprezintă importuri curente, adică la preţurile actuale de pe pieţele externe.

În acelaşi timp, volumul de gaze de producţie internă scos din depozite este infim, adică circa 35 de milioane de metri cubi, mai puţin chiar decât consumul ţării într-o singură zi de iarnă.

Producţia internă a luat drumul combinatelor chimice

Şi în februarie situaţia a fost aceeaşi, adică importurile au reprezentat 41,2% din consum.

De fapt, lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul altfel. Începând din aprilie până în septembrie, operatorii de pe piaţa gazelor au de îndeplinit un plan de înmagazinare pentru sezonul rece.

Spre comparaţie, anul trecut în luna februarie, gazele de import au reprezentat 22,5% din consum, iar în luna martie - 16,83%.

La începutul acestei ierni, autorităţile declarau că depozitele de gaze sunt pline „Stocurile de gaze sunt de 3,014 miliarde de metri cubi, suficiente pentru această iarnă", preciza minstrul Economiei, Ion Ariton, în noiembrie, la conferinţa Focus Energetic.

Ceea ce nu s-a spus la acea dată era faptul că depozitele de gaze au fost umplute cu resurse de import, întrucât gazele de producţie internă au fost livrate consumatorilor mari, în special combinatelor de îngrăşăminte chimice, în perioada iunie 2009 - 31 octombrie 2010, pentru ca aceştia să-şi revină mai repede din criză.

Din cele şapte combinate chimice din ţară, şase aparţin grupului InterAgro, patronat de omul de afaceri Ioan Niculae, iar al şaptelea este Azomureş. De aceeaşi facilitate a beneficiat şi producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti.

În vara 2009, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 54/2009, prin care marii consumatori primeau doar gaze interne în perioada iunie - octombrie 2009. Ulterior, când Parlamentul a aprobat ordonanţa prin Legea 332/2009, perioada de aur a fost extinsă cu încă un an, adică până în octombrie 2010.

Mai citiţi şi Se închid combinatele de îngrăşăminte chimice.

Aceste acte normative reprezentau de fapt o derogare de la Legea gazelor, potrivit căreia toţi consumatorii din România trebuie să consume acelaşi coş de gaze import-intern. Pentru că s-au dus cu preponderenţă către combinatele de îngrăşăminte, gazele de producţie internă destinate populaţiei au fost mai puţine.

La expirarea termenului, în această toamnă, marii consumatori chiar au cerut prelungirea facilităţii, însă Ministerul Economiei a arătat că acest lucru ar duce la majorarea semnificativă a preţului plătit de populaţie.

Furnizorii de gaze au solicitat creşteri de tarife

Frank Hajdinjak, şeful E.ON România, unul dintre principalii jucători pe piaţa reglementată, arăta în urmă cu trei săptămâni că în depozite nu mai există gaze de producţie internă, după ce marii consumatori au primit doar gaze autohtone până în toamna anului trecut.

Hajdinjak estimează că preţul gazelor importate va continua să crească de la nivelul de 400 de dolari din prezent, ca urmare a conflictelor din ţările arabe, care au majorat cotaţiile petroliere. Preţul gazelor pe pieţele internaţionale variază proporţional cu cel al ţiţeiului, cu un decalaj de şase-nouă luni.

Oficialii E.ON România au arătat că tarifele pentru populaţie ar trebui să fie majorate în acest an treptat, cu două cifre în total, pentru a-şi acoperi costurile cu achiziţia gazelor. ANRE va analiza posibilitatea modificării preţurilor reglementate la 1 aprilie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite