Consiliul Concurenţei desfiinţează giganţii energetici ai lui Videanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul ministrului Economiei, Adriean Videanu, de înfiinţare a celor două noi companii energetice va fi blocat de Consiliul Concurenţei, dacă nu se va demonstra că această reorganizare va determina ieftinirea energiei. În timp ce Videanu spune că înfiinţarea noilor companii va duce la scăderea preţului final al electricităţii, secretarul de stat din domeniul energiei susţine contrariul.

La mai bine de un an de când Ministerul Economiei încearcă să reorganizeze sectorul energetic de stat în două noi companii, care să conţină atât hidrocentrale, cât şi termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, proiectul se loveşte de un zid: Consiliul Concurenţei. Fără acordul acestuia, intenţia nu se poate concretiza.

Mai citiţi şi:

Videanu: Angajarea iubitului Elenei Băsescu la Ministerul Economiei a fost o "eroare"

Videanu vizitează carierele de la Roşia Montană şi Roşia Poieni

Instituţia spune că va aviza cele două companii-gigant doar dacă înfiinţarea lor va ieftini electricitatea pentru consumatorii finali. Aceasta deoarece reorganizarea afectează negativ competiţia pe piaţă din mai multe unghiuri, printre care reducerea numărului de jucători din sector şi limitarea intrării pe piaţă a altor companii, după cum arată un document publicat de Consiliu.

Scumpire sau ieftinire?

Totuşi, Concurenţa este dispusă să autorizeze această concentrare doar dacă se demonstrează că sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, precum aportul la creşterea economică, creşterea competitivităţii la export şi scăderea preţurilor pentru consumatorii finali. Piatra care va trage în jos proiectul lui Videanu este tocmai nivelul pe care îl vor atinge tarifele finale.

„Nici nu se pune problema reducerii preţului, abia dacă vom reuşi să îl menţinem, într-o primă fază. Abia după multe investiţii şi multă muncă vom putea reduce preţul", ne-a declarat secretarul de stat pe probleme energetice, Tudor Şerban, adăugând că avizul final trebuie dat de autorităţile de concurenţă de la Bruxelles. Pe de altă parte, contactat de „Adevărul", ministrul Adriean Videanu susţine că energia se va ieftini în urma reorganizării, pentru că societăţile ineficiente vor fi restructurate.

Totuşi, chiar calculele ministerului arată contrariul: potrivit studiilor care stau la baza acestei reorganizări, cele două societăţi vor avea costul unitar actualizat de 44, respectiv 45 de euro pe MWh, în timp ce, anul trecut, costul mediu la nivel naţional a fost de 38 de euro/MWh.

„Dacă este restrânsă competiţia pe piaţă, trebuie să demonstreze faptul că există alte efecte benefice. Altfel de ce ne-am da avizul?", ne-a declarat, la rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite