Chiriile vor scădea cu 10% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe contracte de închiriere vor fi renegociate în jos în 2010. Supraoferta din piaţă face greoaie o eventuală stabilizare a chiriilor cerute de proprietarii de apartamente.

După un an 2009 în care valoarea chiriilor a înregistrat un picaj de peste 30%, agenţii sunt mai precauţi în ceea ce priveşte estimările. Optimismul acestora constă acum în valori mai mici în ceea ce priveşte scăderile din piaţă.

Mai citiţi şi:

Anul crizei: afacerile mici din centrul Oradei au dat chix în faţa chiriilor mari

Proprietarii, forţaţi de chiriaşii români să scadă chiriile

În 2009, chiriile au scăzut dramatic în marile oraşe

Mulţi dintre ei cad de acord asupra unor valori de descreştere de aproximativ 10%. „Într-o proiecţie a ofertei pe anul 2010, aceasta va înregistra o uşoară creştere, limitată fiind de portofoliul redus al apartamentelor, în special a celor din ansamblurile rezidenţiale nou construite. Cererea, în schimb, se va reduce", spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare.

Contractele de închiriere, în special cele care se apropie de perioada de încheiere, vor fi renegociate în 2010 în jos. „Pe o piaţă atât de volatilă este greu să faci estimări, dar sigur vor fi uşoare scăderi în primul semestru, care probabil se vor regla în a doua parte a anului", afirmă Cristian Daniel Clenciu, general manager CDC Imobiliare Grup.

Studenţii, grosul chiriaşilor

În ciuda scăderii chiriilor, proprietarii de apartamente destinate acestui tip de activităţi vor fi totuşi în câştig. „Considerăm că randamentul anual al unui imobil cu destinaţie închiriere va fi de peste 5,5%, iar cu o investiţie eficientă, poate depăşi 6%", adaugă Marian Chiosa Rotaru. El afirmă că în 2010, atenţia agenţiei va fi focalizată pe clienţii middle-high class şi lux.

Oferta din acest an va fi constituită în special din apartamente de două camere. „Oferta este foarte mare raportată la cererea din piaţă. Aşadar chiriile vor continua inevitabil să scadă. În Suceava, agenţia noastră are în acest moment în ofertă 110 apartamente de două camere. Până acum am avut doar două cereri", declară Mihai Olimpiu, directorul agenţiei Imostar.

Estimările sunt şi mai pesimiste la Cluj. „Cred că în vara aceasta va fi o uşoară scădere în piaţă, urmată de o revenire în octombrie. În mare estimez ieftiniri de 10-15% pentru 2010", spune Doru Lupeanu, partner&senior consultant Fix Up Marketing.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite