În 2009, chiriile au scăzut dramatic în marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60 de euro este cea mai redusă chirie din marile oraşe ale ţării
60 de euro este cea mai redusă chirie din marile oraşe ale ţării

În trecut vedete incontestabile, apartamentele de închiriat nu mai aduc profiturile de altădată. Cele mai specatculoase scăderi ale chiriilor s-au înregistrat anul acesta în Ploieşti, Galaţi şi Târgu Mureş. Şi Bucureştiul s-a înscris în aceeaşi tendinţă descendentă.

Craiova este, la prima vedere, excepţia de la regulă, însă doar pe segmentul de locuinţe noi. Chiriile pentru acest tip de apartament au crescut faţă de decembrie 2008 cu sume cuprinse între 10 şi 50 de euro.

Motivul acestei tendinţe este însă unul strict local: în capitala Olteniei oferta de locuinţe noi destinate închirierii este una extrem de redusă.

„În Craiova nu prea sunt ansambluri rezidenţiale noi, iar proprietarii celor câtorva asemenea complexuri nu le oferă spre închiriere", spune Cristian Daniel Clenciu, manager general al CDC Imobiliare Grup.

În Galaţi, chiriile la apartamentele noi au scăzut în medie cu 50 de euro faţă de decembrie 2008. Pe segmentul rezidenţial vechi însă, diminuările ating şi 100 de euro, în cazul apartamentelor de trei camere.

Ofertă limitată în Galaţi

Explicaţia rezidă în volumul ofertei. „Sunt puţine locuinţe noi scoase la închiriere în momentul de faţă, pentru că fondul locativ este limitat", afirmă Marian Chiosa-Rotaru, managing partner al Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi.

Cum se explică atunci scăderile? Cererea pentru apartamente noi destinate închirierii vine în oraşul de pe Dunăre din partea angajaţilor societăţilor comerciale sau a cetăţenilor străini aflaţi în vizită prelungită.

Aceştia au venituri mari şi doresc un confort sporit, chiar de lux. Ei nu reprezintă însă un segment voluminos de clienţi.

Pe partea de apartamente vechi însă, cererea vine dinspre clienţii cu venituri mici spre medii, fără pretenţii deosebite în privinţa confortului.

În plus, fondul locativ vechi este cu mult mai mare decât cel nou. Diminuarea chiriilor vine şi pe fondul adaptabilităţii proprietarilor la noile realităţi din piaţă.

Mai mult decât atât, deţinătorii de locuinţe vechi destinate închirierii sunt dispuşi să aştepte în cazul în care chiriaşul întârzie cu plata.

Unde este chiria cea mai mică din capitală?

„Aceste cazuri sunt tot mai multe în ultima perioadă. Proprietarii sunt conştienţi de faptul că, dacă evacuează chiriaşul rău-platnic, riscă să rămână cu apartamentul gol sau să obţină mai puţin decât în prezent", precizează Chiosa-Rotaru.

Şi în Capitală, chiriile au scăzut anul acesta, începând cu luna martie. În noiembrie, tendinţa de diminuare a continuat. Cea mai redusă chirie medie, 250 de eu­ro pe lună, s-a consemnat la garsonierele din secto­rul 4, potrivit unei analize realizate de MagazinuldeCase.ro şi Benevo.

Asta înseamnă o scădere de 7% faţă de oc­tombrie. Cea mai mare creş­tere, 6%, a fost înregistrată la garsonierele din sectorul 3, care se închiriază cu 315 euro.

No title
No title
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite