Chinezii au finalizat achiziţia Volvo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de automobile Geely din China a semnat ieri actele pentru cumpărarea diviziei Volvo de la Ford Motor Company. Acordul, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, reprezintă cea mai mare achiziţie internaţională a unui producător auto din China.

După ce a primit toate aprobările de la guvernul chinez şi de la Ministerul Comerţului, producătorul auto Geely a finalizat ieri achiziţia diviziei Volvo Motor Corporation din cadrul Ford Motor Company, hotărâtă de cele două companii încă de la sfârşitul lunii martie.

Citiţi şi:

Volvo are probleme de fiabilitate

VIDEO Sportivitate nordică

Astfel, pentru a asigura o trecere cât mai eficientă a producătorului suedez Volvo în proprietatea companiei din China, Li Shufu, preşedinte şi proprietar al Zhejiang Geely Holding Group Co., a fost numit preşedinte al Volvo.

FABRICĂ NOUĂ ÎN CHINA


Deşi a pătruns în piaţa auto relativ recent, în 1997, Geely se numără acum printre primii zece producători de automobile din China, deţinând şase fabrici de producţie şi asamblare de autoturisme, a căror capacitate totală ajunge la aproximativ 300.000 de automobile pe an.

Suma totală a achiziţiei se ridică la 1,8 miliarde de dolari, dar producătorul chinez anticipează investiţii de până la 900 de milioane de dolari pentru a-şi maximiza viitoarele profituri.

În acest sens, Geely intenţionează să folosească marca suedeză de autoturisme pentru a fabrica automobile de lux în China, păstrând în acelaşi timp operaţiunile din Europa, destinate satisfacerii cererii de pe piaţa mondială.  Astfel, compania speră că noua fabrică ce va fi deschisă în China îi va dubla producţia globală de autoturisme, anticipând vânzări de 150,000 de automobile Volvo anual, până în 2015.

Volvo Cars Corporation a vândut anul trecut 334,000 de automobile, veniturile companiei ridicându-se la 12,4 miliarde de dolari, însă înregistrând pierderi în valoare de 653 de milioane de dolari înainte de plătirea taxelor. Nu este prima achiziţie transfrontalieră a Geely, compania din China cumpărând în 2009 producătorul australian de cutii de viteză Drivetrain Systems International. Mai mult, Geely s-a asociat din acest an cu Manganese Bronze, producător auto britanic specializat în fabricarea taxiurilor.

Ford va continua să furnizeze motoare, transmisii şi alte piese auto producătorului Volvo, asigurând companiei din China asistenţă tehnică şi mecanică pentru o perioadă nedefinită.

Ford părăseşte piaţa maşinilor de lux

Ford a vândut în martie 2007 divizia Aston Martin unui consorţiu de investitori pentru 925 de milioane de dolari. Un an mai târziu, în martie 2008, Ford a vândut diviziile Jaguar şi Land Rover producătorului indian Tata Motors pentru 2,3 miliarde de dolari, adică aproximativ jumătate din preţul plătit de Ford la achiziţia celor două mărci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite