Investitorii chinezi, momiţi de Boc cu ajutoare de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc le-a promis oamenilor de afaceri din China că vor primi facilităţi de la stat dacă vor veni să investească în România. Chinezii sunt interesaţi în principal de sectorul energetic, unde vor să participe la proiecte de peste cinci miliarde de euro, dar şi de infrastructura rutieră şi fluvială.

Încă de la începutul acestui an, chinezii dădeau semne că vor fi investitorii viitorului în sectorul energetic. La sfârşitul lunii ianuarie, ziarul „Adevărul" a scris în premieră faptul că o companie din China şi-a manifestat interesul de a participa la realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, chiar în perioada în care trei dintre investitorii europeni din acest proiect - GDF Suez, Iberdrola şi RWE - îşi anunţau retragerea. Citiţi aici mai multe.

Pe parcursul acestui an, s-a vorbit din ce în ce mai des de companii chineze interesate de proiecte ce depăşeşesc în total cinci miliarde de euro. Este vorba aici de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, modernizarea minelor de cărbune, realizarea unei noi termocentrale la Doiceşti şi achiziţia unui pachet de 15% din Transelectrica. Pe lângă domeniul energetic, asiaticii vor să participe şi la proiecte de infrastructură rutieră şi fluvială, precum centura ocolitoare a Bucureştiului, autostrada Sibiu-Piteşti şi canalul Dunăre-Bucureşti.

Premierul Emil Boc şi mai mulţi miniştri ai cabinetului său au început săptămâna trecută o vizită oficială în China şi de atunci anunţă zilnic că societăţile chineze sunt interesate de câte un proiect de pe lista de mai sus, deşi toate aceste informaţii erau deja cunoscute. Deci, până acum, de la Beijing nu am aflat nicio noutate.

Citiţi şi Chinezii iau cu asalt sectorul energetic românesc.

Chinezii pun condiţii

Ieri, prezent la un forum de afaceri la Beijing, premierul Emil Boc le-a promis oamenilor de afaceri chinezi că vor beneficia de ajutoare de stat în cazul în care investesc sume importante în România. Premierul i-a asigurat că legislaţia internă permite acordarea unor astfel de facilităţi, acceptate şi de către UE. „Acest nivel al ajutorului de stat depinde foarte mult de valoarea investiţiei şi de numărul locurilor de muncă nou-create în România", a spus Boc, citat de Mediafax.

Premierul a arătat că firmele chineze au dat asigurări că vor participa la licitaţiile pentru proiecte majore de investiţii şi că vor solicita preţuri reduse pentru executarea lucrărilor, cerând însă un tratament nediscriminatoriu faţă de alte firme şi interesându-se şi de un eventual ajutor de stat. Prin urmare, deşi România este pentru ei o poartă de intrare în UE, chinezii nu vor veni necondiţionat.

La 31 mai 2011, volumul schimburilor comerciale ale României cu China au depăşit 1,5 miliarde de dolari, din care exportul românesc a fost de 209 milioane de dolari, iar importurile din China - 1,3 miliarde de dolari. 

389 de milioane de dolari reprezintă volumul investiţiilor realizate de companiile chineze în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite