Ce face Guvernul ca să nu piardă fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a transmis Comisiei Europene un plan de măsuri privind absorbţia banilor comunitari, pentru a nu risca retragerea fondurilor începând cu 2012. Deblocarea posturilor, salarii mari în Autorităţile de Management şi condiţii mai dure în contracte sunt soluţiile Guvernului pentru creşterea absorbţiei de fonduri.

Guvernul român a transmis la Bruxelles un document în care prezintă problemele identificate în absorbţia fondurilor europene, măsurile pe care urmează să le ia pentru rezolvarea acestora şi termenele până la care vor fi introduse deciziile, potrivit Mediafax. Iar asta pentru că România riscă să piardă fondurile de la Uniunea Europeană, începând cu 31 decembrie 2011, în lipsa unui plan de acţiuni.

Printre principalele probleme identificate în absorbţia banilor comunitari se numără întârzierile la rambursarea cheltuielilor efectuate de către, dar şi numărul ridicat de misiuni de verificare, control şi audit care au loc la nivelul autorităţilor de management.

Citiţi şi:

De ce sănătatea nu atrage fonduri europene?

La omul sărac nici fondurile europene nu trag

Guvernul s-a angajat să stabilească, până la finele acestei luni, ţinte semestriale de contractare, plată şi declarare a cheltuielilor către CE, cu termene ajungând până la 31 decembrie 2015, pentru fiecare Program Operaţional. De asemenea, va monitoriza lunar durata de verificare a cheltuielilor pentru fiecare program şi va permite ocuparea tuturor posturilor vacante din Autorităţile de Management.

Vor fi ocupate pentru o perioadă determinată, prin derogare de la lege, şi posturile blocate de concedii medicale prelungite, concedii de maternitate ori de studii. În plus, experţii din Autorităţile de Management vor putea participa la concursurile de ocuparea posturilor vacante pentru a se permite astfel păstrarea personalului cu experienţă.

Salarii mai mari din bani de la UE

O altă măsură a Guvernului presupune creşterea salariilor angajaţiilor din Autorităţile de Management, Organismele Intermediare, Autorităţile de Certificare şi Plată şi Autorităţile pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

În acest scop, va fi stabilit, începând cu 1 ianuarie 2011, prin legea salarizării unitare, un sistem unic de remunerare, eventual cu acoperirea unor cheltuieli prin programe europene. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este dat exemplu în acest sens, o parte din salariile angajaţilor care gestionează banii UE fiind decontate prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, pentru reducerea impactului asupra bugetului.

Măsuri suplimentare

Pentru a evita problemele generate de lipsa cofinanţării, Guvernul va cere ca aplicaţiile de finanţare să fie însoţite de scrisoare de garanţie bancară. În plus, pentru a evita întârzierile în implementare, contractele cu întârzieri mai mari de şase-nouă luni vor fi anulate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite