Ce afaceri îşi deschid tinerii cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În speranţa că vor deveni propriii lor şefi, tinerii s-au grăbit să-şi deschidă un business cu fonduri guvernamentale în turism, alimentaţie publică sau servicii auto. Mii de tineri sunt interesaţi să-şi deschidă o afacere cu ajutor nerambursabil. Peste 800 dintre ei şi-au depus deja dosarul, iar 70 au semnat contractele de finanţare.

Programul statului prin care se acordă ajutor nerambursabil de până la 10.000 de euro fiecărui întreprinzător de până la 35 de ani care îşi deschide o afacere a fost luat cu asalt de tinerii români. De la demararea programului, la 22 februarie, şi până în prezent, peste 7.500 de tineri au solicitat user şi parolă pentru a-şi putea completa planul de afaceri pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Dintre aceştia, aproape 800 şi-au depus deja dosarul în vederea obţinerii finanţării. Bugetul alocat în acest an programului este de 21 de milioane de lei şi vizează susţinerea a peste 1.100 de întreprinzători.

Citiţi şi:

Braşov: O curăţătorie chimică din Drăguş, prima afacere de 10.000 de euro finanţată de Guvern

Cum pot lua bani de la stat tinerii antreprenori

Află cum poţi lua 10.000 de euro, bani guvernamentali

Majoritatea tinerilor vor să-şi deschidă o afacere în domeniul întreţinerii şi reparaţiilor auto, fabricării pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie. De asemenea, mulţi dintre ei visează să aibă propriul restaurant.

Primele contracte semnate

Săptămâna trecută au fost semnate primele 70 de contracte de finanţare, iar 20 dintre tineri au fost prezenţi la o festivitate la care au participat premierul Emil Boc şi Ion Ariton, ministrul Economiei. „Ordonanţa şi-a atins scopul, avem 3.000 de cereri de finanţare. La această oră, aceste firme vor crea 6.000 de locuri de muncă", a declarat Ariton. El a arătat că până la finele anului obiectivul este dublarea numărului de firme din program şi al locurilor de muncă.

Investiţii în turismul românesc

Marius Zup (22 de ani) din Gura Humorului este unul dintre primii 70 de tineri care au semnat săptămâna trecută contractul de finanţare. Student în anul IV la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi, Marius a decis la începutul acestui an să îşi încerce norocul cu propria afacere pentru că şansele tinerilor absolvenţi de a se angaja sunt foarte mici. La începutul lunii martie, el a înfiinţat firma Pyramia SRL-D şi, cu o investiţie de 20.000 de euro (50% ajutor nerambursabil de la stat), vrea să construiască în oraşul natal un bazin cu apă sărată acoperit în formă de piramidă. „Va fi dotat cu saună finlandeză, cadă de hidromasaj şi spaţiu de relaxare poziţionat astfel încât să beneficieze de efectul de piramidă", îşi descrie tânărul viitoarea afacere. În prezent, se află în faza de finalizare a proiectelor necesare construcţiei bazinului şi estimează că primele decontări pe fonduri nerambursabile să aibă loc în următoarele trei luni.

Şi Ionuţ Popovici din Reşiţa a semnat săptămâna trecută contractul de finanţare, în calitate de împuternicit, beneficiarul ajutorului nerambursabil fiind soţia sa. Au înfiinţat, în urmă cu aproximativ o lună, firma Advis Adventure SRL-D şi vor ca în această săptămână să facă primele achiziţii. Cu o investiţie de peste 20.000 de euro, cei doi tineri vor să pună bazele unei afaceri de închiriere ATV-uri cu posibilitatea alegerii unor trasee montane în zona Văliug-Crivaia a munţilor Semenic. În viitor, odată cu dezvoltarea afacerii, au în plan activităţi de rafting, mountain bike şi snow mobile. „Am decis deschiderea acestei afaceri pentru a suplimenta veniturile familiei, dar, totodată, pentru a pune umărul la relansarea turistică a zonei în care locuim", a explicat Ionuţ Popovici. Deşi s-a arătat încântat de eficienţa funcţionarilor oficiului teritorial Timişoara, unde a depus documentaţia, tânărul consideră că mediul de afaceri din România este unul ostil din cauza numărului de taxe şi a birocraţiei.

Stiloul lui Boc, purtător de noroc

Şi Maria Rizea (27 de ani) din Râmnicu Vâlcea a semnat contractul şi nu cu orice stilou, ci al premierului Boc. „Sper ca stiloul cu care am semnat acest contract să-mi aducă noroc şi să reuşesc să determin şi alţi tineri să-şi ia inima în dinţi şi să încerce un business propriu", spune tânăra, care are în plan o investiţie de 12.000 de euro. Activitatea firmei pe care a înfiinţat-o în luna februarie, Marketing şi Evenimente SRL-D, constă în oferirea de consultanţă şi realizarea de lucrări de cadastru şi topografie, preponderent în mediul rural din judeţul Vâlcea şi din judeţele învecinate. Maria a beneficiat de sprijinul mamei având în vedere experienţa sa în domeniu şi speră că va duce mai departe tradiţia familiei prin forţe proprii.

807 este numărul tinerilor care au trimis documentaţia pentru accesarea fondurilor până la 20 aprilie.

De la pasiune la propria afacere

Alţi aproape 750 de tineri aşteaptă ca documentaţia depusă la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Progremelor pentru IMM-uri să treacă proba de evaluare şi să semneze contractul de finanţare. Iulia Florea (22 de ani) din Galaţi este unul dintre tinerii care aşteaptă „ok-ul" pentru a-şi îndeplini visul. Mai exact, deschiderea unei cafenele, cu o investiţie de 25.000 de euro, din care 10.000 de euro reprezintă ajutor financiar nerambursabil de la stat. „Am fost extrem de încântată să constat, după ce am pus pe hârtie cheltuielile, dar şi veniturile sperate, că pot să-mi îndeplinesc visul", mărturiseşte tânăra, studentă în anul IV la Facultatea de Drept.

Ea spune că întocmirea documentaţiei pentru obţinerea finanţării nerambursabile a fost mai dificilă decât se aştepta şi că a realizat-o, în mare parte, singură, dar şi cu sprijinul familiei. Deşi are planurile puse la punct pentru demararea investiţiei, ea spune că mediul de afaceri din România este, din păcate, unul îmbâcsit de controale şi de birocraţie. „Sper şi cred că va fi unul mai prietenos, care să ofere mai multă simplitate în reglementări", a mai spus Iulia Florea. Firma Tot All Ideal SRL-D, condusă de gălăţeancă, va avea pentru început şase angajaţi.

Hobby-ul ca o provocare

La începutul lunii martie, şi Corina Costruţ (21 de ani) din Oradea şi-a depus dosarul pentru a putea demara o afacere cu ajutor nerambursabil de la stat. Cu o experienţă de cinci ani în prestarea de servicii de animaţie la petreceri private şi cluburi pentru copii, tânăra a decis să-şi deschidă propria firmă în domeniu - Prietenii Veseliei SRL-D. În plus, firma va oferi o gamă variată de cursuri şi ateliere pentru copii şi servicii de dezvoltare personală pentru adulţi. „Pentru că aveam nevoie de o investiţie mai mare, care să genereze câştiguri, şi nu puteam să o realizez singură în totalitate, am considerat că accesarea acestui program este ca o baghetă magică ce mă sprijină în îndeplinirea ţelurilor", explică Corina Costruţ.

În prezent, tânăra a demarat doar activitatea de animaţie în regim ambulator, iar după realizarea investiţiei, estimată la 22.500 de euro, va putea oferi şi celelalte servicii. Firma are în prezent un singur angajat, iar după obţinerea finanţării va avea trei salariaţi, dar şi colaboratori.

"Am considerat că accesarea acestui program este ca o baghetă magică ce mă sprijină în îndeplinirea ţelurilor."
Corina Costruţ
tânăr întreprinzător

"Am fost extrem de încântată să constat, după ce am pus pe hârtie cheltuielile, dar şi veniturile sperate, că pot să-mi îndeplinesc visul. "
Iulia Florea
tânăr întreprinzător

Condiţii pentru accesarea ajutorului nerambursabil

- Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot beneficia, în cadrul programului, de finanţare de până la 10.000 de euro.
- Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
- Întreprinzătorii pot primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri, până la 80% din valoarea împrumutului, în limita a 80.000 de euro.
- Întreprinzătorii trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.
- Programul are în acest an un buget de 21 de milioane de lei şi vizează susţinerea a peste 1.100 de întreprinzători.
- Înscrierea în program este continuă şi se face online pe site-ul AIPPIMM.
- Până la 20 aprilie, 7.748 de tineri au solicitat user şi parolă pentru completarea planului de afaceri, dintre care 807 au trimis documentaţia.
- Şase din cele peste 800 de planuri de afaceri depuse au fost respinse.
- Cele mai multe documentaţii au fost depuse la oficiile teritoriale din Cluj, Ploieşti şi Târgu-Mureş.
- Valoarea ajutoarelor nerambursabile solicitate de cei care au trimis documentaţia în vederea evaluării era, la 20 aprilie, de 27,13 milioane de lei.
- Valoarea totală a proiectelor de investiţii pentru planurile de afaceri trimise se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei.
- Aproximativ 12% din solicitanţi vor asigura cofinanţarea din resurse proprii, iar 88% din credite garantate până la 80% de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite