Cazul din Focşani nu este singular. Mai mulţi români au pus băncile la colţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focşăneanul Traian Ţoca a reuşit să câştige procesul împotriva uneia dintre cele mai puternice bănci din România. Nu este singurul român care a reuşit să  învingă sistemul bancar. De-a lungul timpului, băncile au primit mai multe lovituri din partea oamenilor nemulţumiţi de comisioanele abuzive.

După ce a luat în 2007, de la BCR, 22.000 euro pentru nevoi personale, focşăneanul a avut timp de un an o dobândă fixă de 6,5 %, după care, prin aplicarea dobânzii variabile, a început să plătească o rată substanţial mai mare. Asta din cauză că dobânda fiind modificată de la cota fixă la una variabilă, adică cu aproximativ patru puncte procentuale mai mare, de 10,4%, după calculul băncii.

Citeşte şi:

EDITORIAL de Mălin Bot: Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Focşăneanul care a pus sistemul bancar la colţ! A obligat BCR-ul să îi modifice dobânda şi comisioanele prin instanţa de judecată!

Indignat, a dat banca în judecată şi a câştigat singur, în faţa unei armate de avocaţi. Acum, banca este obligată să modifice dobânda şi să calculeze comisionul lunar de administrare la soldul debitor. Focşăneanul beneficiază de o dobândă extrem de avantajoasă în aceste condiţii, de sub 3%.

Au câştigat lupta împotriva băncilor

„Adevărul“ a prezentat de-a lungul timpului mai multe cazuri în care românii au câştigat lupta împotriva băncilor. Un astfel de caz este cel al lui Iulian T. din Iaşi, care a reuşit, anul trecut, să învigă banca de la care a împrumutat bani, Volksbank, una dintre cele mai reclamate bănci din ţară.

La sfârşitul anului 2010, ieşeanul şi soţia lui au dat în judecată banca şi au cerut rambursarea sumelor reprezentând plata comisionului de risc, anularea acestei clauze şi a celei care reglementează ajustarea dobânzii. A câştigat procesul şi banca trebuie să-i restituie 5.430 de franci elveţieni.

Alte cinci familii din Iaşi au câştigat procese similare, banca fiind nevoită să restuie sumele plătite pentru comisionul de risc şi anularea clauzelor abuzive din contracte.

Pe de altă parte, 33 de oameni din judeţul Sălaj au câştigat, acum un an, procesul intetnat aceleiaşi bănci. Dintre ei, 18 clienţi ar fi trebuit să primească şi dobânzile aferente sumelor respective. 

Românii câştigă războaie cu băncile de mai mulţi ani. În 2008, un profesor de istorie din Bucureşti a câştigat procesul pe care l-a intentat unei bănci pentru că aceasta i-a majorat discreţionar dobânda la un credit, invocând doar „condiţiile pieţei“, potrivit realitatea.net.

Procese colective

În 2010, mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi ai băncilor din România s-au unit în grupuri de iniţiativă care s-au format pe internet şi au deschis acţiuni în instanţă. Grupurile erau formate din clienţi ai băncilor Volksbank, BCR, Bancpost şi Raiffeisen Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite