Buzunarele românilor sunt tot mai goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul intern nu şi-a revenit nici în luna februarie, în timp ce câştigul salarial mediu net a scăzut cu 15 lei. În plus, şomajul real este mai mare decât cel înregistrat. Românul se află încă în plină recesiune: consumă temperat şi câştigă mai puţin, arată statisticile. Analiştii spun că guvernanţii trebuie să transmită semnale de încredere.

Vânzările în comerţul cu amănuntul au scăzut în a doua lună a acestui an cu 8,1% faţă de februarie 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Românii dau jumătate din venituri pe taxe

Statul suprataxează munca pentru protecţie socială

50 de moduri prin care statul încurajează nemunca

Dar comparativ cu ianuarie 2010, consumul a urcat cu 2,9%. În funcţie însă de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri în comerţ a scăzut în luna februarie faţă de luna anterioară cu 0,4%. Dincolo de aceste cifre se află faptul că românii, marcaţi de incertitudinea câştigurilor viitoare, consumă puţin.

Datele INS arată că decalajul între consumul din acest an şi cel anterior începe, uşor-uşor, să se reducă, spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

„Este o performanţă relativ bună în luna februarie, fiindcă ne raportăm la nişte cifre de consum foarte bune în aceeaşi lună din 2009", arată Anghel. Cu toate acestea, economistul subliniază că explozia de consum din 2008 nu se va mai produce curând. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în repetate rânduri că revenirea economiei se bazează pe consum, însă doar dacă acesta este susţinut de productivitate.

Dacă cifrele privind vânzările din comerţ sunt puse în legătură cu cele privind câştigul salarial, lucrurile încep să aibă logica şefului băncii centrale. În condiţiile în care românii au câştigat în medie, în februarie, cu 15 lei mai puţin decât în prima lună a anului, consumul nu a putut să crească. Potrivit datelor INS, câştigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei în a doua lună a anului, în scădere cu 1,1% faţă de ianuarie. Institutul pune această evoluţie pe seama acordării unor premii ocazionale în prima lună a acestui an, dar şi pe aceea a unor nerealizări de producţie sau dificultăţi financiare.

Discurs public exagerat

„Probabil că vom vedea o scădere în termeni reali, în acest an, a salariilor. Toate datele arată că economia nu şi-a revenit şi că vom mai avea scăderi în prima parte a anului", spune Anghel. De altfel, acesta arată că prima parte a lui 2010 va fi una mai dificilă, mai ales în condiţiile unor anunţate concedieri în sistemul public. Incertitudinea locului de muncă influenţează în mod negativ consumul.

„Autorităţile trebuie să taie din numărul de bugetari, dar se exagerează mult la nivel de discurs, deşi nu s-a luat nicio decizie încă. Trebuie acţionat, dar în condiţiile unor mesaje mai temperate, care să nu agraveze şi mai mult situaţia", subliniază Anghel.

Păcăliţi de şomaj

Potrivit INS, şomerii reali de la sfârşitul anului trecut erau mai mulţi decât cei înregistraţi în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, numărul şomerilor BIM (indicator statistic european) depăşea, în decembrie 2009, cu peste 21.600 pe cel al şomerilor înregistraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite