Bulgaria și Ungaria, bunul și răul regiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Sofia sunt convinşi că ţara lor va scăpa de recesiune până la sfârşitul verii, iar cei de la Budapesta încep noi negocieri cu finanţatorii externi. Bulgaria poate produce surpriza anului, în condiţiile în care semnele revenirii economiei devin evidente. Ungaria, însă, vrea un nou acord cu FMI.

Forbes: Relaxarea fiscală a Ungariei se amână din nou

Veştile pozitive privind evoluţia economică a Bulgariei au început să curgă în ultima vreme. Chiar dacă oficialii de la Sofia nu pot încă demonstra, cu cifre, că PIB-ul a trecut pe plus, componente importante ale economiei dau semne clare de revenire. Ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, a declarat ieri, plin de optimism, că Bulgaria va ieşi din criza economică până la sfârşitul verii.

Unul dintre argumente este creşterea exporturilor. „Revenirea economică se va simţi mai puternic în septembrie", a spus oficialul, citat de agenţia Novinite.

Primii în zona euro

Chiar dacă ieşirea din criză e cam mult spus - scăparea de recesiune fiind o afirmaţie mai realistă din punct de vedere economic - creşterea anuală a exporturilor, cu 36% în aprilie, le poate da speranţe bulgarilor. „Scenariul grec s-ar putea repeta undeva în Europa, dar nu în Bulgaria", a adăugat Djankov, care consideră că indicatorii financiari ai Bulgariei sunt mai buni decât media UE.

Economiştii străini susţin afirmaţiile autorităţilor bulgare. Italienii de la Unicredit, de pildă, au transmis că Bulgaria va fi primul stat din regiunea Europei Centrale şi de Est care va intra în zona euro, respectiv 2014. România va face parte din al doilea val - poate chiar mai târziu de 2015 - în timp ce Polonia şi Cehia vor adera ultimele.

„Primele care vor intra în zona euro vor fi totuşi statele baltice, urmate de Bulgaria. Principalul avantaj al bulgarilor este mecanismul ratelor fixe de schimb, spre deosebire de România care are un curs flexibil", a spus economistul grupului Unicredit, Matteo Ferrazzi. Parlamentul bulgar a dezbătut, ieri, revizuirea bugetului de stat pentru 2010. Djankov a indicat că Guvernul nu are în vedere modificări referitoare la taxe şi pensii.

Ungaria rămâne în tensiune

Guvernul de la Budapesta se luptă, în continuare, cu problema datoriei publice, chiar dacă pe cea a deficitului bugetar pare să o fi atenuat prin măsurile de austeritate deja aplicate, dar şi prin cele suplimentare anunţate.

Cu o povară a îndatorării de 80% din PIB, vecinii de la Vest caută, din nou, sprijinul finanţatorilor externi. Astfel, autorităţile ungare vor începe, în luna iulie, negocieri cu FMI şi UE pentru un nou acord
de împrumut.

În octombrie 2008, Budapesta şi-a asigurat un pachet de finanţare de 25,1 miliarde de dolari de la FMI, UE şi Banca Mondială, în forma unei înţelegeri similare cu cea încheiată de România: acord stand-by. Acesta va expira în octombrie.

Eterna competiţie

Oficialii de la Sofia au început deja să trimită săgeţi celor de la Bucureşti, în cinstea istoricei competiţii dintre cele două state. Astfel, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa va dovedi că face faţă problemelor economice mai bine decât România, potrivit Standart News.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite