Bulgaria anunţă ieşirea din criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simeon Djankov, ministrul Finanţelor din Bulgaria a proclamat astăzi sfârşitul crizei economice din ţara sa, informează Sofia News Agency.

Djankov, care deţine şi funcţia de vicepremier a oferit, într-un interviu acordat postului Radio Darik şi citat de Sofia News Agencz, chiar şi previziuni optimiste în ceea ce priveşte sporirea veniturilor la buget.

Mai citiţi şi:

Fitch a redus ratingurile Spaniei pentru credite pe termen lung

Un oficial italian acuză Germania că a pus "gaz pe foc" în criza din Grecia

"Criza a luat sfârşit în aprilie, declinul producţiei industriale s-a oprit, exporturile înregistrează o creştere pentru a şasea lună consecutivă, şomajul a scăzut sub 10% iar băncile au mărit creditarea", a declarat oficialul.

Djankov a anunţat că rectificarea bugetului pentru 2010 va fi prezentată Parlamentului săptămâna viitoare, urmând a fi discutată în plen între 10 iunie şi 15 iunie. Totodată, Djankov estimează un deficit bugetar de două miliarde de leva (n. red. - aproximativ un miliard de euro) pentru acest an, cu 1,2 miliarde mai mic decât previziunile făcute de analiştii financiari.

Totodată, Djankov a spus de mai multe ori că acceptă decizia guvernului bulgar de a finanţa deficitul bugetar din rezerva fiscală a ţării, fiind cea mai ieftină şi mai convenabilă metodă.

Fără FMI

Pe de altă parte, oficialul i-a asigurat pe bulgari că ţara lor nu poartă negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea unui eventual împrumut. Totodată, Djankov a punctat faptul că sprijină ideea reducerii la maxim a cheltuielilor.

Nici zvonurile privind o eventuală migrare a investitorilor străini din Bulgatria nu au fost neglijate de Djankov, acesta susţinând că ţara se încadrează în media europeană.

BERD are altă părere

Pe de altă parte, oficialii Băncii Europene pentru Reconstrucţie (BERD) au o cu totul altă părere despre economia Bulgariei, pentru care estimează, în acest an, la fel ca şi în cazul României, o creştere economică negativă, potrivit unui raport prezentat la mijlocul acestei luni.

Cea mai recenta evaluare a perspectivei economice facuta de BERD revizuieşte totuşi în crestere previziunile pentru regiune, de la 3,3% in ianuarie la 3,7% pentru 2010. În Romania şi Bulgaria tendinta este inversa si este de asteptat o crestere economica neglijabila sau negativa, pentru ca noile masuri de austeritate vor frana cererea interna, informează raportul BERD. În cazul Bulgariei, cresterea va fi limitata si mai mult de necesitatea de a imbunatati competitivitatea si de scaderea investitiilor straine, spune BERD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite