Fitch a redus ratingurile Spaniei pentru credite pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile pentru credite pe termen lung în valută ale Spaniei, de la "AAA" la "AA+", cu perspectivă stabilă.

Fitch a anticipat că procesul de reducere a datoriilor va limita creşterea economică a ţării pe termen mediu.

Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost confirmat la "F1+", iar plafonul de ţară pentru ratinguri la "AAA", se arată într-un comunicat al Fitch.

"Revizuirea în scădere reflectă opinia Fitch că procesul de ajustare la un nivel mai redus al îndatorării externe şi a sectorului privat va afecta rata de creştere a economiei Spaniei pe termen mediu. Chiar dacă datoriile statului şi costurile asociate din dobânzi au rămas în limetele criteriilor «AAA», Fitch anticipează că procesul de ajustare va fi mai dificil şi mai prelungit decât în cazul altor economii cu rating maxim", a afirmat Brian Coulton, şeful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Perspectiva stabilă a califiactivului evidenţiază viziunea Fitch că situaţia ţării va rămâne solidă şi adecvată ratingului "AA+", chiar şi în contextul unor derapaje de la obiectivele fiscale ale guvernului.

Volatilitatea de pe pieţele financiare din Europa va continua, consideră analiştii Fitch, până la recuperarea economică şi consolidarea fiscală atât la nivel european, cât şi mondial.

Totuşi, pachetul financiar de 750 de miliarde de euro anunţat pentru stabilizarea financiară a Europei reduce semnificativ riscul unei crize de finanţare pentru ţările zonei euro, se mai arată în comunicatul Fitch.

Referitor la ţara noastră, oficialii Fotch au declarat, la începutul lunii, că este posibil să adere la moneda unică europeană în anul 2015. Totodată, Fitch estimează că euro va fi adoptat în 2011 de Estonia, în 2014 de Lituania, în 2015 de România, Bulgaria, Ungaria, Letonia şi Polonia, iar în 2016 de Cehia. Cu toate acestea, agenţia de rating atrage atenţia că instabilitatea financiară şi riscurile pot duce la o prelungire a acestor date.

În raportul preyentat la începutul lunii se mai arată că România îndeplineşte în prezent un singur criteriu din cele necesare pentru adoptarea euro, respectiv cel al datoriei publice ca procentaj din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite