VIDEO Steve Jobs şi-a dat demisia de la Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steve Jobs a demisionat din funcţia de CEO al Apple, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

"Mereu am spus că, dacă va veni o zi când nu îmi voi mai putea duce la îndeplinire sarcinile şi aşteptările ca CEO al Apple, voi fi primul care voi anunţa acest lucru", a spus Jobs într-o declaraţie, potrivit Bloomberg.

Legendarul Steve Jobs este fondatorul imperiului tehnologic Apple. El va fi succedat în funcţia sa de Tim Cook, actualul director de operaţiuni al companiei.

Jobs a reuşit să transforme Apple în a doua companie din lume ca valoare, după ExxonMobil. La începutul acestei luni, valoarea de piaţă a Apple chiar a depăşit-o pentru scurt timp pe cea a gigantului petrolier.

Steve Jobs: budistul care a trăit mereu cu impresia că o să moară devreme

Cariera lui Steve Jobs, 1955-2011: Atari, Apple, NeXT, Pixar, Disney

Problemele de sănătate ale lui Jobs, în vârstă de 56 de ani, sunt binecunoscute. Din 2004, el se luptă cu o formă rară de cancer, iar o operaţie recentă de transplant de ficat i-a înrăutăţit starea de sănătate. Jobs se afla în concediu medical din 17 ianuarie.

Analiştii îndeamnă pieţele financiare la calm

Demisia lui Steve Jobs este o "mutare uluitoare care pune capăt domniei sale de 14 ani în fruntea gigantului tehnologic pe care l-a fondat într-un garaj", scrie şi Reuters.

Analiştii nu se aşteaptă ca această schimbare să afecteze planurile companiei privind următoarele lansări de produse, aici fiind inclusă şi posibila apariţie pe piaţă, în septembrie, a unui nou iPhone şi, la anul, a unei a treia generaţii de tablete iPad.

Mai multe voci din domeniu, citate de Reuters, îndeamnă investitorii la calm şi susţin că piaţa deja s-a obişnuit cu Tim Cook, cel care a preluat atribuţiile lui Jobs din iarnă.

După anunţul lui Jobs, acţiunile companiei s-au depreciat cu 5,1%, iar indicele Nasdaq 100 Futures, care este compus în proporţie de 66% de companii din domeniul IT, precum Apple, a pierdut 0,8 procente. Scăderea indexului Standard & Poor's 500 Futures a oscilat între 0,1 şi 0,6%, potrivit Bloomberg.

"Acum, că Jobs a făcut un pas înapoi, este de datoria adjuncţilor săi să ţină compania în fruntea competitorilor, cu produse care să dea tonul în moda din acest domeniu", scrie şi "The Wall Street Journal".

image

Să-l cunoaştem pe Tim Cook, noul şef al Apple

Jobs l-a adus pe Tim Cook în boardul companiei în 1998, pentru a îmbunătăţi producţia de computere a Apple.

În vârstă de 50 de ani, Cook este inginer de profesie şi deţine o diplomă de master în administrarea afacerilor la Universitatea Duke. Înainte de a se alătura companiei Apple, el a lucrat la IBM şi la Compaq, companie deţinută acum de Hewlett-Packard.

Cook i-a mai ţinut locul şefului său şi în 2004, când Jobs a avut nevoie de două luni pentru a se reface după o operaţie de îndepărtare a unei tumori din pancreas. Jobs i-a predat apoi lui Cook operaţiunile de vânzări la nivel global şi divizia de computere Mac. Tim Cook a devenit director de operaţiuni al Apple în 2005. Şi în 2009 a preluat pentru o vreme atribuţiile lui Jobs.

Vezi pe forbes.ro care este cea mai importantă realizare a lui Cook în cadrul Apple

Jobs: Aş vrea să rămân angajat al Apple

Iată scrisoarea prin care Steve Jobs şi-a anunţat demisia:

Către boardul Apple şi către comunitatea Apple: Mereu am spus că, dacă va veni o zi când nu îmi voi mai putea duce la îndeplinire sarcinile şi aşteptările ca CEO al Apple, voi fi primul care voi anunţa acest lucru. Din păcate, această zi a venit.

Astfel că îmi depun demisia din funcţia de CEO al Apple. Aş vrea să rămân în continuare, dacă boardul crede că este potrivit, în funcţia de preşedinte al boardului şi angajat al Apple.

În ceea ce priveşte persoana care mă va înlocui, vă recomand cu tărie să respectăm planul de succesiune pe care l-am stabilit şi să îl numim pe Tim Cook în funcţia de CEO al Apple.

Cred că cele mai senine şi mai inovatoare zile ale companiei Apple sunt încă în viitor, iar eu vreau să privesc acest succes şi să contribui la el având un nou rol.

Am legat unele dintre cele mai bune prietenii ale vieţii mele la Apple şi vă mulţumesc tuturor pentru aceşti mulţi ani în care am avut plăcerea de a lucra alături de voi.

Steve

Afla pe forbes.ro mai multe detalii despre demisia lui Steve Jobs si principalele cauze

Vezi pe forbes.ro povestea românului care a ajuns cel mai bun analist Apple din lume

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite