Steve Jobs: budistul care a trăit mereu cu impresia că o să moară devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inventatorul iPad, iPhone şi iPod este un budist convins.

Din tot ce s-a scris despre Steve Jobs, reportaje, interviuri, conferinţe, un lucru frapează: de cât de multe ori spune geniul Apple că moartea este forţa care îl impinge în viaţă. Steve repetă obsesiv că vrea să facă ceva măreţ înainte ca timpul să i se termine.

Chiar şi la tinereţe, când mergea spre 30 de ani, Jobs era obsedat de moarte. I-a spus unui fost CEO al Apple, John Sculley, că este convins că va avea o viaţă scurtă.

Dar Jobs a trăit mai mult decât s-a aşteptat el.

În toamna lui 1974, dorind să strângă bani pentru o vizită spirituală în India, se angajează ca tehnician la Atari, o firmă producătoare de jocuri video. Jobs ajunge în India în căutarea iluminării spirituale. S-a întors budist convins, cu capul ras și purtând haine indiene tradiționale. În acea perioadă a experimentat unele droguri. A afirmat că cei din jurul său care nu-i împărtășesc rădăcinile sale nu-i pot înțelege în totalitate modul de gândire.

Mintea budistă

Jobs s-a referit de multe ori la "Mintea Începătorului", o idee budistă a maestrului zen Shunryu Suzuki (1905 - 1971) care se referă la entuziasmului învăţăcelului, acesta fiind un principiu de viaţă al lui Steve Jobs:

"Mintea voastra originara cuprinde totul in ea insasi. E intotdeauna bogata si de ajuns pentru ea insasi. Nu trebuie sa pierdeti niodata starea de multumire a mintii.

Aceasta nu inseamna sa aveti o minte inchisa, ci, mai degraba, o minte goala, deschisa si o minte atenta, pregatita. Daca mintea voastra este goala, este pregatita pentru orice, este deschisa spre orice.

În mintea incepatorului sunt intotdeauna multe posibilitati. În mintea expertului sunt puţine."

Steve obişnuieşte să spună despre munca sa titanică că "am înlocuit greutatea succesului meu cu lumina de a fi un începător".

"Ştiu că voi muri în curând şi acesta este lucrul care m-a ajutat să iau toate marile decizii în viaţă. Pentru că aproape totul: aşteptările celorlalţi, mândria, frica că te vei face de râs, frica de eşec, aceste lucruri pălesc în faţa morţii, lăsând doar ceea ce contează cu adevărat", spunea Jobs la un discurs public rostit în 2005 la Stanford.

Când s-a căsătorit, la 18 martie 1991, preotul care a oficiat slujba a fost călugărul budist Kobun Chino Otogawa.

Boala

La mijlocul anului 2004, Jobs a anunţat că a fost diagnosticat cu o tumoare canceroasă la pancreas. Pronosticurile pentru cancer pancreatic sunt sumbre, totuşi Jobs a avut o formă mult mai uşoară a bolii şi a reuşit să scape de ea fără chimioterapie sau radiaţii.

Anii trec, oficialii spun că sănătatea lui Jobs e robustă, totuşi acesta suferă câteva "tulburări hormonale" şi "răceli", care au alimentat permanent speculaţii: a recidivat boala?

În aprilie 2009, Jobs a făcut un transplant de ficat. Revenit în ianuarie 2011, la un an jumătate de recuperare, Jobs a anunţat că se retrage permanent "pentru a se concentra asupra sănătăţii sale", fără a preciza exact de ce boală suferă.

Apple a evitat mereu sa ofere informatii legate de starea de sanatate a lui Steve Jobs. Chiar si dezvaluirile legate de cancerul pancreatic descoperit in 2003 au fost facute dupa ce tumoarea fusese indepartata. Diferite surse afirmau recent ca Apple stia de peste noua luni de descoperirea tumorii insa a evitat sa faca publice informatiile.

Potrivit unor surse medicale citate de jurnaliştii americani, la începutul anului 2011, boala lui Steve a recidivat. Medicii oncologi, chestionaţi de presa americană, susţin că geniul Apple "e în fază terminală, nu mai are muşchi nici pe fese, unde dispar ultimii".

Citeşte şi:

Cariera lui Steve Jobs, 1955-2011: Atari, Apple, NeXT, Pixar, Disney

Steve Jobs şi-a dat demisia de la Apple

Vezi pe forbes.ro cum s-a răzbunat Steve Jobs pe Microsoft şi cum arată filmul unui imperiu

Citeşte aici cine este Tim Cook, noul director executiv al Apple

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite