Bode, chemat de MRU la Guvern după eşecul cu privatizarea Cupru Min

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a fost chemat de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu la Guvern pentru a discuta despre eşuarea procesului de privatizare a societăţii miniere Cupru Min Abrud.

Vineri, după mai bine de 18 ore de negocieri, statul român şi reprezentaţii firmei canadiene Roman Copper Corp. nu au reuşit să ajungă la un acord pentru contractul de privatizare a Cupru Min. Pentru că acest contract nu s-a semnat în termen de 10 zile de la desfăşurarea licitaţiei, aceasta devine nulă, urmând ca procesul să se reia. Lucian Bode, ministrul Economiei, a declarat că firma canadiană nu a dorit ca acest contract să fie făcut public, nici să depună garanţiile cerute de stat pentru a se asigura că firma îşi respectă angajamentele de mediu pe care şi le-a asumat.  

În urmă cu două săptămâni, compaania canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru vânzarea de către statul român a pachetului integral de acţiuni în cadrul societăţii miniere Cupru Min, care exploatează resursele de la Roşia Poieni, unde sunt concentrate peste 60% din resursele de cupru ale României. Preţul de licitaţie a fost de 200,8 milioane de euro. Valoarea resurselor de cupru de la Roşia Poieni se ridică însă la 13-14 miliarde de euro, a declarat joi Sorin Găman, directorul Direcţiei pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Preţul plătit de canadienii de la Roman Copper Corp pentru Cupru Min este unul corect şi  a fost calculat doar pe baza activelor societăţii, fără a se ţine cont de resursele de cupru din sol pentru că nu acestea au fost privatizate, ci societatea, a adăugat Găman.

"Atunci când s-a făcut evaluarea, s-a făcut conform legislaţiei, pe baza activelor societăţii, fără a se ţine cont de resursele din sol. Este conform legislaţiei pentru că s-a privatizat societatea, nu zăcămintele", a spus acesta. Ulterior, compania care a făcut evaluarea activelor societăţii (SRL-ul Evaluar din Alba Iulia) a transmis faptul că statul nici măcar nu a cerut evaluarea resurselor, ci doar a activelor societăţii.

Privatizarea Cupru Min era una controversată din mai multe motive. În primul rând, nici la 10 zile de la licitaţie, statul român încă nu ştie cine este în spatele companiei Roman Copper Corp.

Rămâi pe adevarul.ro pentru mai multe informaţii!

CITEŞTE ŞI

Privatizarea Cupru Min a fost anulată. Ministerul Economiei: Canadienii au fost neserioşi

Ministerul Economiei: Cuprul de la Roşia Poieni-Cupru Min  valorează 13-14 miliarde de euro

Ministerul Economiei: Preţul de privatizare a Cupru Min nu a ţinut cont de resurse pentru că nu acestea s-au privatizat

Autorizaţia de mediu a Cupru Min a expirat la 31 decembrie 2011

Negocierile pentru privatizarea Cupru Min se prelungesc. Statul cere garanţii pentru investiţiile de mediu

Negocierile pentru Cupru Min continuă. Dacă nu se semnează astăzi contractul, privatizarea poate fi anulată

Ungureanu: Cupru Min este neprofitabilă şi izolată economic

Licitaţia prin care Cupru Min a fost privatizată poate fi anulată în doar câteva ore. Statul şi canadienii încă negociază

Ungureanu, după ce s-a aflat că Băsescu este dispus să-şi dea demisia: Atenţia media trebuie îndreptată către negocierea contractului Cupru Min

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite