Bătălia turbinelor eoliene: Cinci oameni împuşcaţi. De ce s-a tras la Cogealac?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii companiei Continental Wind Partners (CWP), care asigură managementul de proiect al parcului eolian al CEZ care se construieşte în comunele Fântânele şi Colegalac, au declarat, pentru "Adevărul", că în această dimineaţă, circa 100 de persoane au început să arunce cu pietre în constructorii care ridicau turbinele eoliene. Conflicul a degenerat, iar cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc.

„În această dimineaţă, un grup de 80-100 de persoane, conduse de viceprimarul din Cogealac, Mihai Dore, au venit la locaţiile pe care le avem în proprietate privată şi unde realizam lucrări pentru ridicarea turbinelor eoliene. Au început să arunce cu pietre în noi, acolo fiind şi echipamentele care urmau să fie montate. La început, reprezentanţii firmei de pază a tras în aer, apoi nu au mai făcut faţă şi au tras în agresori", au arătat, pentru „Adevărul", reprezentanţii CWP.

Constanţa: Cinci oameni au fost împuşcaţi la parcul eolian de la Cogealac

Reprezentanţii CWP au explicat că disensiunile pe tema instalării turbinelor eoliene datează de mai mult timp, acesta fiind şi motivul pentru care firma constructoare a angajat o firmă de pază.

„Locaţiile din Cogealac pe care instalăm turbinele eoliene sunt proprietate privată, fie a noastră, fie a localnicilor, de unde le-am închiriat pe 49 de ani. Lucrările pe care le facem sunt perfect legale, având în acest sens autorizaţie de construcţie de la Consiliul Judeţean Constanţa", au mai spus oficialii CWP.

„Vom depune plângeri penale împotriva agresorilor pentru tulburare de posesie", au adâugat aceştia.

CWP: Interesele primarului din Cogealac - contractele pe care le-au încheiat el şi soţia sa cu un alt dezvoltator eolian

Primarul Cati Hristu din Cogealac se află în conflict de interese, după ce atât el cât şi o firmă deţinută de soţia sa au încheiat contracte cu cealaltă companie care construieşte un parc eolian în zonă, respectiv Eolica Dobrogea, se arată într-un memoriu trimis premierului Emil Boc de către Continental Wind Partners (CWP), managerul de proiect al parcului eolian CEZ din Fântânele şi Cogealac.

Eolica Dobrogea este compania care dezvoltă proiectul de 600 de MW pe care spaniolii de la Iberdrola vor să îl realizeze în zonă.

„Interesul personal al primarului în susţinerea societăţii Eolica rezidă în încheierea unui contract de cesiune şi superficie care datează din anul 2008, contract încheiat între primar şi SC Eolica Dobrogea SRL, şi al cărui obiect îl constituie suprafeţe importante de teren aflate în extravilanul localităţii Cogealac. De asemenea, mai există un contract de cesiune şi superficie încheiat între SC Eolica Dobrogea SRL şi SC Cris Agro SRL, societate aparţinând soţiei primarului Hristu Cati, contract având ca obiect de asemenea suprafeţe mari de teren", se arată în memoriul trimis premierului Emil Boc, obţinut de ziarul „Adevărul".

Astfel, reprezentaţii CWP spun că devine limpede existenţa unui conflict făţiş de interese în care se găseşte primarul Cati Hristu din Cogealac.

Memoriul a fost transmis pe data de 2 iunie 2010 şi are scopul de a-l atenţiona pe premierul Emil Boc de faptul că primarul din Cogealac blochează fără niciun motiv investiţia de 500 de milioane de euro pe care CEZ vrea să o realizeze pe raza comunei, în condiţiile în care CEZ a cumpărat sau a concesionat toate parcelele de teren de care are nevoie pentru ridicarea turbinelor eoliene.

Ce spune primarul

Acesta este cel de-al doilea memoriu trimis de CWP primului-ministru. În luna martie, compania a transmis mai multor instituţii ale statului un document similar, prin care cerea deblocarea situaţiei.

„Faza a doua a proiectului, care este amplasată în cea mai mare parte în extravilanul comunei Cogealac, se află în pericolul de a nu mai fi realizată din cauza primarului comunei", au scris oficialii CWP în acel memoriu, de asemenea obţinut de ziarul „Adevărul".

Aceasta era pentru prima dată când dezvoltatorii proiectului recunoşteau că această etapă a proiectului riscă să nu mai fie realizată.

Realizarea a 101 turbine eoliene la Cogealac face parte din proiectul eolian construit de compania cehă CEZ în comunele Fântânele, Cogealac şi Grădina, care va deveni, în momentul finalizării, cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

În luna mai, primarul Cati Hristu declara, pentru "Adevărul", că CEZ şi CWP nu niciun drept să construiască turbine în Cogealac, pentru că tot terenul disponibil fusese dat încă din 2007 unui alt proiect eolian, preluat ulterior de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a făcut contracte cu oamenii pentru terenuri fără avizul Consiliului Local. Noi nu putem să dăm terenul în acelaşi timp către două firme, întrucât, potrivit reglementărilor, între turbinele eoliene trebuie să existe o distanţă minimă de 700 de metri. CWP a vândut către CEZ ceva ce nu-i aparţinea, iar CEZ a greşit că nu s-a interesat", ne-a declarat edilul din Cogealac.

La rândul lor, reprezentanţii CEZ susţin că au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atât tehnic, cât şi juridic, înainte de a-l achiziţiona.

„Credem că nu există niciun motiv real pentru a nu finaliza această investiţie, în condiţiile în care CEZ îndeplineşte atât cerinţele legale, cât şi pe cele tehnice. Felul în care autoritatea din Cogealac înţelege să se comporte în relaţia cu CEZ poate da un semnal extrem de negativ către alţi investitori care ar putea fi interesaţi să investească în România", ne-a declarat Ondrej Safar, manager de proiect în cadrul CEZ România.

Potrivit lui, aceste acţiuni reprezintă abuz de putere din partea unui oficial public, astfel că CEZ a depus mai multe plângeri penale împotriva edilului.

Citeşte aici pe larg ce spuneau în luna mai primarul din Cogealac şi reprezentanţii CEZ.

CEZ are în plan constuirea unui proiect eolian de 1,1 miliarde de euro în comunele alăturate Fântânele şi Cogealac, adică 240 de turbine, care vor genera 600 de MW, fiind cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Prima etapă, cea de la Fântânele, adică 139 de turbine, este aproape gata şi va fi inaugurată în toamnă. Acesta este primul parc eolian din România. Până acum, la noi în ţară existau doar câteva turbine de doar 14 MW în total.

Recent, oficialii CEZ au declarat că au început şi lucrările la etapa Cogealac, chiar dacă procesele din instanţă cu primarul nu au fost soluţionate.

Sătenii primesc 15.000 de lei pe an de la CEZ pentru utilizarea unei parcele de teren unde va fi ridicată o turbină, în timp ce îşi pot cultiva în continuare pământul.

Citeşte aici un reportaj realizat la începutul acestei luni de ziarul "Adevărul" în comuna Fântânele şi ce spun localnicii despre turbinele de la ei din sat

GALERIE FOTO: Vezi aici cum arată primul parc eolian din România, cel din comuna Fântânele

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite