Constanţa: Cinci oameni au fost împuşcaţi la parcul eolian de la Cogealac. Doi au rămas internaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci oameni din Cogealac au fost împuşcaţi în această dimineaţă. Scandalul a pornit de la o neînţelegere între administraţia locală din Cogealac şi firma constructoare a parcului eolian.

Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a reacţionat la acuzele edilului Cati Hristu cu privire la ilegalitatea acordării autorizaţiilor pentru construirea parcului eolian de la Cogealac. „Din păcate, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2008, primarul Cati Hristu a folosit sprijinul financiar fraudulos al unui grup economic rival, creându-şi «datorii morale» faţă de acesta", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu. Şi edilul a recunoscut faptul că Eolica Dobrogea este singura companie care a primit avizul Direcţiei de Urbanism Cogealac de a construi pe raza comunei un parc eolian.

Jocuri de interese

Constantinescu îl acuză pe Hristu că a ajuns la momentul în care „caută prin orice mijloace să îşi plătească datoriile către grupul de interese care l-a finanţat". „Drept urmare, începând cu anul 2008, primarul Cati Hristu a apelat la toate metodele (cele mai multe dintre ele abuzive şi ilegale) de a intimida grupul CEZ şi subcontractorii acestuia, încercând să împiedice realizarea investiţiei. În disperarea de a se achita de datoria faţă de grupul care i-a finanţat campania, primarul Cati Hristu a cerut instanţelor de judecată să anuleze Autorizaţia de Construire eliberată grupului CEZ de Consiliul Judeţean Constanţa, cerere respinsă de judecători după ce au constatat legalitatea actului administrativ emis", se mai arată în informarea dată ieri publicităţii de conducerea CJC. „În calitate de reprezentant al judeţului Constanţa, solicit de urgenţă Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa să ia de urgenţă măsurile ce se impun pentru restabilirea ordinii în comuna Cogealac precum şi stabilirea vinovaţilor şi deferirea acestora instanţelor judecătoreşti", a mai spus Constantinescu.

Trei dintre localnicii din Cogealac, care au fost răniţi în urma altercaţiei cu forţele de ordine de la parcul eolian CEZ au fost externaţi. Este vorba despre Laurenţiu Ruscu, Daniel Cornea şi Ilie Coman. „Doi dintre ei au fost operaţi şi starea lor este acum stabilă“, a declarat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Liliana Tuţă.

Aseară, adjunctul comandantului inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Adrian Rapotan, nu a părăsit zona. Au fost organizate patrule pentru a menţine ordinea în zonă şi pentru a preveni izbucnirea altei tragedii.

Update ora 17.45 La această oră, primarul Cati Hristu este audiat de procurori. În urmă cu 15 minute, Cornel Stoica, şeful de post din comună, a ieşit de la audieri. El a fost de faţă în momentul în care a început conflictul.

„Localnicii au început să arunce cu pietre în bodyguarzi, care au ripostat. Au fost câteva momente de acalmie, după care localnicii au început să smulgă parii de la gardul care împrejmuia locaţia. Agenţii de pază au executat atunci focuri de armă în plan vertical şi pentru că au văzut că oamenii nu se potolesc au tras în ei", a spus Cornel Stoica.

Martorii spun că şeful de post s-a aşezat în faţa gloanţelor pentru a-i feri pe protestatari. „M-am riscat. Ce era să fac?! Trebuia să fac ceva când am văzut că se trage în oameni", a spus şeful de post.

image

Update ora 16.10 Purtătorul de cuvânt al grupului ceh CEZ, firma care ridică parcul eolian de la Cogealac, Cosmina Marin, susține că în jurul orei 10.00, primarul a venit însoțit de 70-80 de persoane la lucrările începute la cea de-a doua parte a proiectului. „Primarul a venit şi ne-a cerut să părăsim locaţia, pentru că nu există autorizaţie de construire. CEZ a construit totul legal, are autorizaţie de la Consiliul Judeţean Constanţa şi avizul ANRE", a mai spus Cosmina Marin.

Cristian Câra, reprezentantul Romnaţional, firmă care asigură paza şi protecţia șantierului, confirmă spusele Cosminei Marin. „Au venit primarul şi localnicii și ne-au amenințat că ne omoară şi că ne taie gâtul dacă nu prăsim locaţia. De o lună încoace vin frecvent și fac presiuni. Dacă nu venea primarul, trimitea intermediari", spune reprezentantul Rom Național.

image

Localnicii arată acte care atestă că parcul eolian de la Cogealac este ilegal

Ce spun localnicii

Localnicul Mitică Lenu, unul dintre particicipanții la mitingul de azi-dimineață, spune că a venit doar să dea un set de hârtii de la Inspectoratul de Stat în Construcții și de la președintele Traian Băsescu, din care reiese că tot parcul eolian este ilegal. „Ei atunci au început să tragă în noi", susține . Mitică Lenu.

Victimele sunt Mihai Dore (viceprimarul din Cogealac), Nicolae Dore (fratele viceprimarului), Laurențiu Ruscu (localnic), Daniel Cornea (localnic) și Ilie Coman (localnic).

image

UPDATE ora 15.45 „Am primit săptămâna trecută o sesizare din partea primarului din Cogealac, cu privire la nelegalitatea autorizaţiei de construcţie emisă de Consiliul Judeţean“, a declarat Gigi Chiru, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii. 
Reprezentantul autorităţilor spune că mâine va merge pe teren, în cele trei comune pe teritoriul cărora se construieşte parcul eolian. „Mâine ajung în Cogealac, Fântânele şi Grădina“, explică Gigi Chiru.
Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii spune că problema parcului eolian poate fi rezolvată în instanţă. „L-am anunţat deja pe Claudiu Palaz, prefectul Constanţei, asupra posibilităţii de sesizare a instanţei“, a declarat Chiru.
Instanţele judecătoreşti pot stabili dacă autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean este legală, în condiţiile în care edilul comunei nu şi-a dat acordul pentru construirea parcului eolian.

Update ora 15.30
Fratele viceprimarului din Cogealac, Mihai Dore, a fost cel mai grav rănit, spun oamenii prezenți la locul unde a izbucnit scandalul.

Update ora 14.55 Sosirea Grupului CEZ în zonă, în 2009, a stârnit o serie de probleme. Primarul susţinea la începutul acestui an că investitorii de la CEZ au amplasat deja şase turbine pe teritoriul comunei Cogealac fără a solicita o autorizaţie în acest sens. „Gestul a fost unul abuziv şi generează mari probleme. Pe aceeaşi suprafaţă, administraţia locală precedentă acordase autorizaţii de construire pentru alte firme. Acum se suprapun. Noi am solicitat Inspectoratului Teritorial în Construcţii să ne prezinte documentele care au stat la baza autoritării construirii celor şase turbine pe teritoriul comunei Cogealac", a declarat edilul comunei.

Strategie cu scandal

În replică, reprezentanţii investitorului au spus că „CEZ va continua în 2010 să îşi exprime sprijinul şi faţă de comunitatea locală din Cogealac, unde este încă aşteptat acordul autorităţii locale pentru realizarea de proiecte de dezvoltare durabilă similare celor derulate în Fântânele.

Update ora 14.25 Prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a declarat că acest conflict de la Cogealac este mai vechi, iar interesele sunt mari de ambele părți. „Consiliul Local Cogealac trebuia să se întrunească și să dezbată problema parcului eolian. Din păcate, consilierii au tot amânat rezolvarea acestei situații și acum au răzbucnit conflictele mai vechi. Așteptăm ca Poliția Constanța să decidă a cui a fost vina și în funcție de acest lucru vom lua măsuri pe linie administrativă“, a spus Claudiu Palaz. Prefectul a adăugat că azi-dimineață la Cogealac în jur de 50 de localnici au fost aduși de primar pentru a protesta împotriva construirii parcului eolian. „S-a vehiculat că ar fi vorba de sute de oameni, însă doar câţiva zeci au venit la apelul primarului“, spune prefectul.

UPDATE ora 14.20 Agenţii de pază implicaţi în conflictul izbucnit în localitatea constănţeană Cogealac sunt angajaţi ai firmei de pază „Romnaţional“. Societatea privată de pază şi protecţie activează de 16 ani în Constanţa.
„Angajaţii au intervenit conform procedurilor“, a declarat un reprezentat al societăţii, care evită să dea mai multe detalii despre scandalul izbucnit în comuna constănţeană. 

UPDATE Ora 14.15 -
Aura Broască, director adjunct al serviciului de ambulanţă Constanţa, a declarat pentru Adevărul de Seară Constanţa că solicitarea a fost pentru patru persoane, dar au fost rănite cinci.

„Au fost aduse cinci victime. Una dintre ele a suferit răni în zona abdominală şi toracică şi este instabil hemodinamic. Celelalte patru persoane au suferit răni uşoare la mâini şi la membrele inferioare“, a precizat Aura Broască.



UPDATE Ora 14.00 - Doi bărbaţi au ajuns, în urmă cu câteva momente, la urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, cu împuşcături în picioare. Oamenii susţin că reprezentanţii firmei de pază au tras fără o somaţie prealabilă.

Din primele informaţii, neînţelegerea a pornit de la faptul că primarul din Cogealac a reproşat constructorului CEZ Group că a ridicat turbine pe teritoriul comunei, fără autorizaţie din partea autorităţilor locale. Azi-dimineaţă, însoţit de mai mulţi oameni, primarul din Cogealac, Cati Hristu, a mers pe şantierul de lucru pentru a cere socoteală cu privire la lipsa autorizaţiei de construire. S-a iscat o neînţelegere între angajaţii firmei care asigură paza la parcul eolian şi oamenii care îl însoţeau pe primar. Pentru a se apăra, angajaţii firmei de pază au folosit armamentul din dotare. Patru oameni au fost răniţi uşor cu gloanţe de cauciuc.

image

Adrian Rapotan, adjunctul şefului IJP Constanţa, a declarat că ancheta este în desfăşurare."Este un conflict mai vechi în zonă. Suntem în cercetări şi cei care au încălcat legea vor răspunde. Din primele date pe care le avem se pare că acţiunea primarului din Cogealac nu ar avea acoperire legală. Însă acest lucru nu îl pot declara oficial, la această oră. După ce vom avea toate datele vom reveni cu informaţii", a spus Rapotan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite