Banii românilor de afară ajung tot mai greu acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea remiterilor românilor a scăzut cu 15% în primele nouă luni ale acestui an, până la 2,82 miliarde de euro, nivelul minim al ultimilor cinci ani. Şomajul ridicat din Spania şi Italia îi afectează şi pe românii plecaţi să muncească peste hotare. Ei au ajuns să trimită bani acasă strict pentru cheltuielile curente.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns după primele nouă luni la 2,82 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Mai citeşte şi:

Munca la români

Valoarea sumelor transferate este cu 15% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 42,5% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani.

În ceea ce priveşte datele lunare, septembrie a consemnat cel mai înalt al remiterilor din 2010, respectiv 352 de milioane de euro. Creşterea faţă de perioada precedentă este explicată şi de faptul că în lunile de vară cei mai mulţi români care muncesc în străinătate se întorc în ţară.

Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici comparativ cu anii trecuţi. Cei care muncesc peste hotare trimit acum bani rudelor din România numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi. „Înainte îmi permiteam să trimit bani acasă chiar şi pentru economii.

Românii, afectaţi de şomajul din Spania

Acum, cu un salariu mai mic, de-abia pot plăti rata la credit şi îmi mai rămân 200 de euro pentru celelalte cheltuieli", spune Adriana S., ospătăriţă la un local din Alicante, Spania. Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.

Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în septembrie la 20,8%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul a revenit la nivelul de 8,3%, după ce în august coborâse la 8,1%.

Potrivit celor mai recente date ale biroului ataşatului pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României la Madrid, numărul şomerilor români din Spania depăşeşte 87.000. Este vorba de cetaţenii români care s-au prezentat la birourile acestor servicii spaniole şi caută un loc de muncă.

De asemenea, reducerea salariilor în statele comunitare a contribuit la scăderea sumelor transferate către România. Analiştii estimează că valoarea sumelor trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate va continua să scadă în lunile următoare, iar asta pentru că şomajul va creşte chiar dacă economiile europene îşi vor reveni.

RAPORT

Un raport al Băncii Mondiale arată că ritmul de scădere a remiterilor românilor din străinătate se va tempera în acest an la 8,3%, după ce în 2009 declinul a fost de 50%, din cauza faptului că românii din Spania şi Italia au fost puternic afectaţi de criza din aceste state.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite