Banca Europeană se joacă de-a demiurgul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânda de politică monetară în aprilie, pentru prima dată de la declanşarea crizei mondiale. Creşterea dobânzii-cheie va afecta puternic ţările din sud-estul Europei, care încă se luptă cu criza economică şi cu şomajul, spun analiştii internaţionali.

Şeful Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a lansat un semnal potrivit căruia instituţia pe care o conduce ar putea creşte dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă, care va avea loc în luna aprilie. Potrivit analiştilor internaţionali, acesta este un mesaj puternic care atestă faptul că statele din zona euro nu mai au nevoie de astfel de măsuri pentru revenirea economiilor lor.

Citiţi şi „Anul groazei" pentru Trichet la Banca Europeană.

Totuşi, această mutare va afecta statele periferice din blocul comunitar, în special cele din sud-estul Europei şi Irlanda, comentează „The Wall Street Journal".  Aceste ţări încă se luptă cu un cocktail toxic, ale cărui ingrediente sunt fenomenul stagflaţiei, rata extrem de ridicată a şomajului şi măsurile dure de austeritate suportate de populaţie.

Inflaţia, un pericol pentru UE

„O creştere a dobânzii este posibilă la următoarea noastră şedinţă", a spus Jean-Claude Trichet, la finele săptămânii trecute, după ce conducerea BCE a votat menţinerea dobânzii de politică monetară la 1% pentru a 22-a lună la rând. El a argumentat că o astfel de decizie ar fi necesară pentru a ţine în frâu preţurile la alimente şi la materii prime, care altfel s-ar rostogoli într-o inflaţie generală la nivel european.

Şeful BCE a repetat că este nevoie de o „vigilenţă sporită" în lupta cu inflaţia, o sintagmă pe care oficialii Băncii Centrale Europene au mai folosit-o şi în trecut când au dat semnale de creştere a dobânzii.

Aceasta ar fi prima creştere a dobânzii-cheie în aproape trei ani. Pieţele financiare au fost prinse de această declaraţie cu garda jos, iar semnalul a venit mai devreme decât se aşteptau analiştii. Euro şi randamentele obligaţiunilor au crescut, deşi Trichet a spus clar că este doar o posibilitate de a se merge pe această variantă.

Totuşi, publicaţiile internaţionale amintesc că acelaşi mesaj a fost emis de BCE şi la precedenta decizie de acest gen, în iunie 2008, la doar câteva săptămâni înainte de prăbuşirea Lehman Brothers, care a declanşat criza financiară globală. Trichet aminteşte deseori de acest lucru pentru a-şi întări credibilitatea în mesajele sale anti-inflaţioniste.

Încă din toamna anului trecut, economişti şi analişti reputaţi, printre care şi laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz şi Steve Forbes, redactor-şef al „Forbes", avertizau că timpul dobânzilor nesemnificative s-a sfârşit şi că statele şi instituţiile internaţionale trebuie să revină la operaţiunile pe care le desfăşurau înainte de izbucnirea crizei.

Ce va face BNR?

Banca Naţională a României (BNR) ar putea să nu reducă dobânda de politică monetară în acest an, aşa cum aşteaptă majoritatea analiştilor, din cauza inflaţiei şi a faptului, unic în Europa Centrală, că leul nu a profitat de dezvoltarea pieţei emergente, se arată într-o analiză elaborată de Reuters. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite