„Anul groazei“ pentru Trichet la Banca Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul an de mandat al lui Jean-Claude Trichet la şefia Băncii Centrale Europene va fi un coşmar, cred analiştii. Banca Europeană a menţinut ieri dobânda de politică monetară la minimul-record de 1%, iar Trichet a recunoscut că presiunile asupra inflaţiei se intensifică. 

Anul 2011 va fi cel mai greu pentru Jean Claude-Trichet la şefia Băncii Centrale Europene (BCE). În contextul în care criza datoriilor suverane se adânceşte, el trebuie să ia decizii importante privind achiziţia de titluri guvernamentale sau majorarea dobânzii de politică monetară, susţin analiştii. Răspunsul lui în faţa acestor provocări va însemna moştenirea pe care o lasă pentru viitorul zonei euro, arată o analiză realizată de Bloomberg.

Citeşte şi Omul care poate scoate Europa din criză

„2011 poate fi un nou «annus horribilis» pentru Banca Centrală Europeană", spune Ken Wattret, economist-şef pentru zona euro în cadrul birourilor BNP Paribas din Londra. „Frământările din pieţele financiare nu s-au atenuat, iar divergenţele dintre ţările din zona euro se amplifică. Va fi o provocare pentru BCE, iar şeful său va avea un rol foarte greu - să negocieze o abordare optimă pentru problema politicii monetare", a adăugat el.

Trichet a fost forţat să ia decizii fără precedent pentru a câştiga timp, în condiţiile în care guvernele se străduiesc să ajungă la un numitor comun pentru a găsi cele mai bune soluţii de întărire a încrederii în moneda unică.

Decizia de a cumpăra titluri guvernamentale a împărţit Consiliul de Guvernare al BCE în două tabere, iar unii dintre membrii acestuia au avertizat că stabilitatea preţurilor, principala ţintă a băncii, poate fi compromisă dacă măsurile de urgenţă sunt aplicate pentru o perioadă prea lungă de timp.

Decizie previzibilă

Ieri, Banca Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la minimul-record de 1%, decizie anticipată de analişti şi care nu a influenţat pieţele financiare.

Investitorii de pe pieţele financiare se întreabă însă dacă BCE poate intensifica achiziţiile de obligaţiuni pentru a susţine Portugalia şi a evita extinderea crizei şi în Spania, a cărei economie este mult mai mare.

Totuşi, succesul emisiunilor de obligaţiuni ale Portugaliei şi Spaniei, precum şi apelul comisarului pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn, pentru consolidarea Fondului European pentru Stabilitate Financiară au temperat presiunile asupra BCE de a cumpăra obligaţiuni, comentează şi Reuters.

Ce era Trichet în urmă cu un an

În urmă cu un an, când soluţiile pentru Grecia se discutau doar la nivel ipotetic, Trichet era privit de analiştii din întreaga lume ca fiind singura persoană capabilă să ţină statele din zona euro deasupra liniei de plutire.

În lipsa unui consens politic la nivel european, Trichet devenise autoritatea centrală pe plan economic, scriau în februarie 2010 ziariştii de la „The New York Times". „Fie că îi place sau nu, Jean-Claude Trichet nu este doar şeful Băncii Centrale Europene, ci şi preşedintele de facto al Europei, cel puţin datorită faptului că 16 ţări depind de euro ca monedă naţională", relata cotidianul american.

Presiuni pe inflaţie

Presiunile inflaţioniste din zona euro sunt în creştere, a declarat, ieri, Trichet, care a precizat că BCE nu are planuri imediate de majorare a dobânzii de politică monetară. Inflaţia s-a accelerat la 2,2% luna trecută, trecând de limita-ţintă de 2% a BCE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite