Ce face statul pentru deponenţi dacă o bancă dă faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul de Garantare a Creditelor în sistemul bancar acoperă în proporţie de 98% depozitele de până la 100.000 de euro. Pentru eventualitatea în care vreo bancă din România ar da faliment, fondul dispune în prezent de 2,3 miliarde de lei, a declarat Eugen Dijmărescu, preşedintele instituţiei de garantare.

"Fondul de garantare a creditelor are în prezent 33 de membri şi acoperă 98% din totalul depunerilor. În cazul în care o bancă ar fi declarată în insolvenţă de către banca centrală, banii ar ajunge la deponenţi în cel mult 20 de zile de la momentul declarării insolvenţei", a spus Dijmărescu, în cadrul seminarului "EU-COFILE" organizat de Alpha Bank, Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor.

În cazul în care sumele necesare pentru ca deponenţii afectaţi să îşi recupereze depozitele, fondul naţional de garantare se poate împrumuta de pe piaţa liberă sau de la Ministerul Finanţelor, ori poate emite chiar obligaţiuni. Dijmărescu a precizat că, el personal, nu crede că se va ajunge la situaţii limită în care fondul să fie nevoit să se împrumute.

Florin Georgescu: Noile standarde pentru bănci nu vor impulsiona creditarea nesănătoasă

În intervenţia sa din cadrul seminarului, Florin Georgescu, prim-viceguvernator în cadrul BNR a vorbit despre faptul că băncile din România vor trece de la 1 ianuarie 2012 la raportarea contabilă în sistem internaţional.

"Prin normele BNR s-au stabilit filtre prudenţiale care nu vor permite o creştere artificială a indicelui de solvabilitate a băncii astfel încât să nu ajungem la o creştere nesustenabilă a creditării", a spus Florin Georgescu.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări desfăşurarea Seminarului "EU-COFILE".

Citeşte şi:
Analişti: Risc de 65% de criză bancară în noiembrie

Criza financiară pe înţelesul "băutorilor" de rând. O ficţiune inspirată însă din realitatea zilelor noastre

Universalbank a ajuns la un pas de faliment

UniCredit înregistrează o pierdere-record de 10,6 miliarde de euro

Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda să dea faliment

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite