Un nou minim istoric: BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,5% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor.

CITEŞTE ŞI:

Veşti bune: BNR a redus dobânda-cheie la un minim istoric. Creditele în lei se vor ieftini

Scăderea dobânzii va fi aplicată începând de vineri, 3 februarie, şi odată cu reducerea dobânzii de politică monetară de la 5,75% la 5,5%, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit coboară la nivelul de 1,5% de la 1,75%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,5% pe an faţă de 9,75%.

De la începutul anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima tăiere de 0,25 puncte fiind aplicată din 6 ianuarie, ceea ce arată o îngrijorare mai mare a băncii centrale în ceea ce priveşte perspectivele unei recesiuni economice decât în privinţa ratei inflaţiei.

În acelaşi timp, BNR se pare că mizează pe o politică monetară relaxată pe termen lung din partea Băncii centrale Europene, ceea ce va face ca diferenţialul de dobând să rămână suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb.

Tot joi, conducerea băncii centrale a hotărât să menţină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, respectiv de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru devize străine.

CA-ul BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 februarie 2012, în cadrul căreia va fi anunţat şi calendarul pe următoarele 12 luni al şedinţelor dedicate politicii monetare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite