Veşti bune: BNR a redus dobânda-cheie la un minim istoric. Creditele în lei se vor ieftini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele în lei s-ar putea ieftini în următoarea perioadă, după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis astăzi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 6% la 5,75% pe an. Acesta este un nivel minim istoric.

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75% se aplică începând de vineri, 6 ianuarie. Banca Naţională a decis să reducă dobânda-cheie pentru a doua şedinţă consecutiv. Astfel, acest semnal va ajunge şi la dobânzile la credite. De regulă, reducerea ratei dobânzii de politică monetară se transmite, treptat, şi la credite.

În noiembrie, când BNR a făcut o mişcare similară, Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, preciza că nu se va înregistra o "mişcare" imediată din partea băncilor comerciale.

"Nu vedem o mişcare imediată din partea băncilor comerciale. Trebuie să aşeze şi ele lucrurile, să refacă echililibrul între pasive şi active. Corelaţia între dobânda BNR şi dobânzile practicate de băncile comerciale există, a fost dovedită de practică. Canalul de transmisie funcţionează, nu este inexistent, dar a fost uneori mai slab. Declaraţiile bancherilor sunt echilibrate. Mai devreme sau mai tarziu ce face BNR se transmite", a spus Isarescu, în noiembrie, la conferinţa de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Dobânda-cheie este indicatorul utilizat pentru principalele operaţiuni de pe piaţa monetară - atragerea de depozite pe termen de o săptămână, derulate prin licitaţie la rată fixă de dobândă. Reducerea dobânzii-cheie se transmite indirect în economia reală, prin intermediul băncilor. Semnalul ajunge în mod direct la bănci, care, la rândul lor, transmit, mai mult sau mai puţin fidel, această mişcare în piaţă. Reacţia băncilor asupra dobânzilor practicate la depozite şi la credite este însă influenţată şi de alţi factori, cum sunt aşteptările asupra inflaţiei sau perspectivele de creştere economică. 

De asemenea, BNR a decis să menţină ratele rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la 20% din pasivele în valută cu scadenţe sub doi ani şi 15% la pasivele în lei cu maturităţi similare.

"CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată în comunicatul băncii centrale.

BNR a confirmat aşteptările analiştilor

În urmă cu două zile, o analiză a Reuters arăta că BNR ar putea profita de încetinirea inflaţiei pentru a reduce joi dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, în pofida riscurilor generate de criza din zona euro, consideră unii analişti consultaţi de Reuters, arată Mediafax.

Şase din cei 11 analişti consultaţi se aşteaptă la reducerea dobânzii cu un sfert de punct procentual, în timp ce restul de cinci estimează că BNR va menţine actualul nivel de 6%, având în vedere riscurile din zona euro şi leul încă slab.

Pe de altă parte, analiştii au arătat că în cazul reducerii dobânzii, leul s-ar putea deprecia, însă impactul va fi cel mai probabil doar pe termen scurt, deoarece dobânzile vor rămâne relativ ridicate faţă de majoritatea statelor UE.

"Nu cred că o reducere de dobândă ar afecta puternic leul, deoarece randamentele la leu ar rămâne încă ridicate, iar încrederea investitorilor este principalul determinant pentru monedele din Europa Centrală şi de Est", a declarat economistul şef al băncii UniCredit Ţiriac Dan Bucşa.

Analiştii se aşteaptă ca BNR să continue să reducă în continuare dobânda de politică monetară, rata cheie urmând să ajungă până la sfârşitul anului la 5,5%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite