Autorităţile române au discutat cu FMI extinderea plafonului şi garanţiilor guvernamentale pentru proiectele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru a discuta pe tema acordului de împrumut extern.

UPDATE Premierul Emil Boc şi Ministerul Finanţelor Sebastian Vlădescu au discutat sâmbătă cu reprezentanţii delegaţiilor FMl, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale despre extinderea plafonului garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în cazul administraţiilor locale şi instituţiilor publice, potrivit Agerpres.

Mai citeşte şi:

Tănăsescu (FMI): Deficitul bugetar de 5,9% din PIB în 2010 este o ţintă ambiţioasă

Vlădescu: Nu vom mai aduce bani de la FMI la bugetul de stat

Primul-ministru Emil Boc şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, au evaluat în cadrul unei întrevederi cu specialiştii FMI, CE şi BM, stadiul acordului stand-by cu organismele internaţionale, atât din perspectiva anului 2009, cât şi din cea a anului 2010.În plus, Legea responsabilităţii fiscale şi Legea reformei sistemului de pensii sunt priorităţi legislative ale Guvernului conform acordului încheiat cu FMI şi CE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale a fost discutată în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene şi a cofinanţării proiectelor, în special cele ale administraţiilor locale şi ale altor structuri care gestionează fonduri europene.

Cele două tranşe vin la sfârşitul lunii februarie

România va primi cele două tranşe cumulate de 2,3 miliarde de euro de Fondul Monetar Internaţional cel mai probabil la sfârşitul lui februarie, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, într-o intervenţie la Realitatea TV, la ieşirea de la discuţiile cu oficialii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. „Este foarte important ca cele 2,3 miliarde euro să vină în România cât mai repede. Am convenit ca jumătate să acopere deficitul bugetar. Ne aşteptăm să ajungă în ultima săptămână a lunii februarie‟, a afirmat el

Misiunile FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene se află între 20 şi 27 ianuarie la Bucureşti. În urma discuţiilor cu oficialii români, misiunea FMI va întocmi un raport de evaluare în baza căruia board-ul Fondului va decide, în perioada 16 - 20 februarie, dacă României îi pot fi acordate două tranşe cumulate, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro.

Discuţiile de până acum ale oficialilor au vizat printre altele veniturile şi cheltuielile stabilite pentru 2010 şi reformele incluse în buget.

România trebuie să reducă deficitul bugetar

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks a subliniat că Executivul trebuie să reducă deficitul bugetar. Deşi datoria publica a României raportata la produsul intern brut (PIB) este mult mai mică decât a unor state precum Grecia, ţara noastră trebuie să-şi reduca deficitul pentru a limita pericolele pe viitor. „Este unul dintre motivele pentru care încercăm să aducem deficitul bugetar sub 3% (din PIB), pentru ca România să se încadreze în criteriile de la Maastricht. Cu cât reducem deficitul mai repede, cu atât pericolele vor fi mai reduse", a spus Jeffrey Franks, la finalul discuţiilor de ieri de la Ministerul Finanţelor, citat de NewsIn.

Una dintre măsurile propuse de Guvernul Boc pentru reducerea deficitului bugetar este aplicarea legii salarizării unice. Însă data la care proiectul de lege va fi aplicat nu este încă sigur. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor speră ca proiectul de lege să ajungă în parlament în cel mai scurt timp şi să fie dezbătut în procedură de urgenţă. În ceea ce priveşte legea responsabilităţii fiscal, Vlădescu spune că va fi adoptată până în aprilie.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, este de 19,95 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite