Atenţie la dobândă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea metodei de calcul al dobânzii a determinat băncile să-şi stabilească marje fixe semnificativ mai mari. Aveţi dreptul însă să refuzaţi acest lucru. Astăzi este ultima zi în care românii cu credite mai pot merge la bancă pentru a semna actul adiţional. Atenţie la clauzele din acte, băncile întind capcane!

Instituţiile de credit trebuie să modifice până la 19 septembrie toate cele aproximativ opt milioane de contracte de credit pentru a le alinia la prevederile Ordonanţei 50/2010. Astăzi este ultima zi în care românii cu credite mai pot merge la bancă pentru a semna actul adiţional, întrucât cele mai multe unităţi bancare nu au program cu publicul sâmbăta şi duminica.

Citiţi şi:

Atacul băncilor: prostirea clienţilor

Mile Cărpenişan este "vânat" dincolo de moarte de recuperatorii de credite ai BRD

Principala modificare în contractul de credit este legată de modul de calcul al dobânzii variabile. Dobânda trebuie să fie raportată la un indice de referinţă variabil (EURIBOR pentru euro sau ROBOR pentru lei), şi nu la un indice intern al băncii. La acest indice se adaugă o marjă fixă a băncii. Însă, în cele mai multe cazuri, indicele de referinţă este mai mic decât cel luat în calcul de creditor până la modificarea contractului.

Aşa încât majoritatea băncilor au crescut marja fixă pentru ca nivelul dobânzii să rămână acelaşi. Băncile pot creşte însă marja numai cu acordul clientului, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Credit vechi, dobândă mare

O marjă mare stabilită acum poate însemna o dobândă mai mare în viitor. Iar asta pentru că, de exemplu, EURIBOR la trei luni este acum de 0,879%, nivel mult mai mic decât cel din urmă cu doi-trei ani, când era de peste 4%. Astfel, o creştere a EURIBOR la nivelul din anii anteriori ar atrage automat o creştere a ratei dobânzii. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că băncile preferă să meargă în instanţă decât să ofere dobânzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la împrumuturile noi.

El este de părere că în următoarele luni populaţia va încerca să-şi refinanţeze creditele pentru a obţine costuri mai mici. Asta mai ales în contextul în care notarii ăşi vor reduce tarifele, iar băncile vor încerca să atragă clienţii instituţiilor concurente. O parte dintre bănci au lansat deja oferte avantajoase de refinanţare a creditelor. „Până la urmă tot la asta se va ajunge (n.r. - refinanţări), pentru că oamenii nu sunt proşti, nu vor sta la o dobândă de 10%, doar că asta va dura timp", a spus Chiriţoiu. El a adăugat că au existat discuţii cu notarii, care au votat în forurile de conducere să reducă foarte mult taxele pentru „reipotecare" de la o medie de 2.000 de lei la numai 100 de lei.

Solicitaţi actul adiţional!

Clienţii băncilor ar trebui să meargă la sucursalele de unde au contractat creditele pentru a cere actele adiţionale, chiar dacă nu le semnează, spun avocaţii. Iar asta pentru că fără aceste documente emise de bancă, clienţii nu vor putea să facă sesizări la ANPC şi nici să introducă plângeri în instanţă.

Ce prevede Ordonanţa 50/2010

- Ordonanţa 50/2010 se aplică de la intrarea în vigoare, 21 iunie 2010, pentru creditele noi şi după un termen de 90 de zile pentru cele în derulare. Astăzi este ultima zi pentru semnarea actelor adiţionale. Modificarea contractelor se poate face până la 19 septembrie, însă cele mai multe unităţi bancare nu au program cu publicul sâmbătă şi duminică.
- dobânda variabilă se raportează la un indice de referinţă variabil şi la o marjă fixă stabilită de bancă;
- tipul dobânzii nu se poate schimba;
- se elimină o serie de comisioane, cum este cel de risc;
- se elimină comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă şi se limitează la maximum 1% pentru cele cu dobândă fixă; comisioanele nu pot fi redenumite;
- dacă nu semnezi actul adiţional, se consideră acceptare tacită; dacă nu acceptaţi clauzele actului adiţional, notificaţi banca în scris.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite