Apple înregistrează venituri cu mult peste aşteptările analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile înregistrate de Apple au întrecut estimările: 46.3 miliarde de dolari doar în trimestrul al patrulea, bazate, în special, pe vânzările de aparate Iphone – 37 de milioane de dispozitive vândute, compania dispunând, în prezent, de lichidități de aproape 100 de miliarde de dolari. Profitul net al companiei a atins suma record de 13.06 miliarde de dolari, iar preţul pe acţiune a ajuns la 13.87 dolari.

CITEŞTE ŞI:

Profitul Yahoo a scăzut semnificativ în 2011. Câţi bani a reuşit totuşi să câştige compania

Creşterea profiturilor Apple este mult peste aşteptările analiştilor, care prevedeau un profit pe acţiune de 10.07 dolari. Cotaţia acţiunilor a crescut cu aproape 10% după încheierea şedinţei, câştigul coborând apoi la 7.5%, notează publicaţia financiară „Financial Times”. Wall Street se aştepta ca Apple să vândă 30 de milioane de aparate iPhone, iar profiturile să însumeze 38.8 miliarde de dolari. Vânzările însă au crescut semnificativ, stimulate de lansarea în octombrie a modelului 4S.

Politica economică a Apple tinde să fie conservatoare. Însă lansarea iPhone 4S a făcut ca aşteptările analiştilor, pentru prima dată în ultimii ani, să nu fie îndeplinite. Vânzările de iPhone, inclusiv a modelului 4S, au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creştere de 128% faţă de 2010. Au fost vândute 15.43 milioane de iPad-uri, ceea ce înseamnă o creştere a vânzărilor cu 111% faţă de ultimul trimestru al anului 2010.

Citeste aici mai multe despre veniturile Apple

Vânzările Apple

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a spus că, deşi compania a anticipat fără modestie şi a încercat să acopere creşterea cererii de telefoane, trimestrul trecut a fost încheiat cu restanţe în ce priveşte numărul de iPhone-uri produse.

Aceeaşi situaţie şi pentru iPad-uri. Primul model a fost lansat în ianuarie 2010, succesorul său în martie anul trecut, iar iPad 3 este dispozitivul intens anticipat al 2012. Apple nu se teme de concurenţi mai ieftini ai iPad, cum ar fi Kindle Fire: „Oamenii vor să facă mai multe lucruri cu o tabletă, astfel încât nu considerăm aceste tablete cu funcţii limitate ca fiind în aceeaşi categorie. Anul trecut a fost al doilea an iPad şi vom continua să inovăm nebuneşte. Putem concura cu oricine”, a spus Tim Cook.

Citeste aici despre lansarea iPad 3

Veniturile la care se aşteaptă Apple pentru acest trimestru sunt de 32.5 miliarde de dolari şi un câştig pe acţiune de 8.50 dolari. Perspectivă mai optimistă decât previziunile Wall Street – venit de 32 miliarde de dolari şi 8 dolari câştig pe acţiuni.

Vânzările de iPod au scăzut (cu 21%, ajungând la 15.4 milioane). Însă aceasta este unica veste proastă. Vânzările celorlalte produse Apple sunt în creştere. Anunţarea noului iPad, lansarea rencentă a iPhone 4S, creşterea vânzărilor de computere Mac cu 26% (ajungând la 5.2 milioane) constituie motive întemeiate de optimism pentru actualul trimestru. „Cererea nu poate fi încadrată în grafice”, a spus Tim Cook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite