O companie mai tare ca o ţară: Apple valorează mai mult decât Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de piaţă al acţiunilor Apple a atins ieri maximul istoric de 431 de dolari pe acţiune. Capitalizarea companiei a trecut astfel de 400 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că a depăşit cu mult Produsul Intern Brut al Greciei, care pentru 2011 este estimat la circa 312 miliarde de dolari.

Atingând o capitalizare de piaţă de circa 400 de miliarde de dolari, compania Apple avut ieri o valoare cu mult maimare decât cea a PIB-ului unor ţări precum Austria, Grecia, Argentina, Sud Africa sau România. Aceasta este valoarea de piaţă pe care compania a înregistrat-o în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, când preţul a atins 431 de dolari pe acţiune. Ulterior însă, preţul a scăzut până 429 de dolari. Chiar şi aşa însă, compania Apple valorează mai mult decât PIB-ul multor state.

Citeşte aici despre ultimele măsuri de austeritate propuse de premierul Papademos

Apple este cea mai valoroasă companie de tehnologie din lume, şi a doua cea mai valoroasă companie la nivel global – după Exxon Mobil, care are o capitalizare de circa 414 miliarde de dolari. Următoarele trei companii după Apple sunt PetroChina – cu o capitalizare de 270 de miliarde de dolari şi Microsoft, a cărui valoare de piaţă este de circa 235 de miliarde de dolari.

Apple este și una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere a cifrei de afaceri. Pentru ultimul trimestru al anului trecut, analiștii mizează pe o majorare a vânzărilor cu 45%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania își va publica rezultatele financiare săptămâna viitoare. De altfel, evoluția gigantului este extraordinară, având în vedere faptul că în urmă cu 10 ani, capitalizarea Apple era de numai 10 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite