Angajaţii cu ziua vor avea carnet de zilier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul trebuie să înregistreze în ordine cronologică toţi muncitorii şi să-i plătească la sfârşitul fiecărei zile. Potrivit unui proiect de lege, muncitorii necalificaţi vor primi până la 10 lei pentru o oră de muncă, însă nu vor beneficia de asigurare socială.

Muncitorii necalificaţi din domenii precum construcţii, agricultură, silvicultură, reparaţii navale sau spectacole ar putea avea un carnet de zilier.

Mai citeşte şi:

Mystery shopping-ul, o piaţă în creştere în care se caută personal

Cu ajutorul acestui act, pe care lucrătorul îl va primi de la primărie contra cost, va fi ţinută evidenţa zilelor de lucru. Şi angajatorul va avea un registru în care va nota datele de identificare ale persoanei, ziua, locul, data şi orele între care lucrătorul a muncit.

Potrivit incont.ro, acest proiect de lege, iniţiat de Inspecţia Muncii, se află în lucru la Ministerul Muncii. Angajatorul va achita, pentru suma plătită zilierului, un impozit de 16% către bugetul de stat.

În schimb, va primi un timbru social autocolant pe care îl va lipi de carnetul muncitorului. Proiectul nu conţine, însă, prevederi privind asigurarea zilierilor în sistemul de pensii, sănătate şi şomaj.

Venit între doi şi 10 lei pe oră

Pe lângă proiectul aflat în lucru la Ministerul Muncii, pe site-ul Camerei Deputaţilor figurează un alt proiect de lege, din mai anul acesta, care reglementează relaţiile de muncă ale zilierilor.

Potrivit acestuia, venitul net zilnic nu va putea fi mai mic de doi lei pe oră şi nici mai mare de 10 lei pe oră.

În plus, niciun angajat nu poate presta activităţi pe o perioadă mai lungă de două luni pentru acelaşi patron. În caz contrar, amenda este de 10.000 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite