Anchetă de şase ani pe piaţa benzinei: iniţiatorii nu mai ştiu de ce au început-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei se chinuieşte de şase ani să afle dacă benzina are preţul corect. Investigaţia de pe piaţa carburanţilor durează de atâta vreme, încât până şi cel care a început-o a uitat motivele declanşării ei.

În contextul în care preţul carburanţilor a atins cote istorice pentru piaţa românească, în actualitate a revenit ancheta declanşată de Consiliul Concurenţei în anul de graţie 2005 pe piaţa petrolieră, care nu este finalizată nici acum, adică după şase ani. De ce? „Adevărul" a stat de vorbă cu cei trei preşedinţi ai Consiliului care s‑au perindat la conducerea instituţiei în aceşti ani.

Citiţi şi Guvernul bulgar ia măsuri pentru ieftinirea carburanţilor.

Surpriza cea mai mare a fost să constatăm că Mihai Berinde, şeful Consiliului Concurenţei în 2005, nici nu mai ţine minte care au fost motivele care au dus la declanşarea investigaţiei. „Luaţi legătură cu cei de la Consiliu, ei au toate datele. Nici nu-mi aduc aminte de ce a fost declanşată această anchetă. Asta era în 2005, noi suntem în 2011. La un an după deschiderea investigaţiei, eu am părăsit Consiliul", s-a disculpat Berinde, întrebat ce s-a întâmplat cu ancheta în timpul mandatului său.

Din anchetator a devenit anchetat

Ce face Berinde acum? Este director tocmai la Petrom, una dintre companiile pe care o anchetează instituţia pe care o conducea în 2005. Oficialii Petrom ne-au declarat că acest lucru nu are nicio legătură cu faptul că Berinde a fost şef al Consiliului.

„Angajarea la Petrom a avut loc în urma unei evaluări profesionale, iar considerentele de angajare au fost legate de experienţa şi de cunoştinţele tehnice ale dlui Berinde. Angajarea dlui Berinde la Petrom a survenit la circa un an după ce acesta a demisionat din funcţia deţinută în cadrul Consiliului Concurenţei", a fost răspunsul celor de la Petrom.

Succesorul lui Berinde, Gheorghe Oprescu, susţine că nu a ştiut niciodată nimic despre stadiul acestei anchete, întrucât orice investigaţie este condusă de o echipă de investigatori, iar o eventuală intervenţie a preşedintelui este considerată conflict de interese.

„Această investigaţie nu a fost un caz care să necesite discuţii între noi. Ei îşi făceau treaba, iar eu nu aveam ce să aflu. Această anchetă este într-adevăr lungă rău, dar investigaţii de ani de zile sunt şi la Comisia Europeană", ne-a spus Oprescu.

Bogdan Chiriţoiu, şef al Consiliului din 2009, ne-a declarat că, în timpul mandatului său, a schimbat echipa care lucra la acest caz. „A fost vorba de restructurări în interiorul Consiliului. De exemplu, un om a fost promovat, iar altul se ocupa de prea multe anchete. Am schimbat experţii din departamentul de cercetare şi am adus oameni cu doctorat în economie", a arătat Chiriţoiu.

Primele inspecţii inopinate din cadrul anchetei de pe piaţa petrolieră au avut loc în toamna anului 2009. „De la începutul anului 2010, investigatorii trebuie să-şi asume un termen orientativ pentru finalizarea anchetelor, să simtă că nu mai sunt de capul lor", a completat Chiriţoiu, estimând că ancheta despre care vorbim va fi finalizată la mijlocul acestui an.

Katrina ne-a scumpit benzina

Ce s-a întâmplat de fapt la momentul 2005? După privatizarea Petrom, în 2004, piaţa carburanţilor din România a fost liberalizată, adică preţurile nu au mai fost dictate de Guvern. Era pentru prima dată când companiile puteau să vândă carburanţii la preţul pieţei, iar opinia publică a fost extrem de contrariată de faptul că preţurile la pompă din România sunt influenţate de cotaţiile petroliere de la New York sau Londra.

Colac peste pupăză, exact în acea perioadă, uraganul Katrina urcase vertiginos preţurile pe piaţa americană şi la nivel mondial. Prin urmare, la data de 8 septembrie 2005, Consiliul Concurenţei a anunţat într-un comunicat că a declanşat din oficiu o investigaţie, „ca urmare a evoluţiei comportamentului procesatorilor şi distribuitorilor pe piaţa de retail a carburanţilor". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite