Guvernul bulgar ia măsuri pentru ieftinirea carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Sofia şi Lukoil, cel mai mare producător de produse petroliere din Bulgaria, au convenit semnarea unui moratoriu potrivit căruia preţul carburanţilor la pompă nu va mai fi majorat timp de o lună, relatează agenţia de ştiri Novinite.

Totodată, ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, negociază acorduri similare cu celelalte companii de pe piaţă, iar, în ceea ce priveşte Lukoil, discuţiile continuă pentru prelungirea termenului de aplicare a moratoriului. Premierul bulgar, Boyko Borisov, a argumentat faptul că acesta nu este un mecanism de intervenţie în piaţă şi a luat această decizie întrucât economia ţării şi consumatorii finali sunt foarte importanţi pentru cabinetul său.

Guvernul bulgar va lua şi alte măsuri prin care preţul carburanţilor să scadă, cum ar fi eliminarea obligaţiei de a introduce biocomponente în benzina şi motorina de pe piaţă. Această măsură va intra în vigoare în 2-3 săptămâni şi va fi aplicată până la finele acestui an. Mai mult, Executivul de la Sofia va reduce stocurile minime de produse petroliere pe care sunt obligate să le constituie companiile din acest sector, ceea ce se va traduce tot printr-o micşorare a preţului benzinei şi motorinei.

Preţul petrolului a crescut vertiginos pe plan mondial de la începutul anului, pe fondul conflictelor din lumea arabă, regiune bogată în resurse petrolifere. Acest lucru a dus la scumpiri repetate la pompă, iar analiştii se tem că preţurile carburanţilor ar putea readuce economia mondială în recesiune. 

Preţ-record în România

România nu face excepţie în acest peisaj. Pentru prima dată în istorie, preţul benzinei a atins şase lei pe litru, iar scumpirile nu se vor opri aici, dacă tensiunile din ţările arabe continuă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite