VIDEO Româncele, victime ale reţelelor de sclavie sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările privind femeile şi copiii traficaţi în fiecare an pe piaţa sexuală (adesea prin forţă sau răpire) şi pe piaţa muncii forţate variază considerabil, între 700.000 şi 4 milioane. Vânzarea tinerelor pentru sclavie sexuală, o încălcare gravă a drepturilor lor şi o ameninţare pentru sănătatea lor, a crescut considerabil în ultimii 10 ani.

Sărăcia extremă, statutul inferior al femeilor şi al fetelor, controalele vamale îndoielnice şi implicarea celor care ar trebui să aplice legea în activităţile de trafic, toate acestea contribuie la răspândirea fenomenului.

Fără a fi silite să facă acest lucru, multe femei ajung să se prostitueze de bună voie. Acestea spun că aleg această cale deoarece câştigă mult mai bine şi îşi pot îmbunătăţi situaţia financiară. Poliţia a reţinut astfel de femei, care primeau între 250 şi 1.000 de lei pentru partidele de sex „prestate” clienţilor.

Mai citiţi şi:

VIDEO Virgini scoşi la licitaţie pentru un reality-show

FOTO: Cum a fost Tribunalul Hunedoara "ocupat" de presupuşi proxeneţi şi prostituate

Traficul de persoane face din ce în ce mai multe victime, iar România este, alături de Bulgaria, ţara care se află în topul unor astfel de infracţiuni. Conform raportului Oficiului Federal de Criminalistică (BKA), publicat la Berlin, ţara noastră a avut cele mai multe victime, în 2009.

Femeile din România, victime în Germania

În Germania, conform Deutsche Welle, combaterea prostituţiei forţate devine din ce în ce mai dificilă, după cum susţin autorităţile, în condiţiile în care victimele au drept de rezidenţă în Republica Federală. Anul trecutr, poliţia a descins în 600 de bordeluri, în căutare de posibile victime ale crimei organizate.

Autorităţile au efectuat operaţiuni de amploare în 13 landuri germane şi au deschis 534 de doasare penale pentru trafic de persoane, cu 11% mai multe decât în anul precedent. Si numarul victimelor a crescut cu 5%, ajungând la 710 persoane, majoritatea de origine europeană.



Lipsa cunoştinţelor de limba germană este un obstacol în plus în calea sesizării autorităţilor, astfel că foarte multe femei din România devin victime ale traficului de persoane, după cum anunţă sursa citată. Poliţia din Germania a făcut foarte multe arestări anul trecut, însă combaterea traficului de persoane rămâne o sarcina dificilă.

Faptul că în Germania prostituţia este legală, face ca traficul de persoane să fie destul de greu de depistat. Asta şi pentru că infractorii se pun la adăpostul bordelurilor şi aduc femei din ţări membre ale Uniunii Europene, acestea având dreptul la rezidenţă în Republica Federală. În atari conditii, identificarea victimelor este dificila.

S-a ajuns până la ritualuri voodo

"Traficul de persoane este un fenomen criminal, în care faptasii creeaza o relatie de dependenta între ei si victime, prin violenta fizica si tortura psihica", a declarat, la Berlin, Jörg Ziercke, presedintele Oficiului Federal de Criminalistica. "Problema cea mai mare este ca multe dintre victime evita sa contacteze autoritatile, astfel încât infractiunile în cauza ramân nepedepsite. Aceasta legatura între infractori si victime va putea fi întrerupta numai atunci când, prin consiliere, vom convinge persoanele afectate sa coopereze cu noi", a adaugat Ziercke.

Statisticile pentru anul 2009 dezvăluie, chiar, că unele victime ar fi intimidate prin ritualuri voodoo, de către traficantii de origine africană. Cei mai multi infractori cercetaţi pentru trafic de persoane au fost, anul trecut, cetăţeni germani, într-un procent de 36%, urmaţi de români, bulgari şi de turci. După cum informează ediţia online a Deutsche Welle, Oficiul Federal de Criminalistică relatează că numarul victimelor cu vârste pană la 14 ani s-a dublat, faţă de anul precedent.

Asia: "Soţii la comandă", încă de la 13 ani

Fetele de 13 ani sunt traficate drept "soţii la comandă" în Asia, dar şi în unele ţări din Europa de Est, după cum relatează un studiu UNICEF. Problema este răspândită şi la nivel mondial, iar autorităţile se confruntă cu foarte multe cazuri de acest fel.

Conform unor estimări regionale, între 1 şi 2 milioane de bărbaţi şi femei sunt victime ale traficului în fiecare an, majoritatea în Asia. Peste 225.000 dintre ei provin din Asia de sud est, iar aproximativ 150.000 din Asia de sud.

Deşi cea mai mare parte a traficului are loc în Asia, apare destul de mult şi în Africa şi America Latină. Recent, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea traficului de femei în Europa de est – se estimează că aproximativ 500.000 de femei au fost forţate să se prostitueze. Conform unui raport al CIA, aproximativ 50.000 de femei şi copii sunt duşi în SUA în fiecare an sub diverse pretexte şi sunt forţaţi să se prostitueze, să muncească abuziv sau să devină servitori. Puţine cazuri ajung în justiţie.

image

Traficul de persoane din Africa de Sud reprezintă o problemă serioasă şi necesită intervenţii pe toate fronturile, se precizează într-un studiu dat publicităţii cu ocazia unei conferinţe a National Prosecuting Authority dedicate traficului cu fiinţe umane.

Potrivit raportului, realizat de Human Sciences Research Council, victimele sunt majoritatea femei, copii şi băieţi care sunt folosiţi pentru o varietate de scopuri, printre care prostituţie, pornografie, servitudine domestică, muncă forţată, cerşit, activităţi criminale, inclusiv trafic de droguri şi trafic cu organe, informează publicaţia Weekend Post.


Unele victime sunt ademenite prin reclame la locuri de muncă atrăgătoare. Altele sunt vândute de rude, cunoştinţe sau prieteni de familie. Traficanţii aleg comunităţile sărace şi îşi fac apariţia în timpul unei secete sau înainte de strânsul recoltei, când este lipsă de hrană, pentru a convinge familiile sărace să-şi vândă fetele pentru sume mici de bani.

Poveşti îngrozitoare şi în România

Poliţia Română a iniţiat o amplă acţiune de combatere a traficului de persoane, însă autorităţile au foarte mari greutăţi în combaterea acestui fenomen. Infractorii şi-au dezvoltat reţele proprii, iar modul acestora de operare variază în fiecare zi. Racolarea victimelor se face mai ales de la sate şi din zonele mai slab dezvoltate, iar femeilor li se promit tot felul de slujbe în străinătate sau o viaţă mai bună la oraş.

Site-ul Poliţiei Române a creat o pagina specială pentru combaterea traficului de persoane. Chiar dacă femeile sunt atenţionate cum să nu greşească, totuşi multe dintre ele cad în capcanele infractorilor. Autorităţile au postat câteva din poveştile de calvar prin care au trecut româncele în străinătate, numele femeilor fiind protejate.

"O prietenă mi-a propus să mergem în Irlanda să lucrăm acolo. A reuşit să-mi falsifice paşaportul şi am plecat împreună cu avionul cu ea şi cu prietenul ei. Ne-am oprit în Franţa pentru că prietenul ei s-a îmbolnăvit şi a trebuit să stea în spital aproape două zile. Am dormit pe străzi şi după ce prietenul ei s-a vindecat am plecat mai departe în Irlanda. Acolo am fost închisă într-un apartament şi nu am mai ieşit decât de două ori timp de 6 luni…”, povesteşte o victimă.

Călătorie de vis în Italia, calvar în Serbia

Unei femei i s-a promis o călătorie de vis în Italia, însă a fost vândută în Serbia, alături de alte prietene. "Am plecat din Timişoara împreună cu două fete ascunse în compartimentul de bagaje al unui autocar. Urma să coborâm la Belgrad unde trebuia să ne aştepte altcineva care să ne ducă mai departe spre Italia. Am fost cazate la un hotel, unde ni s-a spus că am fost vândute", a declarat victima pentru politiaromana.ro.

O altă victimă a traficanţilor de persoane a recunoscut că a "costat" doar 300 de dolari: "Nu ştiam că nu mai sunt în România. Eram cu cea mai bună prietenă a mea. Mi-a spus că mergem în vizită la un prieten şi să nu-mi fac griji. Mi s-a părut că ceva e în neregulă pentru că îmi luase actele şi pentru că mergeam numai seara să nu ne vadă nimeni. Am copilărit împreună. Aveam încredere în ea şi m-a vândut pentru 300 de dolari!".



Autorităţile române au anunţat că cele mai multe femei sunt racolate de traficanţii de persoane în urma unor anunţuri de publicitate. Ziarele par să fie unul din cele mai bune mijloace de căutare în zilele noastre. Poliţia sfătuişte tinerele să nu de curs anunţurilor de genul "Recrutăm tinere fete, dansatoare, balerine pentru ţara X. Plecare imediată", "Dansatoare profesioniste, Cipru, 2000 euro pe lună, nu e nevoie de experienţă, recomandări sau şcoală de dans" sau "Picoliţe Italia, Spania, Cipru, Dubai, salarii peste 1500 euro. Pentru fetele certate cu părinţii oferim cazare până la plecare".

Problemele cauzate de lipsa locurilor de muncă din ţara noastră sau criza fac ca multă lume să spere la un trai mai bun în străinătate. Astfel, femeile sunt ademenite cu false oferte de locuri de muncă în Italia, Spania, Grecia, Austria şi Germania, urmând să aibă salarii "de vis" în meserii precum: chelneriţe, bucătărese pe vase de croazieră, menajere şi dansatoare.

Traficanţii de persoane fac promisiuni referitoare la asigurarea până la destinaţie a transportului, cazării, hranei necesare, se laudă cu persoane de contact bine „poziţionate” în străinătate.

Infractorii au crezut că le păcălesc pe prostituate spunându-le că sunt polițiști

O româncă, ameninţată cu înfometarea dacă nu face bani din prostituţie

O tânără în vârstă de 26 de ani a fost ameninţată cu înfometarea de un român, presupusul proprietar al unui bordel din Dublin, dacă nu atrage mai mulţi clienţi pentru a-i înmulţi veniturile din prostituţie.

Cotidianul "Irish Times" relatează cazul lui Mihai Şelaru, în vârstă de 37 de ani, care este acuzat de autorităţile din Irlanda că a adus două femei din România pentru a practica prostituţia, promiţându-le iniţial joburi ca menajere.

Una dintre românce, în vârstă de 26 de ani, a declarat în instanţă că Şelaru se plângea că alungă clienţii deoarece plânge mereu. Totodată, acesta a ameninţat-o că nu va primi de mâncare dacă nu face mai mulţi bani din prostituţie. Citiţi aici povestea completă.

Cazurile nu se opresc, însă, aici. Mădălina Maria Mareş (15 ani) este din Oltina însă a trăit toată viaţa prin orfelinate pentru că nu are părinţi. Fata a fost găsită de poliţişti în timp ce încerca să racoleze clienţi pentru sex. Luată la întrebări eleva a mărturisit că se află în grija unui proxenet care a găsit-o pe străzi după ce fugise din centrul de primire. Acesta îi oferea mâncare şi un loc unde să doarmă însă îi oprea toate câştigurile din prostituţie.

Potrivit magistraţilor de la Judecătoria sectorului 1, creatorul de modă Dănut Pîrvan Dyandy recruta tineri din provincie pentru a practica prostituţia, sub pretextul angajării în salonul său de masaj, profitând de starea lor materială precară şi de faptul că multora dintre tinere Bucureştiul li se pare un " oraş miraculos".

În motivarea deciziei de arestare a creatorului de modă, magistraţii explică că tinerelor li se oferau posturi de maseuze, însă potrivit interceptărilor telefonice şi martorilor, Dyandy le oferea postul numai dacă erau atrăgătoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite