VIDEO De ce nu sunt încurajate în România sistemele care utilizează energie regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa sistemelor ce utilizează energii regenerabile se află într-un stadiu incipient în România, comparativ cu statele occidentale, unde cetăţenii sunt vizibil mai preocupaţi de îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare. Numărul de panouri solare achiziţionate de români până în prezent este destul de mic, principala cauză a acestui fenomen fiind absenţa programelor viabile care să

Singurul program destinat instalării de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, "Casa Verde" a fost lansat abia în iulie 2010, de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Administraţia Fondului pentru Mediu. În prezent, programul este operaţional - ediţia din 2011 se aşteaptă să fie demarată la mijlocul lunii aprilie.

Despre programul "Casa Verde": În Occident, astfel de programe au fost demarate cu mulţi ani în urmă

Comparativ cu ţările occidentale, piaţa sistemelor care utilizează energii regenerabile este abia la început. Conceptul începe sa devină atractiv şi în rândul românilor mai ales graţie programului Casa Verde. În ţările vestice, astfel de programe au fost demarate cu mulţi ani în urmă, lucru care explică gradul de evoluţie al acestor pieţe, a declarat pentru adevarul.ro Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări al Ariston Thermo România.

Scopul programului "Casa Verde" este, potrivit Ministerul Mediului şi Pădurilor, îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

"Numărul mic de sisteme solare vândute este cauzat şi de absenţa unor programe viabile"

Utilizarea panourilor solare este o modalitate foarte bună de a conserva energia şi de a reduce costurile facturilor de energie. Pentru instalarea panourilor solare, Fondul de Mediu acordă pâna la 6.000 de lei/beneficiar, iar pentru pompele de caldură, pâna la 8.000 de lei.

Piaţa locală de panouri solare este una incipientă în România. Numărul mic de sisteme solare vândute pe plan autohton este cauzat şi de absenţa de până acum a unor programe viabile de tipul celui lansat în 2010, potrivit reprezentantului Ariston România.

image

Până la demararea programului Casa Verde, estimam la nivel naţional un număr de circa 18.000 sisteme solare instalate. Bugetul alocat acestui program pentru anul 2010 permite, conform estimărilor noastre, dublarea numărului de sisteme până la circa 35.000, estimează Drăguleanu.

18.000 de cereri pentru sisteme ce utilizează energie regenerabilă în 2010

Conform declaraţiilor oficiale, întregul buget alocat anului trecut a fost epuizat, în sensul în care s-a depus un număr de circa 18.000 de cereri. Până în prezent au fost decontate aproximativ 2.500 de proiecte, restul urmând a fi resimţite în vânzări în cursul acestui an, a amintit acesta.

image

Potrivit ministrului Mediului Laszlo Borbely, programul "Casa Verde" va fi reluat în luna aprilie, pentru ediţia de anul acesta fiind disponibilă suma de 110 milioane de lei, care ar putea fi suplimentată în funcţie de cerere.

Continuăm programul "Casa Verde", pentru că a fost un succes. Datorită acestui program, peste 18.000 de case ajung să consume resurse mai puţine, iar cei care locuiesc în ele plătesc mai puţin, a declarat ministrul Borbely, la cea de-a 18-a ediţie a târgului de produse şi tehnologii de mediu din Bucureşti.

Ministrul a precizat că 2.500 de dosare depuse de cetăţenii înscrişi în program anul trecut au fost deja plătite, restul de aproximativ 16.000 fiind în analiză.

Ieşenii îşi pun panouri solare cu bani de la Guvern

Programul se adresează în 2011 atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, bugetul alocat programului fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia.

La o casă cu suprafaţă utilă de 150 mp, în care locuiesc patru persoane, instalaţia pentru apă caldă costă în medie 10.000 de lei, asa încât în sarcina beneficiarului mai rămân doar 4.000 de lei. Într-o lună lucrarea este gata, iar toată vara ai apă caldă gratis, spune preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.

image

În funcţie de tipul instalaţiei, se acordară sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, astfel:

- pentru instalarea panourilor solare până la 6.000 lei ;
- pentru instalarea pompelor de căldură până la 8.000 lei ;
- pentru instalaţie de producere a energiei termice pe baza de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice până la 6.000 lei.

image

Documente necesare pentru a aplica la program:

- cerere de finanţare nerambursabilă;
- declaraţie pe propria răspundere privind situaţia imobilului şi inexistenţa unei alte finanţări pentru aceeaşi lucrare;
- copie de pe actul de identitate;
- extras de carte funciară care să ateste dreptul de (co)proprietate al solicitantului asupra imobilului în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisă pe numele solicitantului, în copie legalizată, în cazul imobilelor aflate în construcţie, ambele valabile la data depunerii;
- certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul;
- adeverinţa privind crearea unui cont bancar (pentru decontare), emisă de o bancă comercială, în original;
- un plic pe care vor fi menţionate numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului („Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire") şi sesiunea de depunere.

Panourile solare termice captează energia conţinută în razele solare şi o transformă în energie termică. Deoarece aproape întreg spectrul radiaţiei solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul acestor colectoare este ridicat fiind în jur de 60 % - 75 % raportat la energia razelor solare incidente.

Pompele electrice de caldură oferă posibilităţi tehnice efective pentru economisirea de energie şi reducerea emisiilor de C02. Ea reprezintă o alternativă bună în cazul reducerii necesarului de căldură prin izolaţie termică imbunatăţită.

Încălzirea pe bază de peleţi emite în atmosferă cantităţi mai mici de dioxid de carbon decât cărbunele. Specialiştii aduc ca argument pentru folosirea peleţilor faptul că producerea acestora nu afectează mediul ambiant pentru că nu se taie păduri pentru ei, ci doar se utilizează eficient copacii deja tăiaţi.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite