Aleşi datori vânduţi băncilor - Criză cu bijuterii, terenuri şi case pentru deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii au destule motive de a nu adormi din cauza grijilor financiare. Peste jumătate dintre deputaţii care şi-au actualizat declaraţiile de avere în 2010 au datorii importante la bănci.

Topul deputaţiilor datornici este dominat clar de democrat-liberalul Cristian Boureanu, cu o datorie de circa 7,5 milioane euro. Acesta este urmat tot de un ales PDL, respectiv ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea şi de independentul Steriu Valeriu Andrei.

Mai citiţi şi:

Venit uriaş de bugetar în declaraţia de avere: 2.600 de euro pe lună pentru „Nababul" Vestului, Petrişor Nădăştean

Doar 184 de deputaţi au declaraţiile de avere actualizate. Dintre aceştia 104 au datorii, care cumulează în total 16.976.114 euro. Calculul a fost făcut fără a lua în calcul datoriile la care aleşii nu au precizat moneda. Astfel, fiecare deputat ar avea de plătit o datorie medie de circa 92.000 euro.

Democrat-liberalul Cristian Boureanu conduce în topul deputaţilor înglodaţi în datorii, având de achitat credite în valoare de peste 6,7 milioane euro şi 776.000 dolari. Locul secund este ocupat de ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Acesta are de returnat în acest an un credit în valoare de peste 3,2 milioane euro, care îi provoacă insomnii.

"Nu mai dorm din cauza ratei la bancă. Să vă spun de ce nu dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfârşitul acestui an. Creditul a fost făcut pentru a cumpăra un imobil, un teren. Piaţa imobiliară era în expansiune. M-am gandit la vremea aceea că pe acel teren pot să dezvolt un condominium, nu-i aşa mare, e de 6.000 de metri, câteva case am gândit că pot să construiesc, să le vând să plătesc creditul şi să am şi eu un profit", declara şefa de la Turism într-un interviu acordat Hotnews-RFI.

O sumă importantă are de înapoiat şi independentul Steriu Valeriu Andrei. Acesta a contractat în 2007 şi 2008 două credite ipotecare în valoare totală de 875.872 franci elveţieni, circa 640.000 euro. O datorie similară are şi deputatul PDL Boldea Mihail, respectiv circa 550.000 euro.

Potrivit unor materiale apărute în presă la finalul lui 2009, toţi cei 471 de parlamentari acumulau datorii de circa 100 milioane euro. Astfel, după primele şase luni ale acestui an, circa 17% dintre parlamentari cumulează datorii care reprezintă circa 40% din creditele neachitate de toţi cei 471 de aleşi la finalul anului trecut.

Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, are de achitat un credit în valoare de circa 33.000 de euro în următorii doi ani. Colegul său de partid, Viorel Hrebenciuc are de înapoiat băncii 10.000 de euro în acest an, în timp de fostul ministru al IMM-urilor, Constanti Niţă, are datorii la bănci care cumulează 110.000 euro.

Alte vedete ale politicii dâmboviţene, resectiv liberalii Tudor Chiuariu şi Adraina Săftoiu, au datorii de 27.000 euro, respectiv 116.000 euro.

Pe timp de criză deputaţii şi-au mai cumpărat o casă, un teren sau bijuterii

Criza nu a însemnat pentru aleşi diminuarea veniturilor. De la ultimele declaraţii depuse în 2009 şi până la cele din acest an, mulţi dintre aleşi şi-au mai cumpărat o maşină, bijuterii, terenuri sau chiar case.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase are, în plus pe declaraţia de avere din iunie 2010, trecute bijuterii în valoare de 6.500 euro. Fostul ministru al Educaţiei în cabinetul Tăriceanu, Cristian Adomniţei, şi-a achiziţionat un Land Rover anul trecut. Pedeliştii Alecu Valeriu şi Bărbulescu Daniel, precum şi liberalul Buda Viorel şi-au adăugat anul trecut noi terenuri la avuţie. Alţii, precum Boldea Mihail (PDL) şi-au mărit proprietatea cu încă o casă.

Probleme completării greşite sau parţiale a declaraţiilor de avere nu a dispărut. Astfel, declaraţiile depuse de unii aleşi în 2010 conţin sume de bani depuse în diverse conturi deschise în urmă cu ceva ani care nu se regăsesc şi în declaraţiile de avere depuse anul trecut. De exemplu, deputatul Bejinariu Eugen de la PSD+PC nu a trecut în declaraţia anterioară un autoturism Toyota achiziţionat în 2006. Şi colegul său de la Cameră, Bobeş Marian a uitat anul trecut de Hyundai-ul cumpărat în 2005.

Democrat-liberalul Bode Lucian nu a trecut în declaraţia de anul trecut un teren intravilan cumpărat în urmă cu patru ani, în timp ce în declaraţia de avere a liberalului Bădălan Eugen din 2009 nu apar două conturi deschise în 2007 şi 2004. Acestea se regăsesc, însă, în declaraţia depusă pe 7 aprilie 2010.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite