VIDEO 2010, anul marilor reforme la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Anghel va participa din nou la Selecţia naţională pentru Eurovision
Luminiţa Anghel va participa din nou la Selecţia naţională pentru Eurovision

A mai rămas doar o săptămână până la încheierea perioadei de înscrieri pentru preselecţie. Luminiţa Anghel, Paula Seling cu Ovi şi trupa Proconsul vor să participe la Selecţia naţională din acest an, organizată de TVR şi trustul Adevărul.

Luminiţa Anghel, care alături de trupa Sistem a obţinut cel mai bun rezultat al României la Eurovision (locul 3, în 2005), se va înscrie din nou în concurs. „Particip cu o piesă senzaţională. Nu aş fi revenit dacă nu aveam o melodie pe măsură. Tot proiectul este, deocamdată, secret, nu pot să spun mai multe", a declarat cântăreaţa pentru „Adevărul".

Citiţi şi:

Ovi şi Paula Seling, împreună la Eurovision

„Pot însă să recunosc faptul că este un mare act de curaj şi de responsabilitate să participi din nou, după ce ai obţinut cel mai bun rezultat al României. Îmi asum acest lucru şi ştiu că foarte mulţi se vor bucura", a adăugat artista.

A mai rămas o săptămână până la încheierea perioadei de înscrieri pentru preselecţia Eurovision 2010, însă artiştii şi compozitorii români lasă totul pe ultima sută de metri. „La fel ca în anii trecuţi, concurenţii se înscriu târziu, mulţi trimit piesele chiar în ultima zi", precizează Marina Almăşan, coordonatoarea Selecţiei naţionale.

Printre cei care şi-au anunţat intenţia de a participa se numără Proconsul, Paula Seling în duet cu Ovi (câştigătorul Cerbului de Bronz în 2009), dar şi Viorica şi Ioniţă din Clejani, Blaxy Girls şi Annamari Dancs.

Andra are dubii, Trăistariu nu are piesă

Unii dintre artiştii despre care se speculează că vor participa la Eurovision 2010 sunt încă indecişi, iar printre aceştia se numără Andra şi Mihai Trăistariu.

„Avem dubii în ceea ce priveşte participarea. Chiar dacă am câştiga finala din România şi am ajunge în concursul mare, nu ştim ce şanse am avea, pentru că se votează pe criterii geo-politice. Încă nu ne-am hotărât", spune tatăl şi managerul Andrei, Mihai Alexandru.

Mihai Trăistariu încă aşteaptă o piesă care să se ridice la nivelul melodiei „Tornero". „Sunt un pic supărat. Am avut câteva melodii scrise de compozitori străini, însă, conform regulamentului trebuie să ai cetăţenie română sau dublă cetăţenie ca să poţi participa la preselecţie. A trebuit să renunţ la acele melodii. Poate va apărea o piesă bună pe ultima sută de metri", spune cântăreţul.

39 de ţări în concurs

La fel ca Selecţia naţională, competiţia europeană vine anul acesta cu schimbări importante. Spre deosebire de ediţia trecută, când în concurs au participat 42 de ţări, anul acesta s-au înscris doar 39. Georgia revine în concurs, în timp ce Andorra, Cehia, Ungaria şi Muntenegru s-au retras.

Paula Seling

Paula Seling

Cele 39 de state care vor participa la Eurovision Song Contest 2010 sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ucraina.

Una dintre schimbările importante este faptul că va fi introdus votul juriului de specialitate şi în semifinală, nu doar în finală, aşa cum s-a întâmplat la ediţia trecută. Votul juriului va conta în proporţie de 50%, iar votul publicului tot în proporţie de 50%.

O altă decizie luată de organizatorii concursului din Norvegia, EBU (European Broadcasting Union), se referă la televoting, care se va desfăşura pe toată durata concursului, atât în semifinale, cât şi în finală. Până anul trecut telespectatorii puteau vota doar timp de 15 minute, după încheierea concursului.

Anul acesta se va vota de la prima piesă până la ultima, dar şi încă 15 minute după încheierea show-ului. „E logic să pui mâna pe telefon şi să votezi exact în momentul în care auzi o piesă care-ţi place. Nu trebuie să aştepţi până la sfârşitul concursului", a declarat Svante Stockselius, Executive Supervisor al Eurovision Song Contest.

Petiţie pentru orchestră

O altă schimbare care ar putea interveni anul acesta ar fi reintroducerea orchestrei, un element-cheie al concursului, de-a lungul timpului. Orchestra a acompaniat artiştii încă din 1956, de la prima ediţie, până în 1998. 4.000 de fani Eurovision au iniţiat o petiţie pe Facebook, prin care cer reintroducerea orchestrei, însă, deocamdată, EBU nu a luat nicio decizie în acest sens.

Ultima săptămână pentru înscrieri

Selecţia naţională Eurovision 2010 va fi organizată, în premieră, de Televiziunea Română în coproducţie cu trustul Adevărul. Autorii unor creaţii muzicale originale pot trimite piesele în format CD, MD sau DAT pe adresa TVR din Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, până la 14 ianuarie 2010 (data poştei). Publicaţiile „Adevărul", „Adevărul de Seară" şi „Click!" vă vor oferi exclusivităţi, amănunte inedite din culisele Eurovision 2010, premii şi surprize.

Marina Almăşan: „La preselecţie se poate înscrie oricine"

Marina Almăşan, coordonatoarea proiectului Eurovision 2010, explică schimbările survenite în regulament, precizând că Selecţia naţională Eurovision 2010 este deschisă tuturor.

„La preselecţie se poate înscrie oricine, noi nu impunem un interpret, ci avem o listă cu recomandări. Cei care sunt pe lista respectivă sunt oameni cu care mergi la sigur, dacă şi piesa e bună.

Însă orice compozitor îşi poate încredinţa melodia oricărui artist doreşte. Dacă ei aleg un nume care nu e pe listă, există două variante: să vină cu un artist cu o voce foarte bună, chiar şi unul necunoscut, care să fie acceptat de juriu sau să vină cu un artist slab, caz în care juriul poate selecta piesa, dacă e bună, dar poate recomanda compozitorului să schimbe interpretul", explică Marina Almăşan.

No title

Egalitate de şanse

Marina Almăşan a clarificat şi un alt aspect asupra căruia unii posibili participanţi au ridicat semne de întrebare, respectiv taxa de înscriere în valoare de 150 de lei. „Suma de bani adunată va fi folosită pentru televoting, ca să putem deschide câteva linii verzi, iar spectatorii să poată vota fără să plătească. Aceste linii verzi costă în jur de 7.000 de euro, cu siguranţă TVR va mai scoate bani din buzunar", declară Almăşan.

O altă schimbare intervenită în regulament presupune ca piesele înscrise să nu fi fost difuzate sau promovate, parţial sau total, la radio, TV sau pe Internet până la data preselecţiei. La ediţiile trecute, puteau fi înscrise melodii lansate şi promovate anterior preselecţiei.

„Am mers pe ideea ca participanţii să aibă şanse egale. Publicul ar putea fi influenţat să voteze o anumită piesă dacă a ascultat-o până atunci de 50 de ori. Când asculţi o melodie de foarte multe ori, ajunge să-ţi placă, deşi, poate, la început, nu ţi s-a părut foarte bună. Ceea ce urmărim noi este ca piesa să placă de la prima audiţie. Cu o astfel de piesă vrem să mergem la Oslo", explică Marina Almăşan.

Ediţie specială

La data de 6 februarie, postul TVR 1 va transmite o ediţie specială a emisiunii „Ne vedem la TVR", dedicată Selecţiei naţionale. Publicul va avea ocazia să asculte pentru prima dată piesele finaliste, interpretate în direct de concurenţi.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite