Solistul Hotel FM a fost globe-trotter şi sudor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Bryan, Gabriel Băruţă şi Alexandru Susz sunt membrii trupei câştigătoare a Selecţiei Naţionale Eurovision 2011. David a avut o viaţă „ca-n filme“. Britanicul David Bryan, solistul trupei Hotel FM, s-a stabilit în România în urmă cu patru ani.

Citiţi şi:

Povestea orădenilor de la Hotel FM, trupa care ne va reprezenta în acest an la Eurovision

Mare iubitor de muzică încă din copilărie, David (26 de ani) povesteşte că a profitat de fiecare ocazie pentru a-şi etala talentele de cântăreţ şi dansator. La vârsta de 15 ani a intrat într-o trupă de teatru, iar după un an de repetiţii, a urcat pe scenă în faţa unui public format din peste 300 de oameni. A terminat şcoala printre primii din clasă şi s-a înscris la Facultatea de Artă Dramatică.

„După un an de facultate am fost nevoit să renunţ la studii din cauză că nu aveam bani. Am muncit într-o fabrică cinci ani ca sudor. Nu asta am vrut să fac toată viaţa, aşa că am strâns nişte bani şi am început să călătoresc. Patru ani m-am plimbat de pe un continent pe altul. Întors în Anglia, am început să-mi caut de lucru".

 La agenţia forţelor de muncă a cunoscut o doamnă care căuta voluntari. „Mi-a spus că voi face un curs de 12 săptămâni în Anglia şi apoi voi pleca în România. Am fost omul potrivit la locul potrivit", povesteşte David.

Descoperit la karaoke

David a muncit trei săptămâni la reamenajarea băilor unui orfelinat din Oradea. „Atunci am cunoscut-o pe prietena mea şi i-am promis că voi reveni la ea. Reîntors în Anglia, m-am înscris din nou la un program de voluntariat, dar de data aceasta pentru un an. Am revenit în Oradea, am muncit la diferite grădiniţe speciale pentru copii cu dizabilităţi, iar cariera mea de cântăreţ a început cu o întâmplare".

 La un concurs de karaoke, cineva l-a auzit cântând şi i-a propus să susţină un recital săptămânal într-un club. Aşa l-a cunoscut pe compozitorul Gabriel Băruţă, care i-a propus să intre în formaţia lui, Hotel FM.

„Ne-am înscris la Cerbul de Aur, unde am ajuns până în semifinale. A fost un rezultat foarte bun pentru mine", povesteşte David. Britanicul are şi alte proiecte muzicale în afara trupei Hotel FM. Împreună cu compozitorul Florian Chelu a pus pe muzică sonetele lui Shakespeare.

„De la 10 sonete am ajuns să le facem pe toate cele 154, dintre acestea doar 50 sunt înregistrate. Shakespeare este greu de învăţat, mi-e greu chiar şi mie să-l citesc şi sunt englez. Cred că înregistrările vor fi de mare ajutor elevilor şi studenţilor români", declară artistul.

Gabriel Băruţă, un orădean la Eurovision

Trupa Hotel FM: Alexandru Susz (stânga), David Bryan şi Gabriel Băruţă  Foto: Dan Bistriţeanu



La ediţia Eurovision de anul trecut, compozitorul orădean Gabriel Băruţă (31 de ani) a concurat cu piesa „Come as one", dar pentru că solistul David Bryan nu avea cetăţenie română, a ieşit din concurs. Anul acesta a avut mai mult noroc şi trupa Hotel FM a fost inclusă de organizatori pe lista artiştilor recomandaţi. Gabriel Băruţă se trage dintr-o familie de artişti -  tatăl este absolvent de Arte Plastice, iar mama are un talent muzical excepţional.

„În clasele I-IV am cântat la pian, dar am renunţat pentru că nu-mi plăcea atunci să studiez şi nici nu mă înţelegeam cu profesoara. Am continuat cu artele plastice, pentru ca în liceu să mă întorc înapoi la vechea mea dragoste, muzica", povesteşte compozitorul.

Compozitor de muzică pentru copii

„Sunt autodidact. Cânt şi la chitară, şi la pian şi cânt şi cu vocea. Dar prefer să compun, şi majoritatea pieselor mele au textul scris tot de mine. Îmi place să compun tot când vine vorba de o piesă muzicală, inclusiv versurile", spune compozitorul.

Gabriel este şi un îndrăgit şi apreciat compozitor în lumea muzicii pentru copii, obţinând numeroase premii la creaţie în festivalurile de gen. Petrece zile în şir în studio, dar satisfacţiile sunt enorme pentru Gabriel Băruţă.

După ce a lucrat de la 18 ani ca inginer de sunet şi orchestrator la un studio din Oradea, acum, el are propriul studio echipat cu tehnologia necesară. Alexandru Susz (25 de ani), cel de-al treilea membru al formaţiei, este originar din Carei şi este student în ultimul an al Facultăţii de Arhitectură din Oradea.

"Am muncit într-o fabrică cinci ani ca sudor. Nu asta am vrut să fac toată viaţa, aşa că am strâns nişte bani şi am început să călătoresc."
David Bryan
solist

"Sunt autodidact. Cânt şi la chitară şi la pian şi cânt şi cu vocea."
Gabriel Băruţă
compozitor

„Change", o piesă  „foarte britanică"

„Adevărul": V-aţi luat revanşa anul acesta, după ce anul trecut David Bryan, solistul Hotel FM, a fost respins din cauză că nu era cetăţean român!

Gabriel Băruţă: Anul acesta, organizatorii, probabil şi-au dat seama că avem potenţial şi ne-au inclus pe lista recomandată compozitorilor cu artişti şi interpreţi. David  avea şi are cetăţenie britanică, dar trupa este românească.

Este mai motivat acum să devină cetăţean român?

Încă nu şi-a depus dosarul de cetăţenie, dar în mod sigur o va face. El iubeşte foarte mult România, stă de patru ani aici. Noi l-am „adoptat".
 
Capitala este totuşi cea  mai mare piaţă muzicală a ţării. Te tentează să vii în Bucureşti?

Eu deja m-am mutat în Bucureşti, sunt aici de trei luni şi mi-am deschis un studio. Îmi voi continua activitatea muzicală în Bucureşti.

image

Decizia de a te muta a fost influenţată de participarea la Eurovision?

Nu. Am colaborări şi cu alţi artişti, situaţia în care mă aflu îmi permite să lucrez şi să locuiesc în Bucureşti. Compun muzică pentru un film, am activitate componistică în domeniul muzicii pentru copii, sunt iubit şi apreciat pentru ceea ce fac în acest domeniu. Am multe propuneri, contracte, se va mai auzi despre mine, sunt sigur.

Cum a fost ultima noapte a lui 2010 pentru voi?

A fost o seară magică. A fost o atmosferă de fair-play, nu s-a lăsat cu scandaluri şi controverse. O ediţie Eurovision reuşită şi corectă.

Faptul că solistul Hotel FM este britanic pare un avantaj: în mai, la Dusseldorf, aţi putea câştiga voturi şi din partea Marii Britanii...

Da, în mod sigur. Deja am fost contactaţi din Anglia să ne facem promovare acolo. Am primit invitaţii şi din Belgia, Malta şi Irlanda. Eu zic că putem să ne facem o promovare bună în Europa, iar piesa şi stilul pe care am adoptat cred că vorprinde. E o muzică sinceră, piesa Change este „foarte britanică".

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite