Povestea orădenilor de la Hotel FM, trupa care ne va reprezenta în acest an la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Bryan, Gabriel Băruţă şi Alexandru Susz sunt cei trei orădeni care alcătuiesc trupa Hotel FM, care a câştigat în acest an finala Eurovision şi ne va reprezenta la Dusseldorf. Adevărul de Seară vă prezintă povestea a doi dintre ei, a solistului trupei, britanicului David Bryan şi a compozitorului orădean Gabriel Băruţă, care a reuşit şi anul trecut să impresioneze juriul concursului cu o piesă compusă de el.

David Bryan, britanicul de la Eurovision, s-a stabilit în România în urmă cu aproape patru ani. David şi-a început cariera muzicală în Oradea, unde se bucură de multă susţinere.

La Oradea, absolut întâmplător

 Mare iubitor de muzică încă de mic, David povesteşte că a profitat de fiecare ocazie pe care a avut-o pentru a-şi etala talentele de cântăreţ şi dansator. Când a împlinit 15 ani a intrat într-o trupă de teatru, iar după un an de repetiţii, în care a renunţat la orele de joacă, David a urcat pe scenă în faţa unui public format din peste 300 de oameni.

A fost momentul în care a realizat că asta îşi doreşte să facă toată viaţa, să cânte, să danseze şi să anime publicul. După ce a terminat şcoala printre primii din an, s-a înscris la Facultatea de Artă Dramatică. „După un an de facultate am fost nevoit să renunţ la studii din cauză că nu aveam bani. Am muncit într-o fabrică cinci ani ca şi sudor. Apoi  mi-am dat seama că nu asta vreau să fac, am strâns nişte bani şi am început să călătoresc. Patru ani m-am plimbat dintr-o ţară în alta, de pe un continent pe altul. Apoi m-am întors în Anglia şi am început să-mi caut de lucru. Acolo la agenţia forţelor de muncă vorbeam la telefon şi o doamnă mi-a spus că sunt nesimţit că vorbeasc prea tare şi o altă doamnă a început să râdă de mine. Eu eram destul de nervos şi am întrebat-o ce i se pare aşa de amuzant. Şi dintr-o vorbă în alta mi-a spus că ea se ocupă cu un alt fel de angajări. Mi-a spus că este vorba de muncă de voluntariat  şi că voi face un curs de 12 săptămâni în Anglia şi apoi voi pleca în România. Am fost omul potrivit la locul potrivit", povesteşte David.

Carieră la Oradea

Odată ajuns în România, David a muncit trei săptămâni la reamenajarea  băilor unui orfelinat din Oradea. A stat trei săptămâni, timp în care a cunscut-o pe prietena lui. „Prima oară am stat în Oradea doar trei săptămâni, atunci am cunoscut-o pe prietena mea şi i-am promis că mă întorc. Am ajuns în Anglia unde m-am înscris din nou la un program de voluntariat dar de data aceasta pentru un an. Reîntors aici am muncit la diferite grădiniţe speciale cu copii cu dizabilităţi, iar cariera mea de cântăreţ a început tot cu o întâmplare. Am mers la Lotus la un concurs de karaoke unde am cântat. Acolo m-a auzit cineva cântând şi mi-a propus să cânt în Lotus în fiecare săptămână. Am acceptat şi între timp l-am cunoscut şi pe compozitorul Gabriel Băruţa, care mi-a propus să cânt în formaţia lui Hotel FM. Ne-am înscris la Cerbul de Aur, unde am ajuns până în semifinale. A fost un rezultat foarte bun pentru mine", povesteşte David.

Cântă sonetele lui Shakespeare

Mai târziu David a optat pentru carieră solo şi a renunţat la formaţia Hotel FM. L-a întâlnit apoi pe Florian Chelu care i-a propus să cânte 10 sonete ale lui Shakespeare. „Florian a compus muzica iar eu am pus versurile pe muzica lui. De la 10 sonete am ajuns să le facem pe toate cele 154 , dintre acestea doar 50 sunt înregistrate, dar vrem să le înregistrăm şi pe celelalte. Nu pot spune că au priză la public, dar sperăm să avem success cu ele în şcoli. Shakespeare este greu de învăţat, mi-e greu chiar şi mie să-l citesc şi sunt englez, aşadar cred că înregistrările vor fi de mare ajutor elevilor şi studenţilor români. Între timp l-am cunoscut pe Florin Budeu de la radio Transilvania, care este acum managerul meu. El m-a susţinut foarte mult. Am avut concerte în toată ţara, cânt şi la hotel Continental, am deschis concerte ale unor cunoscuţi artişti români şi formaţii româneşti, cum ar fi Cristina Rus, Vama, Puia sau Impact. Am cântat apoi alături de formaţia Desperado, a fost o experienţă foarte interesantă. Ei s-au oferit să-mi compună un cântec, care deşi am încercat să-l promovez nu am reuşit, nu are priză la publicul românesc", povesteşte artistul.

Succes la Eurovision

Anul trecut, i-a cucerit pe membri juriului concursului Eurovision cu piesa „Come as one", compoziţie a orădeanului Gabriel Băruţă. Însă, pentru că încă nu a primit cetăţenia română, David a fost exclus din concursul european. A primit pe urmă acordul de a  participa ca solist al trupei Hotel FM. Piesa "Come as one" s-a clasat anul trecut pe locul patru la Eurovision.

Gabriel Bpruţă, compozitorul orădean de la Eurovision

Orădeanul compune piese muzicale de cel puţin zece ani şi spune că această pasiune i-a adus satisfacţii enorme. A compus piesele "Come as one" şi "Change" care au avut mare success la Eurovision.
Gabriel Băruţă se trage dintr-o familie de artişti, tatăl lui a absolvit artele plastice iar mama are un talent muzical excepţional. „În clasele I-IV am cântat la pian, dar am renunţat pentru că nu-mi plăcea atunci să studiez şi nici nu mă înţelegeam cu profesoara. Am continuat cu artele plastice, pentru ca apoi în liceu să mă întorc înapoi la vechea mea dragoste, muzica", povesteşte compozitorul.

 Compozitor autodiact

Gabriel este autodidact în ceea ce priveşte muzica şi compoziţiile muzicale. El spune că a învăţat singur să cânte la chitară şi la pian, şi tot singur a studiat ce înseamnă să fii un bun şi complex compozitor. „Sunt autodidact în ceea ce fac. Cânt şi la chitară şi la pian şi cânt şi din voce. Dar prefer să compun, şi majoritatea pieselor mele au textul scris tot de mine. Îmi place să compun tot când vine vorba de o piesă muzicală. De multe ori mă gândesc la linia melodică şi îmi vin în minte versurile care se potrivesc, dar şi invers", spune compozitorul. Gabriel este şi un îndrăgit şi apreciat compozitor în lumea muzicii pentru copii, obţinând numeroase premii la creaţie în festivalurile de gen. Ca şi compozitor Gabriel a înregistrat nenumărate succese, alături de cunoscuţi artişti din România.

Gabriel spune că meseria de compozitor nu este una uşoară şi că de multe ori îşi petrece zile în şir în studio, dar cu toate astea satisfacţiile sunt enorme. După ce a lucrat de la 18 ani ca inginer de sunet şi orchestrator la un studio din Oradea, acum el are propriul studio echipat cu tehnologia necesară.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite