Eroii de la Fukushima se aşteaptă să-şi piardă viaţa din cauza radiaţiilor: "Vom muri, dacă este necesar, pentru salvarea naţiunii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la centrala Fukushima, care depun eforturi uriaşe pentru a evita un dezastru nuclear, se aşteaptă să moară din cauza expunerii la radiaţii, a declarat, pentru FoxNews, mama unuia dintre muncitori.

Membrii echipei "Fukushima 50", aşa cum au fost numiţi eroii care încearcă să prevină topirea a patru din cele şase reactoare avariate de cutremurul din 11 martie, sunt expuşi în mod repetat la niveluri periculoase de radiaţii.

Cu lacrimi în ochi, mama unui angajat de 32 de ani de la Fukushima, a declarat: "Fiul meu şi colegii lui au discutat în detaliu acest subiect şi şi-au luat angajamentul să-şi dea şi viaţa pentru a salva naţiunea. Mi-a spus că deja s-au împăcat cu gândul că vor muri în scurt timp din cauza radiaţiilor sau că se vor îmbolnăvi de cancer". 

Femeia a oferit un interviu pentru Fox News în condiţiile anonimatului, deoarece, a spus ea, muncitorii de la Fukushima au fost rugaţi de către conducere să nu comunice cu mass-media şi nici să nu ofere detalii membrilor familiei, pentru a minimiza panica în rândul populaţiei.

Cine sunt cei 300 de samurai nucleari

Eroii de la Fukushima: 30 de poze cu muncitorii care au rămas la Fukushima deşi ştiu că vor muri

Ea nu a putut confirma dacă fiul ei sau alţi angajaţi suferă deja din cauza radiaţiilor, dar a adăugat: "Ei au ajuns la concluzia că este inevitabil ca unii dintre ei să moară în câteva săptămâni sau luni. Ei ştiu că este imposibil să nu fi fost expuşi la doze letale de radiaţii".



Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, spune că echipele medicale efectuează teste periodice pentru a verifica dacă există semne ale instalării unor boli specifice contaminării cu radiaţii. De altfel, săptămâna trecută trei muncitori au ajuns la spital după ce au intrat în contact direct cu apa radioactiva acumulată în reactorul trei. Reprezentanţii TEPCO susţin că nu au mai fost înregistrate cazuri asemănătoare în rândul celorlalţi angajaţi. Doi dintre cei trei angajaţi contaminaţi au suferit arsuri la picioare din cauza radiaţiilor, dar au fost eliberaţi din spital şi sunt în mod regulat verificaţi pentru a depista orice semn de înrăutăţire în starea lor, spune TEPCO.

Compania a promis să îmbunătăţească condiţiile dificile pentru muncitori. Unii dintre ei au de-a face în mod direct cu barele de combustibil, motiv pentru care la 15 minute sunt înlocuiţi cu alţi muncitori.

Agenţia pentru siguranţă nucleară şi industrială din Japonia spune că muncitorii au doar două mese de bază pe zi, formată din biscuiţi şi orez uscat şi dorm în săli de conferinţe sau în holurile clădirii. Mai mult, ministrul Industriei, Banri Kaieda, a mărturisit că nu tuturor angajaţilor le-au fost oferite folii de plumb pentru a se proteja în timpul somnului de podelele posibil contaminate cu radiaţii.

image



"Fiul meu doarme pe un birou deoarece îi este frică să se întindă pe podea. Dar ei spun că radioactivitate ridicată este peste tot şi cred că această măsură nu îl protejează", a mai spus mama unuia dintre cei 50 de "samurai nucleari".

Între timp, vremea rea a amânat planurile TEPCO de a limita răspândirea de radiaţii din centrală. Specialiştii au în plan pulverizarea unei răşini solubile în apă, care să se depună pe particulele radioactive şi să împiedice astfel dispersarea lor de vânt sau umiditate. Această măsură va fi pusă în practică vineri, soluţia urmând a fi împrăştiată de la distanţă, pe o suprafaţă de circa 80.000 de metri pătraţi. TEPCO speră ca răşina să ofere o protecţie suficientă pentru a le permite muncitorilor accesul în zonele critice.

Joi, experţii ONU au recomandat guvernului nipon să extindă zona de evacuare din preajma centralei Fukushima, de la 20 de km, la 40 km, după ce niveluri de radiaţii considerate periculoase pentru populaţie au fost depistate şi în afara zonei deja evacuate. De asemenea, în apa mării de lângă centrala nucleară, nivelului iodului radioactiv a atins cel mai ridicat nivel, depăşind de 4.385 de ori valoarea normală.

image

Vineri dimineaţă, în pătura de apă situată la 15 metri sub centrala nucleară Fukushima, a fost depistat iod radioactiv 131, a declarat compania Tokyo Electric Power.

Cum vrea Japonia să reducă nivelul radiaţiilor de la Fukushima

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite