UPDATE Cum vrea Japonia să reducă nivelul radiaţiilor de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Japonia vrea să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară Fukushima pentru a reduce emisiile radioactive şi să evacueze apa cu un petrolier. Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare.

Japonia vrea să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară Fukushima pentru a reduce emisiile radioactive şi să evacueze apa cu un petrolier. Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare.

Aceste posibile soluţii au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, care a declarat, răspunzând unei întrebări pe această temă, că Executivul şi experţii în domeniul nuclear reflectează "la toate soluţiile, inclusiv cele menţionate în presă".

Articolul nu precizează din ce material ar putea fi confecţionate aceste prelate menite  să limiteze emisiile radioactive.

Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare, ale căror sisteme de răcire sunt în pană, la centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie.

Articolul nu a precizat materialul de fabricare a acestor prelate, menite să limiteze emisiile radioactive, dar sunt specificate reactoarele unde ar urma să se implementeze această soluţie: 1, 3 şi 4.

În ceea ce priveşte evacuarea apei contaminate, autorităţile se gândesc să ancoreze un petrolier în Oceanul Pacific, în apropierea reactoarelor 1-4. Scopul este acela de a evacua apa radioactivă acumulată în sălile maşinilor şi într-un tunel situat în apropierea reactorului 2, care duce în afara clădirii.

Record: nivelul iodului radioactiv este de 3.300 de ori peste limita legală

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis a fost măsurat în probele prelevate din mare la 300 de metri sud de centrala nucleară avariată de la Fukushima (nord-estul Japoniei), a anunţat miercuri operatorul TEPCO, citat de AFP.

E cel mai mare nivel măsurat de iod, de la începutul catastrofei declanşate la 11 martie de un cutremur urmat de un tsunami.

De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase produse radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific, în apropierea zonei de intervenţie.

Potrivit TEPCO şi Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară, această radioactivitate scursă în mare se diluează o dată cu mareea, iar riscul asupra alegelor şi animalelor marine nu este important.

Dar, potrivit altor specialişti, aceste particule radioactive din Oceanul Pacific nu vor avea consecinţe majore la scară planetară, însă ar putea avea un impact notabil, chiar de durată, asupra vieţii marine în largul centralei japoneze.

Ei se confruntă cu un cerc vicios, pentru că este vital să răcească reactoarele, dar cu cât utilizează mai multă apă, cu atât cresc mai mult bălţile radioactive. Şi cu cât varsă mai puţină apă, cu atât temperatura creşte în reactoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite