„Japonezii au pierdut controlul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia din apropierea centralei nucleare Fukushima Daini a fost evacuată de autorităţile japoneze. Situaţia se agravează şi la uzina Fukushima Daiichi. Guvernul francez a acuzat autorităţile japoneze că au pierdut controlul situaţiei şi că ascund adevărata scară a dezastrului.

Citiţi şi: FOTO / VIDEO Nivel "extrem de ridicat" de radiaţii la reactorul 4

Autorităţile japoneze au comunicat că e posibil ca şi containerul de beton care conţine miezul nuclear al reactorului 3 să fie fisurat, după ce marţi comunicaseră că aceeaşi problemă s-ar putea să existe la reactorul 2. Guvernul japonez a spus că inclusiv învelişul metalic al barelor de combustibil ar putea fi afectat. Tot ieri, un nou incendiu a izbucnit la reactorul 4 al centralei, amplificând temerile legate de o contaminare radioactivă.

Toţi cei circa 50 de angajaţi ai centralei, care fac eforturi să răcească reactoarele pompând în ele apă de mare, au fost evacuaţi ieri dimineaţă, retrăgându-se la o distanţă de 500 de metri de complexul nuclear, deoarece nivelul radiaţiilor (de 167 de ori mai mare decât în mod normal) era mult prea periculos.

Nici elicopterele militare nu au reuşit să pulverizeze apă în reactoare. Într-o încercare disperată, autorităţile au recurs la tunurile de apă ale poliţiei, folosite de obicei pentru a dispersa mulţimile. Ulterior, autorităţile japoneze au comunicat că muncitorii s-au întors la lucru. Operatorul TEPCO a spus că a reuşit să dubleze numărul celor care lucrează acum la răcirea reactoarelor, de la 50 la 100.

Ascund amploarea dezastrului

Prânzul, pregătit printre dărâmături  Foto: agerpres

image

Guvernul francez a acuzat autorităţile japoneze că au pierdut controlul situaţiei şi că ascund adevărata scară a dezastrului. „Să spunem lucrurilor pe nume. E clar că au pierdut controlul. Analizele noastre arată că nu e cum spun ei", a declarat ministrul Industriei, Eric Besson, citat de Reuters. Franţa şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în Tokyo să plece către zone mai sigure sau chiar să părăsească Japonia. Aceasta este cea mai radicală măsură luată de un guvern până acum. Celelalte guverne s-au limitat, în general, la a-şi sfătui cetăţenii să evite călătoriile neesenţiale.

Autorităţile japoneze par, ele însele, panicate. Secretarul-şef al guvernului, Yukio Edano, a avertizat ieri că eforturile de răcire ar putea să nu aibă efect. În Europa, 500 de centre de transplant de măduvă sunt pregătite pentru a putea trata eventuale victime din Japonia, potrivit „DailyMail". Replicile cutremurului continuă. Un seism de 6 grade, cu epicentrul la est de Tokyo, s-a produs din nou ieri mărind temerile privind alte eventuale daune ce ar putea fi provocate pereţilor containerelor deja fisurate ale reactoarelor de la Fukushima.

Evacuare la a doua centrală

Animalele, testate şi ele  Foto: agerpres

image

Guvernul japonez a anunţat ieri evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri de uzina nucleară Fukushima Daini, situată la 11 kilometri sud de Fukushima Daichi, unde populaţia a fost deja evacuată pe o rază de 30 de kilometri. Măsura a fost luată din cauza creşterii nivelului radiaţiilor în acea zonă. Un oficial al centralei a spus că sistemul de răcire funcţionează corect, iar creşterea nivelului radiaţiilor se datorează, probabil, scurgerilor de la centrala Fukushima Daichi.

Într-o rară apariţie la televiziune, împăratul Akihito s-a adresat miercuri naţiunii japoneze, afirmând că se roagă "pentru securitatea oamenilor".  El a precizat că problemele de la centrala nucleară au fost imprevizibile şi s-a declarat "profund îngrijorat" de situaţia apărută după cutremurul ce a avut o "magnitudine fără precent". 

Reconstrucţia va dura cinci ani

Incendiul de la reactorul 4 Foto: AFP

image

Japonia va avea nevoie de cel puţin cinci ani pentru reconstrucţia după tsunami şi dificultăţile de la centralele nucleare. Potrivit Credit Suisse, pierderile economice însumează circa 15 trilioane de yeni (133 de miliarde de dolari).

În următorii trei ani, va fi nevoie de cinci trilioane de yeni (44 miliarde de euro) pentru reconstrucţie. „Un astfel de dezastru are loc o dată la 100 sau 200 de ani", declară Hirokazu Anai, analist la J.P. Morgan Securities din Japonia. Iar proporţiile dezastrului sunt încă necunoscute.  Întreruperea electricităţii, inclusiv în Tokyo, va avea efecte negative asupra reluării activităţilor economice.

„Made in Japan", în pericol

Dintre marile companii, Toyota a anunţat că îşi va relua de astăzi activitatea doar pentru livrarea de piese de schimb destinate clienţilor din ţară.  Dacă nu se revine la normal cât mai repede posibil, unele produse „Made in Japan" vor dispărea pe termen scurt. Efectele se fac deja simţite.

Printre cele mai afectate pieţe sunt cele ale bateriilor şi ale cipurilor. Luni, preţul la cipurile de memorie flash NAND de 32 de GB - folosite la iPhone şi iPad - au crescut cu 20%, pe fondul temerilor că se vor epuiza. Toshiba, compania care le produce, nu ştie deocamdată când va relua producţia. 40% din cipurile de memorie flash NAND sunt produse în Japonia. Sony, care produce 10% din bateriile pentru laptopuri din întreaga lume, a anunţat că în următoarele două săptămâni nu se pune problema reluării activităţii.

Îngrijorarea se simte şi pe piaţa globală a semiconductorilor, unde Hitachi Chemical şi Mitsubishi Gas Chemical Co. sunt doi dintre actorii principali.  Şi alte produse Hitachi: plasme, televizoare LCD, playere DVD şi camere video vor fi mai greu de găsit în perioada următoare. Consumatorii chinezi se aşteaptă ca preţurile la camerele video japoneze (Sony, Nikon şi Canon) să crească în perioada următoare. Analiştii au şi veşti bune pentru japonezi: investiţiile masive pe care le va face guvernul în procesul de reconstrucţie va crea noi locuri de muncă, în special în construcţii şi energie. 

Mâncarea japoneză

În timp ce italienii au anunţat că nu vor mai importa produse alimentare din Japonia, autorităţile din Singapore nu consideră că este vreun pericol. China nu va renunţa nici ea la importuri, dar va scana toate produsele venite din Japonia pentru a verifica dacă sunt contaminate.

100 de japonezi lucrează la răcirea reactoarelor de la Fukushima. Presa niponă îi numeşte „eroi“ sau „kamikaze“.

Eroii de la Fukushima

Zăpada, piedică în calea salvatorilor  Foto: AFP

image

Toate privirile japonezilor sunt îndreptate acum către câteva zeci de muncitori care îşi riscă viaţa în încercările disperate de a răci reac­toarele centralei nucleare. David Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radiologice de la Columbia University, susţine că nivelul de radiaţii detectat în jurul centralei face ca riscul pentru muncitori să fie „semnificativ". „Într-un fel, ei sunt deja eroi. Vor suferi în urma expunerii foarte mari la radiaţii", a declarat Brenner, citat de BBC.

Pe de altă parte, cotidianul „Yomiuri Shimbun" a scris că Ministerul japonez al Apărării a criticat agenţia de securitate nucleară şi compania TEPCO după ce mai mulţi soldaţi au fost răniţi şi expuşi la radiaţii. Ei fuseseră trimişi la reactorul nr.3 când acesta a explodat. „Au spus că e sigur, noi am crezut, şi i-am trimis acolo", a declarat un oficial al ministerului. 

Panică în alte ţări

Valul seismic a adus vaporul pe autostradă  Foto: AFP

image

În timp ce japonezii par liniştiţi, panica privind contaminarea radioactivă a pus stăpânire pe locuitorii ţărilor asiatice, dar şi printre americanii de pe coasta Pacificului şi printre europeni. Autorităţile din Taiwan, India, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud sau China, cei mai apropiaţi vecini ai Japoniei, au încercat să liniştească populaţia prin teste radioactive şi anunţând că produsele alimentare japoneze importate nu sunt contaminate. Părinţii din Hong Kong care au copii mici au luat cu asalt farmaciile şi supermarketurile pentru a cumpăra lapte, de teamă că dacă se vor epuiza stocurile existente următoarele ar putea fi contaminate. Ministerul thailandez pentru Sănătate Publică intenţionează să ofere pastile gratuite de iod persoanelor care pleacă spre nordul Japoniei.

Chinezii au instalat patru staţii mobile pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor în provincia Heilongjiang, din extremitatea estică a ţării, cea mai apropiată de Marea Japoniei. Americanii au dat şi ei fuga în farmacii şi au epuizat toate stocurile de pastille de iod, dar şi produsele de provenienţă japoneză. Alerta nucleară din Japonia a stârnit panică şi în Bulgaria, unii cetăţeni grăbindu-se să cumpere iodură de potasiu, medicament care poate preveni declanşarea cancerului tiroidian. Specialiştii au avertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiii mici, la bătrâni şi la persoane care au afecţiuni ale glandei tiroide.

Reactoare proiectate greşit?

Cu 35 de ani în urmă, trei cercetători americani au demisionat de la General Electric, spunând că greşelile în proiectarea reactoarelor Mark 1 pot duce la catastrofe nucleare, relatează televiziunea americană ABC. Cinci dintre cele şase reactoare de la centrala Fukushima Daiichi utilizează tehnologia Mark 1, dezvoltată de compania General Electric în anii 1960.

„Problema identificată atunci consta în faptul că, în designul containerului, nu s-au luat în calcul sarcinile dinamice suplimentare ce pot apărea odată cu pierderea lichidului de răcire", a declarat pentru ABC unul dintre cei trei demisionari de acum 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh. „Chiar şi după modernizare, reactoarele au rămas la fel de vulnerabile în faţa accidentelor care presupun afectarea sistemului de răcire şi a învelişului izolator", a continuat el.

General Electric neagă afirmaţiile şi invocă trecutul fără incidente, siguranţa şi încrederea pe care reactoarele le-au demonstrat până în prezent. Totuşi, alături de reportajul ABC, tot marţi, „Le Figaro" şi „Los Angeles Times" au amintit numeroasele incidente legate de siguranţa nucleară în care operatorul de energie japonez TEPCO, administrator al unei treimi din centralele nipone, a fost implicat. În 2003, toate cele 17 centrale nucleare din administrarea companiei (inclusiv Fukushima Daiichi) au fost închise temporar după un scandal referitor la rapoarte false ale inspecţiilor privind siguranţa centralelor. 

"Chiar şi după modernizare, reactoarele au rămas la fel de vulnerabile în faţa accidentelor."
Dale G. Bridenbaugh
fost cercetător la General Electric

România, pe lista de aşteptare

România şi-a manifestat intenţia de a participa la efortul internaţional de asistare a Guvernului japonez. „Partea japoneză ne-a comunicat că până în prezent a selecţionat ofertele de asistenţă din partea unor state aflate în apropierea Japoniei, precum şi din partea Statelor Unite", a precizat ministrul de Externe, Teodor Baconschi. România, alături de alte state, se află „pe o listă de aşteptare" şi va oferi ajutor în momentul în care va primi o solicitare din partea autorităţilor de la Tokyo.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite