VIDEO Fuga din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cei care sunt dispuşi să plătească aproape oricât pentru un bilet de avion care pleacă din Ţara Soarelui Răsare se numără şi români. Sunt însă şi câţiva conaţionali care spun că Japonia a devenit casa lor. Mii, dacă nu cumva zeci de mii de străini se înghesuie, de câteva zile, să prindă un bilet la cursele aeriene care decolează de pe principalul aeroport internaţional al Japoniei, Narita.

Citiţi şi:

"Cum se vorbește, la voi în România, despre cutremurul de la noi?"

De trei zile, autostrada care duce la Aeroportul Narita, situat la aproape 60 de kilometri de Tokyo, devine extrem de aglomerată încă de la primele ore. În ultimele zile, mai multe state au emis recomandări către cetăţenii lor, prin care aceştia erau îndrumaţi să părăsească Ţara Soarelui Răsare, în contextul situaţiei extrem de grave de la centrala nucleară de la Fukushima. Mai mult, numeroase instituţii de media au decis în aceste zile să-şi retragă jurnaliştii acreditaţi de la Tokyo sau din alte oraşe învecinate.

Probleme cu kerosenul

Calvarul celor care se grăbesc să părăsească cât mai rapid zona este accentuat şi de problemele pe care le întâmpină autorităţile aeroportului în a asigura combustibilul necesar pentru toate aeronavele. Foarte multe dintre cursele care decolează de pe Narita sunt obligate să facă o escală la Seul, în Coreea de Sud, pentru a se alimenta.

 „Am slăbit nouă kilograme"

Crina Sato (26 de ani) este unul dintre românii care, deşi se teme de un eventual dezastru nuclear la centrala de la Fukushima, situată la aproximativ 250 de kilometri de capitala japoneză, nu are de gând să se întoarcă în ţară, în ciuda insistenţelor familiei. „Foarte mulţi români, dintre cei pe care îi cunosc eu aici, pleacă din Japonia sau au plecat deja. Mâine dimineaţă (n.r - astăzi) şapte dintre ei decolează deja spre Bucureşti". Crina recunoaşte că s-a gândit şi ea să plece, dar faptul că are, la Tokyo, o familie, şi mai ales pe Andrei, băieţelul de cinci ani, o fac să rămână în Japonia. „Sigur că sunt îngrijorată, cine nu ar fi? Mă stresează situaţia în care sunt, cred că am slăbit zece kilograme", spune ea schiţând un zâmbet. „Copilul îmi spune «mami, îmi este frică», mama m-a chemat acasă, dar nu pot să-mi las copilul şi soţul aici".

Deşi trăieşte în stresul provocat de ameninţarea posibilelor radiaţii nucleare, Crina spune că nu a lipsit nicio zi de la muncă: „Oricum o fi, mergem la muncă. Munca nu poţi s-o laşi". Pentru orice eventualitate, soţii Sato şi-au făcut un plan pentru a putea pleca rapid din Tokyo. „Avem bani pregătiţi şi rezerve de alimente, în caz de nevoie plecăm imediat la Osaka (sudul Japoniei), acolo unde o prietenă s-a oferit să ne găzduiască". Cu toate acestea, tânăra mamă vrea să-şi liniştească rudele din ţară: „Situaţia nu este totuşi atât de disperată precum poate părea în ţară. I-am şi spus mamei: «nu te mai lua după ce se spune la televizor, ascultă-mă pe mine»". Majoritatea românilor care aleg să rămână în Japonia sunt cei care locuiesc deja de ani buni aici. Alexandru Glăvan (30 de ani) şi-a făcut masterul în Japonia şi acum, la nouă ani de la sosirea pe insulă, are un serviciu la Tokyo. „Nu m-am gândit nicio clipă să plec de aici, deşi trebuie să îmi liniştesc familia în fiecare seară, pe internet, că totul este ok aici. Este adevărat, situaţia este destul de dificilă, dar japonezii ştiu să se mobilizeze şi să rezolve problemele. Sunt sigur că totul va fi bine", spune el.

Evacuarea străinilor

Numeroase ţări au luat măsuri pentru a permite cetăţenilor lor să se îndepărteze de zona centralei nucleare Fukushima 1, în nord-estul Japoniei, sau să părăsească ţara, din cauza riscurilor unei catastrofe nucleare. Spre exemplu, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat că Parisul pune două avioane guvernamentale la dispoziţia francezilor care doresc să părăsească Japonia, alături de cele ale companiei Air France, căreia guvernul i-a cerut să mobilizeze avioane suplimentare. Departamentul de Stat american a autorizat, miercuri seara, familiile personalului său de la Ambasada din Japonia să părăsească ţara, dacă doresc acest lucru.

Ambasada Statelor Unite la Tokyo a recomandat cetăţenilor americani, care se află pe o rază de 80 de kilometri în jurul centralei, să evacueze această zonă. Ministerul britanic al Afacerilor Externe i-a sfătuit pe cetăţenii săi prezenţi „la Tokyo şi la nord de Tokyo" să „părăsească zona".

"Copilul îmi spune «mami, îmi este frică», mama m-a chemat acasă, dar nu pot să-mi las copilul şi soţul aici."
Crina Sato
româncă din Japonia

Voluntari pentru sinistraţi

Ambasada Japoniei din România este asaltată zilnic de mesaje din toată ţara de la oameni dispuşi să ajute victimele dezastrului. Unii vor să doneze bani, alţii transmit doar un gând bun. Oamenii s-au oferit chiar să devină familii adoptive pentru japonezii rămaşi fără un acoperiş deasupra capului. „Vin mesaje din toaţă ţara, întreabă cum pot trimite bani sau cum pot da o mână de ajutor", a declarat un oficial al ambasadei nipone. Unul dintre voluntari este şi constănţeanul Dumitru Dogaru (47 de ani). Fostul marinar este pregătit să renunţe la oraşul de la malul mării pentru a ajuta sinistraţii din Ţara Soarelui Răsare.

Luptă contracronometru la Fukushima 1

image

Reactoarele 3 şi 4, în pericol de explozie  Foto: AFP

image

Autorităţile japoneze au continuat, ieri, operaţiunea contracronometru de răcire a reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima 1, sub privirile tot mai îngrijorate ale comunităţii internaţionale, asupra consecinţelor seismului devastator urmat de tsunami, vinerea trecută. Elicoptere militare au aruncat circa 30 de tone de apă pe reactorul 3, pe care operatorul instalaţiei TEPCO îl consideră o prioritate deoarece este singurul care  utilizează plutoniu, mai periculos pentru sănătatea umană decât uraniul. Aceste operaţiuni vor continua şi astăzi. Buldozerele au început să degajeze calea pentru cisternele cu apă. Pe de altă parte, inginerii încearcă să restabilească aprovizionarea cu energie electrică a centralei, pentru a permite repornirea pompelor de răcire la reactoarele 3 şi 4 şi la piscina de stocare a combustibilului uzat. Cu toate acestea, situaţia rămâne critică, dacă aceste acţiuni vor eşua. 

Primarul din Minamisoma, localitate aflată la mai puţin de 20 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima 1, adică în interiorul zonei de pericol maxim, a declarat că autorităţile nu ­i-au anunţat când a avut loc explozia de la primul reactor, ci au aflat de la televizor. „Guvernul nu ne spune nimic, suntem izolaţi, ne lasă aici să murim, a declarat edilul. El spune că în localitate sunt încă oameni fără provizii. La spitalul din oraş, personalul medical a rămas cu pacienţii.  „Cei blocati aici nu au mijloace să plece. E foarte puţin combustibil, echipele de salvare ezită să-i ajute. Sunt refugiaţi în propria ţară", relatează corespondentul BBC, Chris Hogg. Nici oamenii aflaţi departe de zona periculoasă nu se simt în siguranţă. 450.000 de oameni stau în adăposturi temporare.

Comunitatea internaţională, mai ales guvernele europene, par mai panicate decât japonezii. Cu toate acestea, potrivit unei prognoze ONU, norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima 1 se va deplasa, cel mai probabil,  pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge în Insulele Aleutine şi astă-seară în California.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite