VIDEO / FOTO Miezul nuclear al reactoarelor de la Fukushima 1 s-ar putea topi / Japonia cere ajutorul AIEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie s-a produs, ieri, la centrala nucleară Fukushima 1, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Deşi premierul japonez a dat asigurări, iniţial, că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii, situaţia s-a schimbat. În această noapte, un al doilea reactor, cel cu numărul 3, a explodat din cauza acumulării de gaze. Autorităţile nipone spun că scurgerile radioactive sunt slabe.

UPDATE 19.11 Experţii UE în securitate nucleară chemaţi de urgenţă la Bruxelles

UPDATE 18.36 OMS: Riscurile pentru sănătate în urma scurgerilor radioactive sunt minime

După scurgerile radioactive produse în centrale nucleare din Japonia, riscurile pentru sănătatea publică sunt minime, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS).

UPDATE 18.21 Japonia cere ajutorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Japonia a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să trimită o echipă de experţi pentru a o ajuta în actuala criză nucleară, a anunţat şeful AIEA, Yukiya Amano.

UPDATE 18.00 Nivelul radiaţiilor detectate luni la uzina nucleară Fukushima este de două ori mai mare decât maximul înregistrat până acum, anunţă operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

UPDATE 17.39 Peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi din locuinţe pe o rază de 20 de kilometri de Fukushima, potrivit BBC.

UPDATE 17.24 Barele de combustibil de la reactorul 2 sunt, din nou, total expuse

Temerile legate de o topire parţială la centrala nucleară Fukushima par să crească, informează Kyodo. Tehnicienii recurg la încercări disperate de a salva cele trei reactoare ale centralei Fukushima.

image

foto: guardian.co.uk

UPDATE 17.16 Specialiştii încearcă să răcească reactoarele cu ajutorul apei de mare, o soluţie pe care mulţi observatori o consideră ca ultimă soluţie.

UPDATE 17.00 Guvernul nipon nu crede că s-ar putea produce o nouă explozie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon consideră că producerea unei explozii de amploare la Reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 este improbabilă.

Deflagraţia care a avut loc la clădirea Reactoruilui 3 a afectat şi complexul Reactorului 2. Chiar dacă operatorul va proceda la depresurizări la Reactorul 2, hidrogenul generat se va scurge controlat, reducându-se riscul unei explozii de amploare.

După măsurilor luate, operatorul speră să stabilizeze situaţia, explică purtătorul de cuvânt Yukio Edano.

UPDATE 16.54 Structura reactorului de la Fukushima este mai puţin rezistentă la seisme

Masashi Goto, un inginer care a participat la proiectarea recipientului în care se află miezul reactorului de la centrala Fukushima, a spus că structura nu putea rezista seismelor sau unor tsunami.

Acesta a afirmat că cea mai mare temere a sa este că exploziile de la reactoarele 3 şi 1 ar fi avariat carcasa de oţel a recipientului, menită să oprească scurgerea de material radioactiv în atmosferă.

UPDATE 16.30 India şi China îşi reanalizează programele din domeniul energiei nucleare, în urma celui mai grav accident nuclear produs în Japonia în ultimii 33 de ani, din cauza cutremurului, transmite Bloomberg. India urma să cheltuiască 175 de miliarde de dolari până în 2030 pentru unităţi de generare a energiei nucleare, iar China intenţiona să construiască 27 de reactoare în cinci ani.

image

UPDATE 15.15 Şansele ca miezul nuclear al reactoarelor să se topească sunt "foarte mari"

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, există o "probabilitate foarte mare" ca miezul nuclear al celor trei reactoare defecte de la centrala Fukushima I să se topească, transmite Kyodo.

Topirea miezului nuclear al unui reactor este considerat un accident grav, pentru că poate elibera materiale radioactive în atmosferă.

UPDATE 14.35 Operaţiunile pentru scăderea presiunii la centrala nucleară Fukushima I au fost suspendate, din cauza nivelului crescut al radiaţiilor, informează televiziunea NHK.

UPDATE 14.20 Apa în reactorul nr. 2 a recâştigat un nivel de 2 metri

Autorităţile au anunţat că nivelul apei în reactor a crescut din nou la 2 metri, după ce barele de combustibil au stat expuse 2 ore şi jumătate.

Fără sistemul de răcire, temperaturile pot ajunge la sute de grade Celsius, ducând la topire.

UPDATE 13.45 O nouă explozie ar putea avea loc la reactorul 2 al centralei Fukushima

Barele de combustibil ale reactorului nr. 2 al centralei nucleare Fukushima I sunt complet expuse,  după ce apa din sistemul de răcire s-a pierdut, posibil în urma evaporării, ceea care ridică temeri privind o nouă explozie.

UPDATE 12.30 Presa locală relatează că nivelul apei a scăzut atât de mult la reactorul numărul doi al centralei nucleare Fukushima, încât barele de combustibil sunt expuse parţial, ceea ce creşte riscul unei supraîncălziri.

UPDATE 11.10 Autorităţile japoneze spun că au reuşit să răcească două dintre cele cinci reactoare ale centralei Fukushima şi depun, în continuare, eforturi pentru răcirea celorlalte.

image

UPDATE 10.40 O nouă alertă de tsunami a fost emisă luni dimineaţa. Se aşteaptă valuri de 3 metri pe coastele nord-estice, în prefectura Fukushima, a anunţat presa niponă. Mai multe detalii aici.

UPDATE 10.29 În urma detectării unui nivel scăzut de contaminare radioactivă în aer şi pe aeronavele sale din zonă, flota a şaptea a forţelor navale americane şi-a îndepărtat navele şi avioanele de centrala nucleară Fukushima Daiichi, a anunţat armata americană, informează CNN.

Membrii echipajului au fost expuşi într-o oră la cantitatea normală de radiaţii pentru o lună, potrivit oficialilor americani. Mai multe detalii AICI.

image

UPDATE 10.17 Un om de afaceri german, citat de BBC, susţine că unele firme străine au început să îşi repatrieze personalul pentru că nu au încredere în ceea ce spun autorităţile japoneze.

Guvernul japonez insistă că nivelul radiaţiilor din ţară se menţine la un nivel sigur.

UPDATE 10.00 - 11 persoane au fost rănite în urma ultimei explozii produse la reactorul numărul 3 al centralai Fukushima 1, a confirmat Guvernul japonez, potrivit BBC.

UPDATE 09.25 Un rezervor de combustibil de la termocentrala Tohoku, din prefectura Fukushima, a explodat, potrivit agenţiei Kyodo.

UPDATE 08.40 Operatorul Tepco anunţă că sistemul de răcire al reactorului 2 de la centrala Fukushima s-a oprit, transmite agenţia de presă Jiji, preluată de AFP. Potrivit Reuters, sistemul de răcire s-a oprit şi nivelul apei este în scădere la reactorul 2.

UPDATE 06:35 numărul persoanelor rănite de la Reactorul 3 a crescut la 11, potrivit Tepco.

UPDATE 06:05 Camera de control centrală a Reactorului 3 a rămas intactă, potrivit guvernului japonez.

UPDATE 05:45 6 persoane au fost rănite şi alte 7 date dispărute în urma exploziilor de la Reactorul 3 de la Fukushima.

UPDATE 04:55 Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a declarat că se continuă să se pompeze apă la Reactorul 3, adăugând că nu au existat scurgeri de radiaţii majore. Administratorii reactorului confirmă că acesta a rezistat exploziei. Acumularea de hidrogen poate fi o posibilă cauză a exploziei. Experţii spun că un dezastru ca cel de la Cernobîl din 1980 nu este posibil deoarece reactoarele sunt construite având un nivel de siguranţă mult mai ridicat

UPDATE 04:00 STARE DE URGENŢĂ: două explozii la Reactorul 3 de la Fukushima. Peretele unei clădiri s-a prăbuşit din cauza exploziei. Guvernatorul capitalei a cerut de urgenţă să se măsoare nivelul de radioactivitate. Peste 600 de oameni încă locuiec la aprope 20 de kilometri de reactor

UPDATE 03:00 Pomparea apei de mare în reactoarele nucleare afectate din Japonia ar trebui să-i scape pe nipoini de la o catastrofă, dar condiţiile încă sunt incerte pentru a declara starea de urgenţă încheiată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, este pentru prima dată în istoria industriei, de 57 de ani, când apa de mare a fost folosită în acest fel. Este un semn, cât de aproape este Japonia de a face faţă unui dezastru nuclear.

UPDATE 01:20 Nivelul de radiaţii a trecut iar de limitele legale la centrala nucleară Fukushima 1, potrivit agenţiei Kyodo.

UPDATE 00:20 Autorităţile japoneze au transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că nivelul de radioactivitate de la centrala Onagawa a revenit la normal, potrivit Reuters. Duminică a fost decretată starea de urgenţă la această centrală după ce s-a înregistrat un nivel ridicat radioactivitate.

UPDATE 20.10 Oprirea unei pompe la centrala atomică japoneză Tokai nu afectează funcţionarea sistemului de răcire. Scăderea temperaturii în reactor se poate face. "O pompă pentru apa de mare, alimentată de un generator diesel, s-a oprit din cauza valurilor seismice şi a trebuit să oprim manual un sistem de răcire. A doua pompă şi un alt sistem funcţionează bine, iar temperatura reactorului scade corespunzător", a declarat purtătorul de cuvânt al Japan Atomic Power Company, Masao Nakano.

UPDATE 19.00 O pompă din sistemul de răcire al unui reactor de la centrala nucleară japoneză Tokai a încetat să mai funcţioneze, a anunţat Agenţia pentru managementul dezastrelor. Potrivit BBC, centrala nucleară se află la 120 de kilometri nord de Tokyo. Centrala Tokai, cu o capacitate de 1.100 MW, a fost oprită automat după cutremurul de vineri.

UPDATE 17.15 ONU: Aproape 600.000 de persoane au fost evacuate în Japonia, iar 3.000 au fost salvate. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, "autorităţile au evacuat alte 210.000 de persoane din apropierea centralei nucleare Fukushima".

UPDATE 16.30 Autorităţile nipone au decretat starea de urgenţă la a doua centrală nucleară, Onagawa, afectată de cutremurul de vineri, după înregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). "Conform autorităţilor nipone, cele trei reactoare nucleare de la Onagawa sunt sub control. Autorităţile încearcă să afle care este sursa radiaţiilor", a anunţat AIEA.

UPDATE 15.25 Austria cere introducerea de teste de rezistenţă la centralele nucleare din Europa. Motivul îl reprezintă situaţia existentă în Japonia, unde există riscul unui incident nuclear după cutremurul de vineri, informează AFP. Ministrul austriac va cere introducerea unui test de rezistenţă pentru centralele nucleare din Europa. Potrivit ministrului austriac, al Mediului, Nikolaus Berlakovich, trebuie verificat "dacă centralele nucleare sunt sigure în caz de cutremur, sistemul de răcire şi dispozitivul de siguranţă". Pe de altă parte, autorităţile bulgare consideră "puţin probabil" riscul unui accident de genul celui din Japonia la centrala nucleară de la Kozlodui, situată pe malul Dunării.

UPDATE 14.20 Autorităţile nipone lansează avertismente repetate privind posibilitatea întreruperii energiei electrice în întreaga Japonie din cauza suspendării activităţii mai multor centrale nucleare.

UPDATE 14.08 Vezi aici cum arată şi cum funcţionează reactoarele de la Fukushima, aflate în pericol de explozie după cutremurul de 9.0 grade din Japonia

image

UPDATE 13.20 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, afirmă că o valvă stă la cauza problemelor de la reactorul 3.

UPDATE 13.00 Autorităţile au început să bage apă de mare în reactorul nr. 3.

UPDATE 12.00  Ministrul industriei, Banri Kaieda, afirmă că oprirea mai multor reactoare nucleare în seismlui riscă să producă un deficit în aprovizionarea electrică. "Este important ca întreprinderile să îşi reducă consumul electric la minimul strict", a declarat Banri Kaieda într-o conferinţă de presă. În continuare sunt oprite cele zece reactoare nucleare ale centralelor Fukushima Nr.1 şi Fukushima Nr.2.

UPDATE 10.50 Yukio Edano avertizează că "nu trebuie exclus faptul că o explozie se poate produce la nivelul reactorului 3, din cauza unei posibile acumulări de hidrogen".

UPDATE 10:40 Un număr de 19 persoane din apropiere de centrala nucleară Fukushima I au fost expuse la radiaţii.

UPDATE 10.00 Experţii americani afirmă că a folosi apă de mare pentru a răci un reactor nuclear, după cum fac japonezii la centrala lor de la Fukushima, avariată de megaseismul de vineri, este "un act de disperare" ce aduce aminte de catastrofa de la Cernobâl.

UPDATE 08.50 Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a afirmat că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat. El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă.

UPDATE 8.03
Prim-ministrul Naoto Kan  i-a cerut preşedintelui Toshiba să "ia măsuri ferme" în legătură cu posibila prăbuşire a reactorului nr.1 de la Fukushima, potrivit BBC.

UPDATE 7.18 AIEA anunţă un mort şi 11 răniţi în explozia
de sâmbătă de la Fukushima. Totodată, guvernul nipon a anunţat că este posibil ca la reactoarele 1 şi 3 ale centralei să se fi declanşat un proces de fisiune nucleară.

UPDATE 5.30 Autorităţile japoneze se străduiesc să evite o criză nucleară şi declară că până acum nu s-au pierdut cantităţi mari de material radioactiv în atmosferă. Încercările de a preveni o posibilă criză nucleară se bazează pe cautarea neîncetată a supravieţuitorilor şi evacuarea lor din apropierea centralei nuclerare. Momentan se fac eforturi pentru a controla temperatura materialului atomice prin pomparea apei din mare în reactor.

UPDATE 4.40 Nivelul de radiaţii a trecut de limita de siguranţă la centrala nucleară Fukushima. Aceasta nu însemna o ameninţare imediată pentru sănătatea umană, a declarat compania TEPCO, potrivit agenţiei Kyodo.

UPDATE 3.35 Din cauza defectării sistemului de răcire de urgenţă al unui reactor, japonezii au luat măsuri de urgenţă: "Facem două lucruri în acelaşi timp - eliberăm aburul din reactor şi îl aprovizionăm cu apă. Radiaţiile emise în proces sunt mici şi nu afectează sănătatea populaţiei." a spus şeful de cabinet, Yukio Edano.

UPDATE 3.20 Alte 15 persoane din apropierea centralei nucleare Fukushima au fost expuse radioactivităţii, informează Agenţia de ştiri Kyodo.

UPDATE 2.20 Japonia se confruntă cu un exod. Aproximativ 170.000 de persoane au fost evacuate din zona din jurul centralei nucleare.

UPDATE 2.00
Operatorul TEPCO a spus că se pregăteşte să elibereze o cantitate de abur pentru a diminua presiunea în reactorul nr.3 al centralei nucleare aflate la 240 km nord de Tokyo - ceea ce înseamnă evacuarea unei mici cantităţi de radiaţii, scrie Reuters.

UPDATE 1.15
Un colaps se poate produce la unul din reactoarele centralei nucleare Fukushima, potrivit CNN, ceea ce înseamnă eliberarea radiaţiilor pe scară largă. Cu toate acestea, Toshiro Bannai, directorul agenţiei internaţionale ale afacerilor, şi-a exprimat încrederea că eforturile de a controla criza se vor dovedi un succes. Având în vedere dificultăţile de răcire ale reactorului numărul 3 al centralei, ar putea fi necesară eliberarea aburului radioactiv pentru a micşora presiunea.

UPDATE 23.10 Agenţia de siguranţă nucleară din Japonia spune că există posibilitatea ca cel puţin 9 persoane să fi fost expuse radiaţiilor în urma exploziei de la Fukushima. Această cifră să crească la 70-160 de persoane.



UPDATE 23.00
Sistemul de răcire de urgenţă nu mai funcţionează la reactorul nr. 3 de la centrala Fukushima Daiichi, ceea ce face necesare măsuri de urgenţă de furnizare de apă la reactor, potrivit Reuters.

image


UPDATE 22.00 Japonia anunţă că nivelul de radioactivitate de la centralele nucleare este în scădere, în ultimele ore.



O explozie s-a produs, ieri, la centrala nucleară Fukushima 1, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Premierul japonez a dat asigurări că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii, dar, din motive de precauţie, a ordonat evacuarea populaţiei pe o rază de 20 de kilometri.

Televiziunile locale au transmis imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei. Patru muncitori au fost răniţi, trei dintre ei fiind iradiaţi, potrivit agenţiei de presă japoneze Kyodo. Explozia ar fi fost cauzată de hidrogenul acumulat, în combinaţie cu oxigenul, în spaţiul dintre reactor şi structura externă.

Tavanul şi pereţii clădirii reactorului s-au prăbuşit, potrivit televiziunii NHK, dar  reactorul ar fi intact. Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei, a comunicat că explozia de la reactorul 1 s-a produs la ora locală 15.36,  după o replică seismică.

Primele nereguli de la acest reactor au fost semnalate imediat după seismul de vineri. Sistemele de răcire au fost avariate, iar forţele aeriene americane au livrat, în cursul nopţii, lichide speciale de răcire pentru reactor. Nu a fost de-ajuns.

Ce a mai rămas din centrală

Echipe specializate de pompieri au fost trimise la faţa locului. Autorităţile au anunţat că intenţionează să umple un reactor al centralei nucleare Fukushima 1 cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate. „Reactorul nuclear este înconjurat de un înveliş din oţel, care este împrejmuit de o construcţie de beton", a declarat şeful de cabinet din guvern Yukio Edano.

„Construcţia de beton s-a prăbuşit. Am aflat că învelişul metalic al reactorului nu a explodat", a adăugat el. „Am decis să umplem containerul reactorului cu apă de mare. Ministrul Comerţului, Banri Kaieda, ne-a instruit să procedăm astfel. Făcând acest lucru, vom folosi acid boric pentru a împiedica o situaţie critică", a precizat Edano.

Potrivit oficialului, umplerea reactorului cu apă va dura cinci până la 10 ore, iar procesul şi reacţiile vor fi finalizate în decurs de 10 ore. O a doua centrală nucleară, Fukushima 2, se confrunta, ieri, şi ea cu probleme la sistemul de răcire. Trei reactoare ale acestei instalaţii şi-au pierdut o parte din capacitatea de răcire, a declarat compania Tokyo Electric Power (Tepco).

Autorităţile japoneze au extins zona de evacuare în jurul centralelor nucleare Fukushima 1 şi Fukushima 2 la 20 de kilometri. Anterior, zona de evacuare era de 10 kilometri. 45.000 de locuitori au fost evacuaţi.

Norul radioactiv

Norul radioactiv care s-ar fi putut forma în urma scurgerilor de radiaţii (provenite nu de la explozie, ci de la o eliberare controlată, care ar avea ca scop diminuarea presiunii, spun autorităţile japoneze) ar putea ajunge în peninsula Kamceatka în mai puţin de 24 de ore, potrivit unei reprezentante a serviciului rus pentru supraveghere sanitară, Natalia Jdanova, citată de RIA Novosti.

"Nicio creştere anormală de radioactivitate nu a fost semnalată pentru moment în regiune", a subliniat totuşi Jdanova. Peninsula Kamceatka se află la nord-est de Japonia şi de arhipelagul rus Kurile.

Măsuri în caz de accident nuclear

Tepco a anunţat că o cantitate mică de vapori ­radioactive a fost eliberată în atmosferă.  Postul public de televiziune NHK i-a sfătuit pe localnici să-şi ermetizeze locuinţele, astupând uşile şi ferestrele, într-un perimetru „mai mare decât cei 20 km din zona evacuată".

Experţii şi jurnaliştii postului NHK au sfătuit totodată persoanele din exterior să-şi protejeze căile respiratorii cu un prosop ud şi să-şi acopere cât mai mult corpul pentru a evita contacte directe ale pielii cu aerul. Kyodo relata că autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod, subliniind că radioactivitatea acumulată într-o oră de o persoană care se află în zona centralei nucleare de la Fukushima corespunde limitei de radioactivitate ce nu trebuie depăşită anual.

Specialiştii recomandă ca în caz de accident nuclear, prima măsură baricadarea în interiorul unei locuinţe şi etanşeizarea ei. Apoi trebuie redusă şi dacă se poate chiar întreruptă ventilaţia naturală şi deconectate sistemele de colectare a apei de ploaie. Trebuie evitat consumul de legume, fructe şi produse de la animalele din zonele contaminate, pentru o perioadă de timp indicată de autorităţi.

Persoanelor expuse la radiaţii trebuie să li se administreze iod pentru protejarea tiroidei, în caz contrar fiind expuse la diverse cancere. Autorităţile trebuie să amenajeze locuri controlate de depozitare a lucrurilor contaminate şi să decontamineze locuinţele şi terenurile.

Persoane iradiate

Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost expuşi radiaţiilor. El făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost aleşi la întâmplare de medici pentru a fi supuşi unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite