Adevărul Europa: Experţii UE în securitate nucleară chemaţi de urgenţă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a invitat de urgenţă mâine, la Bruxelles, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale din toate statele membre UE şi experţi pe probleme de securitate nucleară urmare a pericolului topirii reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima.

Potrivit cabinetului comisarului Oettinger, la întâlnire au fost invitaţi şi operatorii cetralelor de energie nucleară.

Comisarul pentru energie a precizat că se va întâlni cu autorităţile şi experţii din domeniul nuclear pentru a evalua consecinţele unui posibil accident nuclear lângă Tokyo, precum şi lecţiile care pot fi trase din evenimentele din Japonia

"Dacă este necesar, acţiuni pro-active vor fi luate în UE", a adaugat Comisia Europeană într-o declaraţie.

Potrivit EuObserver, Oettinger este un susţinător al producerii energiei nucleare ca alternativă la dependenţa energetică a UE de anumite resurse.

O explozie s-a produs, ieri, la centrala nucleară Fukushima 1, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Deşi premierul japonez a dat asigurări, iniţial, că niciun cetăţean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii, situaţia s-a schimbat. În această noapte, un al doilea reactor, cel cu numărul 3, a explodat din cauza acumulării de gaze. Autorităţile nipone spun că scurgerile radioactive sunt slabe.

URMĂREŞTE pe www.adevarul.ro care sunt pericolele nucleare după cutremurul din Japonia

Comisia Europeană a anunţat luni că este în contact permanent  cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi monitorizează atent situaţia din Japonia.
 
„Nu există consecinţe imediate pentru europeni. Nivelului de radiaţii în toate statele membre ale UE sunt, în prezent, normale. Acest lucru a fost confirmat luni dimineaţă de  experţii europoeni din Luxemburg care monitorizează sistemul de radiaţii în toate statele membre ale UE”, a precizat, pentru Adevărul Europa, cabinetul comisarului Oettinger.

Nivelul de radiaţii se măsoară în mod regulat în toate statele membre ale UE şi există, la nivelul Uniunii, un sistem de informare şi de alertă. În cazul în care nivelul radiaţilor ar fi mai ridicat într-un stat membru, toate celelalte ar fi alertate imediat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite