Fănuş Neagu a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul  Fănuş Neagu (79 de ani) a murit, în această dimineaţă, la ora 3.30, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat. Scriitorul suferea de cancer la prostată, în fază terminală.

UPDATE Fănuş Neagu va fi înmormântat joi, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

Scriitorul a fost internat luni, în stare gravă, la spitalul Elias din Bucureşti, medicii anunţând că sunt puţine şanse de supravieţuire. El şi-a petrecut ultimele luni în spital.

Vezi aici biografia lui Fănuş Neagu

La moartea poetului Adrian Păunescu, Fănuş Neagu a spus, de pe patul de spital: "Astăzi, eu vorbesc despre Adrian Păunescu, mâine, va vorbi altul despre mine!".

În urmă cu câteva zile, Fănuş Neagu a trimis o scrisoare emoţionantă cititorilor cotidianului Gazeta Sporturilor.

Într-un interviu din 2008, Fănuş Neagu spunea: "Omenia pe care am descoperit-o în spitale mă face să cred că ţara asta nu poate să piară".

Vezi aici ultimele lui declaraţii, acordate jurnaliştilor de la Adevărul de Seară Brăila.

"A fost un personaj inconfundabil în cultura românească contemporană. Când ne-am întâlnit în unele pauze dintre spitalizările lui nu am vorbit niciodată despre boala sa. Ironiza totul şi probabil şi-a ironizat şi propriul destin, destinul unui scriitor de prim rang. Cu mine discuta politică. E o pierdere pentru limba română, pentru literatură e prea puţin. Era un creator de limbă cum nu cred să mai existe prea curând altul, a declarat, la Antena 3, Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii.

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în satul Gradiştea de Sus din Brăila, într-o familie de  ţărani. În perioada 1993-1996, a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi, ulterior, a fost ales membru al Academiei Române. Fănuş Neagu era căsătorit şi avea o fiică, Anita Ruxandra.

Citiţi şi:

EXCLUSIV ADEVĂRUL Fănuş Neagu, interviu: "M-am tutuit cu sfinţii!"

Fănuş Neagu, ultimele declaraţii: "Nu cred că mai vorbim! Sănătate brăilenilor mei!"

Mesajul lui Fănuş Neagu pentru ziarişti de pe patul de spital

Cornel Dinu, finul lui Fănuş Neagu: “A murit dezamăgit de ceea ce fac ăştia cu ţara asta !”

Forbes: Cine sunt scriitorii români care au câştigat cei mai mulţi bani din scris

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite