Romanul "De la Pământ la Lună“ se distribuie miercuri cu ziarul „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„De la Pământ la Lună“, de Jules Verne
„De la Pământ la Lună“, de Jules Verne

Romanul „De la Pământ la Lună“, de Jules Verne, se distribuie miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.

Cum te abonezi la colecţia Jules Verne

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul“ din Timişoara şi Bucureşti!

În 1865, anul în care apărea pentru prima dată romanul, sub titlul original „De la Terre à la Lune", o călătorie a omului pe Lună, într-o capsulă catapultată în Cosmos cu ajutorul unui tun spaţial, era nu numai o idee fantastică, ci chiar una care depăşea orice măsură a rezonabilului.

Totuşi, puţin peste 100 de ani, la 20 iulie 1969, pe Lună păşeau într-adevăr primii oameni, prin intermediul programului spaţial Apollo, condus de NASA. Mai mult, între povestea imaginată de Verne şi expediţia reală există anumite similarităţi, spre exemplu locul din care trebuia să fie lansată capsula pentru a intra pe orbită.

Verne realizase o sumă de calcule care îl conduseseră spre concluzia că poziţia ideală pe care trebuia aşezat tunul spaţial pentru a proiecta echipajul în spaţiu se afla în Florida. Un secol mai târziu, echipajul care părăsea Pământul îndreptându-se spre Lună (format din trei persoane, la fel ca în romanul lui Verne) era lansat în spaţiu de la Cape Canaveral, situat în centrul Floridei, acolo unde armata americană instalase baza aeronautică cu acelaşi nume.

O iniţiativă temerară

Acţiuna romanului lui Verne porneşte la finele Războiului de Secesiune din America. Preşedintele clubului de tir din Baltimore, Impey Barbicane, are ideea măreaţă de a construi un tun care să trimită un proiectil pe Lună. Un vechi adversar de-al lui Barbicane, căpitanul Nicholl din Philadelphia, designer de plăci de armură, declară că intenţia este absurdă şi îl provoacă pe preşedintele clubului la o serie de pariuri, unul dintre acestea referitor la faptul că nu va putea niciodată să obţină finanţare pentru un proiect atât de fantasmagoric.

Totuşi, contrar aşteptărilor, Barbicane reuşeşte să colecteze fonduri în valoare de câteva milioane de dolari. După ce stabileşte locul potrivit pentru lansarea proiectilului, Barbicane, împreună cu câţiva colegi de la Clubul de tir, pleacă spre Florida, unde încep construirea tunului.

Într-una din zile, Barbicane primeşte o telegramă de la un anume Michel Ardan, aventurier francez, care îşi exprimă dorinţa de a se alătura misiunii şi de a proiecta o capsulă la bordul căreia să se îmbarce pentru a călători spre Lună. Ajuns în America, Ardan convinge opinia publică de fezabilitatea ideii sale. Singurul care rămâne sceptic şi se opune vehement ideii este Nicholl, care porneşte o nouă dispută cu Barbicane. Ardan rezolvă această dispută, propunându-le celor doi să i se alăture în călătorie. Cei trei se vor lansa în spaţiul cosmic şi se vor îndrepta spre marele astru.

Romanul lui Verne nu finalizează expediţia celor trei. În încheierea cărţii, autorul menţionează doar că după câteva zile, pe parcursul cărora capsula dispăruse din vizorul celor rămaşi pe Pământ, aceasta a apărut într-un final pe orbita lunii.

O sursă frecventă de inspiraţie

Verne a scris un alt roman care a continuat acţiunea din „De la Pământ la Lună". „În jurul lumii" a fost publicat cinci ani mai târziu, în 1870, iar în paginile acestuia autorul detaliază destinul expediţiei celor trei aventurieri.

Fabuloasa poveste a expediţiei omului pe Lună a inspirat primul film de ficţiune, de altfel şi primul film fantastic, realizat în istoria cinematografiei. În 1902, regizorul francez Georges Méliès realiza „Călătorie spre Lună", în care apăreau, în premieră, efecte vizuale speciale. De asemenea, scriitorul britanic H.G. Wells publica, în 1901, „The First Men in the Moon" („Primul om pe Lună"), roman în care acţiunea gravitează tot în jurul unei călătorii spre Lună. Cartea a rămas populară până astăzi.

 Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE!
Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite